VPRO Gids 3

16 januari t/m 22 januari
Pagina 58 - ‘maandagetalage’
papier
58

maandagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Katholieke president

Kruispunt onderzoekt de rol van religie binnen de Amerikaanse politiek, met speciale aandacht voor de katholieke president Joe Biden.

Kruispunt
NPO 2 22.50-23.20 uur

Pas voor de tweede keer in de Amerikaanse geschiedenis zal een katholieke president het Witte Huis betrekken. Dat is niet geheel onbegrijpelijk; slechts twintig procent van de Amerikaanse bevolking is katholiek. Joe Bidens katholieke achtergrond lijkt lang niet zo opzienbarend als toen zijn politieke idool, John F. Kennedy, zich kandideerde in 1960. Een tijd waarin vooroordelen rondom overwegend Ierse en Italiaanse katholieken nog springlevend waren. En dus moest JFK in een speech de Amerikaanse kiezer verzekeren dat hij geen ‘dubbele agenda’ had, waarbij hij directe bevelen zou uitvoeren vanuit het Vaticaan.  

In de aflevering ‘God in het Witte Huis’ van Kruispunt, het katholieke programma dat al sinds 1963 op de buis is, wordt religie in het hart van de Amerikaanse democratie belicht. Historicus James Kennedy, Amerika-deskundige Eelco Bosch van Rosenthal en zuster Simone Campbell bespreken daarin het katholieke geloof van de nieuwe president en de twijfelachtige relatie tot God van diens voorganger Trump. Een man die zo nu en dan voor de camera’s pocht met een Bijbel, maar allesbehalve godvrezend lijkt.

Over Bidens godsvrucht valt echter niet te twisten; zijn geloof passeert regelmatig de revue in interviews en speeches, en hij bezoekt keurig ’s zondags de kerk. Bidens beleid, daarentegen, wordt hevig becommentarieerd door prominente bisschoppen. De Conferentie van de Katholieke Bisschoppen van de Verenigde Staten (USCCB) noemt Bidens aanstelling ‘moeilijk en complex’, met name vanwege zijn kijk op abortus. Als jonge senator stemde Biden tegen wetten die abortusklinieken financieren, intussen is Biden – net als alle verkozen Democraten in het Amerikaanse Congres – pro-choice. Met als gevolg dat president Trump, die pro-life zegt te zijn, bijna de helft (47 procent) van de katholieke stemmen kreeg.

Een ander hoofdpijndossier voor de USCCB is Bidens steun voor het homohuwelijk. Geheel in lijn met zijn geloof zei Biden in 2006 dat het huwelijk tussen een man en een vrouw hoort te zijn. Zes jaar later sprak hij als vice-president zijn steun uit voor het homohuwelijk. Benieuwd hoe Kruispunt Bidens politieke evolutie duidt.

ELA ÇOLAK