VPRO Gids 36

4 september t/m 10 september
Pagina 16 - ‘Als de maat vol is’
papier
16

Als de maat vol is

Katja de Bruin

Is een maagverkleining een wondermiddel of een noodgreep? In de serie Operatie obesitas volgt Olivier ‘Willie Wartaal’ Locadia enkele mensen die deze operatie ondergaan. ‘Het gaat niet alleen over verkeerd eten.’

Olivier Locadia

‘Ze gaan je gewoon fixen!’ zegt Olivier Locadia tegen Ashley als ze samen naar het ziekenhuis rijden waar Ashley een gastric bypass zal krijgen. Ashley is 21 en weegt op dat moment 123 kilo. Haar moeder en stiefvader hebben dezelfde operatie, in de volksmond meestal maagverkleining genoemd, al eerder ondergaan. Vandaag is zij aan de beurt en Olivier mag mee.

Olivier Locadia (39) zullen de meeste mensen kennen onder zijn artiestennaam Willie Wartaal. Hij is, in zijn eigen woorden, ‘die bolle van De Jeugd’. De Jeugd als in: De Jeugd van Tegenwoordig, de rapformatie waarvan hij sinds 2005 deel uitmaakt.

Als Willie Wartaal was hij in uiteenlopende programma’s te zien, maar het terrein dat hij nu betreedt is nieuw voor hem: onder zijn eigen naam presenteert hij voor de NTR de vierdelige serie Operatie Obesitas, waarin hij een aantal mensen volgt voor, tijdens en na de ingreep die hen moet verlossen van hun morbide overgewicht.

Groot ding

Naar schatting 12.000 mensen krijgen jaarlijks een gastric bypass, een niet te onderschatten operatie waarbij de maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal wordt omgeleid. Dat ze je ‘gewoon fixen’, is dus allesbehalve waar. Daar kwam Locadia al snel achter, vertelt hij aan de telefoon.