VPRO Gids 19

8 mei t/m 14 mei
Pagina 38 - ‘Series on demand’
papier
38

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Series on demand

Interessante series in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Shtisel

NETFLIX
Shtisel

‘Grappig, ontroerend en menselijk,’ noemt The New Yorker deze Israëlische hit-serie over een Haredi-familie in Jeruzalem. Shtisel is al sinds 2018 op Netflix te zien en begint daar nu aan een derde seizoen. In het eerste seizoen zien we hoe een jongeman met artistieke ambities gedwongen wordt tot een gearrangeerd huwelijk met een negentienjarige, terwijl hij heimelijk verliefd is op een weduwe van in de dertig. Geen seks, geen spektakel in de serie. Voor ieder glas water wordt een gebed gepreveld, maar uiteindelijk blijken Talmud en traditie onmachtig. Ook bij ultraorthodoxe joden bestaat het leven uit dagelijkse zorgen, dromen en verdriet.

COLIN VAN HEEZIK

Shadow and Bone

NETFLIX
Shadow and Bone

In de (oneindige) zoektocht naar de nieuwe Game of Thrones stort Netflix zich op de succesvolle ‘Grisha-boekenreeks’. Centrale figuur is de 17-jarige wees Alina, die over magische krachten blijkt te beschikken. Ze kan licht oproepen, en dat is handig, aangezien haar thuisland letterlijk wordt verscheurd door een mistige duisternis (‘The Shadow Fold’). Alina kan haar land bevrijden, maar haar krachten maken haar een gewild object voor diverse (vijandige) groeperingen. Interessante aspecten alom, maar het warrige script zit deze prachtig vormgegeven ‘young adult-fantasy’ enigszins in de weg.

ALEX MAZEREEUW

naar vpro cinema