VPRO Gids 38

18 september t/m 24 september
Pagina 50 - ‘zondagetalage’
papier
50

zondagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Ouders van daders

Raising a School Shooter is precies wat de titel belooft: een portret van drie ouders van ‘school shooters’.

Raising a School Shooter
CANVAS 21.55-23.05 uur

Erachter komen dat je kind een school shooting – een schietpartij op school – heeft meegemaakt, is vreselijk. Maar beseffen dat jouw kind degene was die de trekker overhaalde, moet zo mogelijk nog afgrijselijker zijn. De ouders van drie school shooters in Amerika laten in dit indringende portret zien hoe zij hiermee omgaan.

Sue Dylan 

Nicholas Elliot is amper zestien jaar oud als hij op 16 december 1988 twee docenten van de Atlantic Shores Christian School in Virginia Beach neerschiet. Een van de docenten overleeft het niet, en Nicholas krijgt levenslang. De docu belicht daarnaast ook Andy Williams. In februari 2001 probeert de jongen een afspraak te maken met een begeleider op zijn school, Santana High in Santee, California om te praten over de pesterijen die hij elke dag moet doorstaan. Williams wordt weggestuurd; het is te druk. Op 5 maart schiet Williams vijftien studenten neer met het wapen van zijn vader. Twee overleven het niet. Maar zijn vader Jeff is ook een kind kwijt: Williams krijgt vijftig jaar straf.

Maar de bekendste is misschien wel Dylan Klebold. Op 20 april 1999 schiet hij samen met zijn vriend Eric Harris twaalf studenten en een docent dood op Columbine High School in Colorado. Uiteindelijk kiezen de jongens voor zelfdoding. Na de daad worden er diverse video’s gevonden waarin de jongens vertellen waarom ze overgaan tot de schietpartij, en waarin ze ook afscheid nemen van familie en vrienden. Dylan Klebold richt zich in de afscheidsvideo specifiek tot zijn moeder Sue Klebold, die ook te zien is in de documentaire.

Hans Klis, Amerikacorrespondent en schrijver, schreef het boek Generatie Columbine, over hoe het is om een kind op te voeden in een land dat bol staat van beveiligingsmaatregelen en angst. Klis: ‘Het is fijn dat er voor ouders van school shooters ook eens aandacht is. Doorgaans zoeken zij niet de publiciteit op, zijn ze bang. Ouders van daders mogen eigenlijk niet rouwen om hun kind en zijn eenzaam in hun pijn. Een school shooting telt zoveel slachtoffers, de ouders van de daders horen daar ook zeker bij.’ 

KAYLEE NOTEBOOM