VPRO Gids 24

12 juni t/m 18 juni
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

NETFLIX
The Lure

Polen 2015. Fantasy van Agnieszka Smoczynska. Met o.a. Marta Mazurek, Michalina Olszanska, Kinga Preis, Andrzej Konopka en Jakub Gierszal.

In het Warschau van de jaren tachtig ontdekken twee zeemeerminzussen de mensenwereld. Een wereld vol verlokkingen waar de zusjes zich op eigen manier aan toegeven: de een wordt verliefd, de ander kannibalistisch. En dat terwijl ze als duo optreden in een neon-verlichte nachtclub en de kijker trakteren op een visueel liedjesspektakel. Bijzonder speelfilmdebuut van Agnieszka Smoczynska, waarin een musical gecombineerd wordt met vleugjes horror en coming of age-drama. Een verleidelijk en duister sprookje, geworteld in Hans Christian Andersens De kleine zeemeermin.

NETFLIX
S is for Stanley

Italië/Verenigd Koninkrijk 2015. Documentaire van Alex Infascelli.

De Italiaanse immigrant Emilio D'Alessandro werkt in Londen als taxichauffeur als hij op een dag gevraagd wordt een enorme fallus in zijn taxi te vervoeren. De afzender blijkt de Amerikaanse filmmaker Stanley Kubrick, die hem vervolgens inhuurt als zijn persoonlijke chauffeur en assistent. Hun samenwerking en vriendschap zal uiteindelijk meer dan dertig jaar duren. In deze ontroerende documentaire van slechts 63 minuten, waarin het beeld van Kubrick als een obsessief genie zowel ondersteund als genuanceerd wordt, vertelt Emilio zijn bijzondere levensverhaal.

AMAZON PRIME
The Gangster, the Cop, the Devil

Zuid-Korea/Verenigde Staten 2019. Actiefilm van Lee Won-Tae. Met o.a. Ma Dong-seok, Kim Mu-Yeol en Kim Sungkyu.

De rechtgeaarde, ambitieuze rechercheur Jung Tae-seok krijgt in zijn jacht op een seriemoordenaar hulp uit onverwachte hoek: gangster Jang Dong-su is onlangs bijna door de psychopaat vermoord, zint op wraak en biedt daarom zijn diensten én manschappen aan. Snoeiharde actiethriller die het bepaald niet van zijn geloofwaardigheid moet hebben, en qua spanning of inventiviteit komt de liefhebber van Koreaanse misdaadfilms ook niet helemaal aan zijn trekken. De humor maakt echter veel goed, en spierbundel Ma Dong-seok (Train to Busan) zet een fantastische, onorthodoxe maffiabaas neer.

CINEMEMBER/CINETREE
Liebe in den Gängen

Duitsland 2018. Drama van Thomas Stuber. Met o.a. Sandra Hüller, Peter Kurth, Franz Rogowski, Henning Peker en Matthias Brenner.

De zwijgzame Christian (Rogowski) gaat werken bij een levensmiddelengroothandel in Leipzig. Hij wordt ingedeeld bij oude rot Bruno (Kurth), op de drankafdeling. Terwijl hij met moeite de vorkheftruck leert besturen, raakt hij geïntrigeerd door mysterieuze collega Marion (Hüller). Poëtisch Duits drama, naar een kort verhaal van schrijver Clemens Meyer, zit vol markante, mooi vertolkte personages, maar gaat bovenal over de werkvloer zelf. Over moeizame communicatie en beklemmende routines, maar ook over troostende humor en onverwachte schoonheid.

naar vpro cinema