VPRO Gids 11

13 maart t/m 19 maart
Pagina 34 - ‘Boekentips’
papier
34

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 13 maart

Familie vol trauma’s

De jonge helden van de Sovjet-Unie - Alex Halberstadt

Toen er wetenschappelijk bewijs werd geleverd dat getraumatiseerde muizen hun pijn genetisch doorgeven aan een volgende generatie, besloot Alex Halberstadt, die als kind met zijn moeder uit Moskou naar New York emigreerde, uit te zoeken of zijn nachtmerries samenhingen met zijn hem goeddeels onbekende Russische familiegeschiedenis. Nou en of, zo blijkt uit De jonge helden van de Sovjet-Unie (Uitgeverij Pluim). Wederzijdse grootouders, ouders en schoonouders: allen blijken haast willoze slachtoffers en werktuigen van Jodenvervolging, fascisme en communisme. De ene opa was beul onder Stalin en Beria, de andere overleefde als enige uit het gezin de Holocaust. Allen zwijgen en weten geen raad met het tragische verleden, maar vasthoudend achterhaalt Halberstadt de feiten in dit knappe familierelaas annex geschiedenisboek.

MAARTEN VAN BRACHT

Moederloos verder

In de naam van de moeder - Roberto Camurri

Pietro huilt heel veel. Logisch, want hij is een pasgeboren baby. Zijn vader neemt hem een paar dagen mee naar de bergen, zodat zijn moeder even bij kan komen. Maar als vader en zoon terugkomen, is ze verdwenen. In de naam van de moeder (De Bezige Bij) van Roberto Camurri gaat over de gevolgen voor de achterblijvers, die het op die uitgestrekte Italiaanse Povlakte met z’n tweeën moeten zien te rooien. In zijn debuutroman De menselijke maat liet Camurri al zien een meester te zijn in het schilderen van klein maar verstikkend menselijk drama. Ook nu excelleert hij in het tonen van stil verdriet en onuitgesproken verwijten, zonder theatraal slotakkoord. Juist daarom maakt deze roman zo’n onuitwisbare indruk.

KATJA DE BRUIN

Robotvriendin

Klara en de zon - Kazuo Ishiguro

Klara en de zon (AtlasContact) – Kazuo Ishiguro’s achtste roman en de eerste sinds hij in 2017 de Nobelprijs won – heeft een vintage Ishiguro-verteller: vormelijk, op het robotachtige af, en toch raakt ze je in je hart. Klara ís zelfs een robot, of althans een humanoïde KV (Kunstmatige Vriendin), die na een tijd van gespannen afwachting in een speciale KV-winkel wordt uitgekozen door de veertienjarige Josie. En terwijl je als lezer samen met Klara je weg vindt in een licht dystopische wereld (kinderen worden door genetische manipulatie ‘opgetild’, het milieu is nog verder verwoest, AI is alomtegenwoordig), blijkt langzaam dat Josie ernstig ziek is. Plus voor welke missie dat haar leergierige, empathische en ontroerend hoopvolle elektrogezelschap stelt. Meesterlijke literaire sciencefiction.

DIRK-JAN ARENSMAN

naar de vpro boekengids