VPRO Gids 38

18 september t/m 24 september
Pagina 34 - ‘Boekentips’
papier
34

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 18 september

Grenzeloze rivier

De grenzeloze rivier - Mathijs Deen

Over de Rijn is al veel gemijmerd en geschreven, maar niet zoals Mathijs Deen dat doet. In De grenzeloze rivier (Thomas Rap) volgt hij de waterweg niet obligaat van bron tot monding, maar probeert te bevatten, door geologische feiten te paren aan zijn rijke verbeelding, hoe sinds tijden van oer, toen ‘Europa’ nog woest en ledig was, de rivier zijn loop en bedding in het huidige stroomgebied moet hebben gevonden. Resulterend in ‘verhalen uit het rijk van de Rijn’ (ondertitel), over een slagader die het continent dood en leven brengt, oeverbewoners fataal werd of geschiedenis liet schrijven, en waarin de auteur zich ook letterlijk met de stroom laat meedrijven. Heus, zo heeft u de Rijn, als personage, nog niet bekeken.

MAARTEN VAN BRACHT

Swingende thriller

Harlem Shuffle - Colson Whitehead

Na duizelingwekkende romans over het slavernijverleden en een horrortuchtschool waar zwarte jongens werden vermoord is de nieuwe Colson Whitehead, Harlem Shuffle (AtlasContact), lichtere, maar nauwelijks minder briljante kost. Antiheld is Ray Carney, eigenaar van een tweedehandsmeubelzaak aan 125th Street, New York en parttime kruimelheler, die (wat halfslachtig) een legaal middenklassenbestaan probeert op te bouwen. Maar als zijn onverbeterlijke neef Freddie hem betrekt bij de overval op een chic hotel komt hij onzacht in aanraking met zulke kleurrijke types als de in paars kostuum gestoken psychopaat Miami Joe en sadist/maffioso Chink Montague. Resultaat is een James Brownachtig swingende historische thriller tegen het liefdevol geschilderde decor van Harlem tussen 1959 en (dat dan weer wel) de rassenrellen van 1964.

DIRK-JAN ARENSMAN

Klein plattelandsdrama

Een revolverschot - Virginie Loveling

Marie en Georgine Santander zijn twee ongetrouwde zussen die in hun ouderlijk huis wonen en beiden de buurman beminnen: Luc Hanq, de potsenmaker die elk gezelschap aan het lachen krijgt met zijn boertige vondsten. Het revolverschot (De Geus) van de Vlaamse Virginie Loveling is de zoveelste herontdekking die een eeuw na verschijning is afgestoft. Wie gewend is alleen hedendaagse auteurs te lezen, moet misschien even wennen aan het bloemrijke Vlaams, maar het zijn juist die in onbruik geraakte woorden en uitdrukkingen die dit kleine plattelandsdrama zijn glans verlenen. Loveling wekt het dorp prachtig tot leven in etentjes, uitstapjes en de perenboom waaronder koffie wordt gedronken en helklinkend wordt gelachen om kwinkslagen en plagerijen – totdat die revolver afgaat.

KATJA DE BRUIN

naar de vpro boekengids