VPRO Gids 25

19 juni t/m 25 juni
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

NETFLIX
Milestone

India 2020. Drama van Ivan Ayr. Met o.a. Mohinder Gujral, Pavitra Mattoo, Lakshvir Saran en Suvinder Vicky.

Somber portret van de eenzame vijftiger Ghalib, een weduwnaar wiens belangrijkste houvast zijn baan als vrachtwagenchauffeur is. Maar zijn broodwinning wordt bedreigd door een aftakelend lichaam én de komst van een jonge aspirant-chauffeur. Met zijn tweede speelfilm levert regisseur Ivan Ayr (Soni) snoeiharde kritiek op de uitzichtloze situatie waarin veel werkende Indiërs zich bevinden, gecreëerd door een kapitalistisch systeem van uitbuiting en leeftijdsdiscriminatie. Het grauw gekleurde Milestone is allesbehalve hoopvol, wat toepasselijk resulteert in een loodzware – maar indrukwekkende – kijkervaring. Won meerdere prijzen op het Singapore International Film Festival.

NETFLIX
Shutter Island

Verenigde Staten 2010. Thriller van Martin Scorsese. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Emily Mortimer en Michelle Williams.

U.S. Marshal Teddy (DiCaprio) speurt anno 1954 met een collega (Ruffalo) naar een gevaarlijke ontsnapte vrouwelijke gedetineerde op een psychiatrisch gevangeneneiland. Bij aankomst is de sfeer merkwaardig, en die wordt nog veel vreemder, terwijl de mannen hun naspeuringen doen. Fascinerende personages en verontrustende, verwarrende gebeurtenissen, mooie fotografie van Robert Richardson (Inglourious Basterds, Hugo) en een slim script naar een roman van Dennis Lehane nodigen uit om de film meermaals te bekijken. DiCaprio is uitstekend, de rest van de cast goed tot zeer goed.

CINEMEMBER
Le silence de Lorna

België/Frankrijk/Italië/Duitsland 2008. Drama van Jean-Pierre Dardenne en Luc Dardenne. Met o.a. Arta Dobroshi, Jérémie Renier, Fabrizio Rongione, Alban Ukaj en Morgan Marinne.

De jonge Lorna (Dobroshi), afkomstig uit Albanië, wil in Luik een snackbar openen, maar daarvoor heeft ze wel geld nodig. Ze sluit een deal: eerst trouwt ze met de Belgische junk Claudy (Renier) om de nationaliteit te verkrijgen, daarna wordt die uit de weg geruimd en trouwt ze met een rijke Rus, zodat ook die Belg kan worden. Maar dan krijgt ze last van haar geweten. Kan ze niet gewoon van Claudy scheiden? Typisch Dardenneske treurigheid, met een formidabele hoofdrolspeelster, strak in beeld gebracht. Prijs voor het beste script in Cannes.

DISNEY+
Cruella

Verenigde Staten/Verenigd Koninkrijk 2021. Komedie van Craig Gillespie. Met o.a. Emma Stone, Emma Thompson, Joel Fry, Paul Walter Hauser en John McCrea.

Disney blijft maar spin-offs produceren van tekenfilmklassieker 101 Dalmatiërs (1961) – in dit geval een behoorlijk grimmig relaas over het ontstaan van schurk Cruella de Vil. Wat blijkt? Zij was ooit een zielig weesmeisje, dat pas na een traumatische aanvaring met bloeddorstige dal-matiërs uitgroeide tot de duivelse modekoningin. Actrices Stone (als Cruella) en Thompson (als haar nog gemenere aartsvijand) leven zich lekker uit, en ook regisseur Gillespie (I, Tonya) gaat goed los, met woelig camerawerk, extravagante kostuums en een soundtrack vol sixties- en se-venties-hits. Bij vlagen heerlijk, maar ook wel veel van het goede: de film had best een halfuur korter gekund.

naar vpro cinema