VPRO Gids 16

17 april t/m 23 april
Pagina 13 - ‘Boekentips’
papier
13

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 17 april

En wel hierom

Ex Libris – 100+ boeken om te lezen en herlezen - Michiko Kakutani

Alleen al vanwege de vormgeving roept Ex Libris – 100+ boeken om te lezen en herlezen (Spectrum) acute hebzucht op. Maar waarom zou Michiko Kakutani ons moeten vertellen welke boeken we moeten (her)lezen? Omdat zij tussen 1983 en 2017 een even invloedrijke als gevreesde recensent was voor The New York Times en in die hoedanigheid talloze boeken heeft besproken. In haar inleiding legt ze uit waarom ze niet alleen klassiekers als 1984 en Frankenstein koos, maar juist ook recente(re) romans, verhalen, memoires en non-fictie die ons leren iets meer van de wereld te begrijpen. Schrijvers als Bruce Chatwin, Edwige Danticat, Jhumpa Lahiri en Lorrie Moore krijgen dankzij Kakutani’s enthousiaste en toegankelijke introductie hopelijk een nieuwe schare lezers.

KATJA DE BRUIN

Beestachtig sterk

Praat met mij - T.C. Boyle

In zijn verhalenbundel, Descent of Man (1979), schreef hij al bijzonder geestig over een driehoeksverhouding tussen een (mensen)stelletje en een oerslimme chimpansee, dus in zijn achttiende roman is T.C. Boyle terug op vertrouwd terrein. Praat met mij (Meridiaan) draait namelijk om chimpansee Sam die in een cross-fostering-project als gebarentaal sprekend mensenkind wordt opgevoed door de charismatische wetenschapper Guy Schermerhorn. Om studente Aimee Villard, die er, nadat ze het tweetal in een talkshow zag, in slaagt Sams verzorger én Guys geliefde te worden. En om hoe zij, wanneer de onderzoeksgeldkraan dichtgaat en Guys sinistere mentor/proefdierfokker Dr. Moncrief Sam terugeist, alles op alles zet om haar grootste liefde te redden. Resultaat is een beestachtig sterke roman over mens-dierrelaties, inclusief chimpanseestem.

DIRK-JAN AARENSMAN

Schaap blikt terug

Brand in Amsterdam - Leen Schaap

Politiecommissaris Leen Schaap, die voor burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) al honderden kraakpanden had ontruimd, werd door deze in 2016 aangesteld als brandweercommandant om een eind te maken aan het ‘arbeiderszelfbestuur’ bij het Amsterdamse brandweerkorps en het gemaakte afspraken eindelijk te laten nakomen. In Brand in Amsterdam (Business Contact) beschrijft Schaap welke ernstige misstanden hij aantrof en hoe hij hardnekkig een cultuuromslag nastreefde richting een diverse en inclusieve organisatie. Vers herbenoemd, viel de onbuigzame Schaap echter niet in de smaak bij de nieuwe burgemeester Femke Halsema (GroenLinks), die er in dit niet vrolijk stemmende boek niet goed vanaf komt, maar die hem met hulp van generaal b.d. Peter van Uhm uiteindelijk wel wist weg te werken.

MAARTEN VAN BRACHT

naar de vpro boekengids