VPRO Gids 22

29 mei t/m 4 juni
Pagina 38 - ‘Series on demand’
papier
38

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Series on demand

Interessante series in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

War of the Worlds

DISNEY+
War of the Worlds

Het is de zoveelste verfilming van H.G. Wells’ klassieke roman, maar ook deze grimmige adaptatie bewijst weer eens hoe intrigerend het verhaal eigenlijk is. Al legt deze Frans- en Engelstalige serie, die inmiddels al twee seizoenen heeft, meer de nadruk op de mensen die overleven dan op het buitenaards geweld. Al in de eerste aflevering wordt het merendeel van de wereldbevolking in één klap uitgeroeid, waarna de plukjes mensen die zijn overgebleven moeten omgaan met de onvoorstelbare crisis waarin ze zich opeens bevinden. 

ANKE MEIJER

Van God los

Eerst was er de speelfilm Van God los, in 2003. Toen, van 2011 tot 2017, was er de serie:  vier seizoenen bij BNN, gebaseerd op waar gebeurde Nederlandse misdrijven. De context is telkens anders: huiselijk geweld, wiet, homohaat. Het is ruig, realistisch en vaak zeer gewelddadig. Zo zien we, in de eerste aflevering, hoe een jonge sportschoolmanager (Georgina Verbaan), door jaloezie verblind, haar rivale opknoopt in de badkamer. De serie die  psychologie en sociologie vermengt, wordt ook in het buitenland gewaardeerd: volgens de Canadese website Twitch Film behoort Van God los tot de beste televisieseries ter wereld.

COLIN VAN HEEZIK

naar vpro cinema