Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Afscheid A.L. Snijders

We moesten allebei in ons geheugen graven, hoe lang geleden en waar we precies afspraken dat hij columns voor de VPRO Gids zou gaan schrijven. Over televisie. Want hij kijkt veel televisie en het was ook wel een beetje vreemd dat dit blad niet één columnist had die over televisie schreef. We zijn eruit. Het was twaalf jaar geleden en inmiddels heeft A.L. Snijders bijna zeshonderd stukjes voor dit blad geschreven, over televisie en allerlei.

Hij verschijnt onder een andere naam in mijn mailbox. Had ik daarom zijn boodschap eerst gemist, of wilde ik het liever niet weten? Hij stopt ermee. Sterker nog, u heeft zijn laatste stukje al gelezen in het eindejaarsnummer van 2020. In 2021 zou ‘Mosterd’ er zo uitgezien hebben als Brian Elstak hem hierboven tekende. Ja, die wenkbrauwen, natuurlijk. Belangrijker: zijn woorden, zinnen en gedachten.
Hij schreef me: ‘Het was een goeie tijd bij jullie.’

Hugo Blom, uitgever VPRO Gids

Grayson Perry

In 1845 verscheen Sybil, or the Two Nations waarin de auteur, de Engelse premier Benjamin Disraeli, beschreef dat hij zich grote zorgen maakte over de grote verdeeldheid in zijn land. De conservatieve staatsman waarschuwde voor de enorme sociale kloof die er gaapte tussen de rijken en armen. Ik moest aan dit boek denken, toen ik het fraaie artikel over de Britse kunstenaar Grayson Perry in de VPRO Gids # 51-52, p. 44 las. Uit zijn ‘brexitvazen’ blijkt hoezeer Engeland op dit moment wederom tot op het bot verdeeld is, ditmaal over de Brexit. Disraeli zal zich ongetwijfeld in zijn graf omdraaien als hij ziet hoe de opstelling van zijn partijgenoot Boris Johnson de zaken alleen maar erger heeft gemaakt. Wie weet ligt het land door de Brexit en de coronacrisis binnenkort wel aan scherven.

ALBERT KORT, ’S-HEER HENDRIKSKINDEREN  

Wrevel

Vandaag kreeg ik weer het dubbeldikke troostnummer op de mat. Helaas is dit meer een huilmoment dan dat het troost biedt. Ieder jaar zit ik weer te worstelen met het heen-en-weer-geblader om de juiste info bij de juiste film te vinden. In het verleden is hier wel vaker op gereageerd. Maar jullie zijn net politici, die zijn ook nooit in staat om hun fouten terug te draaien. In de vakantie hadden jullie eindelijk het dubbeldikke nummer zoals het ideaal was: filmrecensies bij de dag waar de films ook stonden. Maar voor de kerst kunnen jullie niet terug naar deze vorm. Treurig en star. Maar net als bij niet-creatieve politici moet het gepeupel helaas ook bij jullie de oplossing aandragen. Die is erg simpel: Geef dus in ieder geval de digitale versie de indeling die jullie het hele jaar door gebruiken. Jammer dat jullie niet meer zelf kunnen denken of luisteren naar het volk. Bedankt voor het aanhoren van mijn wrevel.

PAUL SCHWILLENS, BILTHOVEN

Muis

Leuk, de passage in het stukje van Snijders in Gids 51-51 over iemand die met één streepje je leus ‘Handen af van Cuba’ veranderde in ‘Handen af van Coba’. Ooit stond in Amsterdam op een muur ‘10 jaar Rode Vlag’. Het kostte iets meer dan een streepje, maar iemand maakte ervan ‘O ja Rode Vla’.

Wat me altijd ronduit vertederde als ik er met de trein langs kwam, was de leus op een muur in Delft ‘Steun de Palestijnen in kamp (volgde onuitspreekbare naam)’. De graffiti-activist had kennelijk haast, want er stond ‘Palesijnen’ met een ‘t’ er wat klein en verweesd boven gekalkt. De naam van het kamp was misschien ook fout gespeld, maar dat merkte geen hond.

PETER SCHOUTEN, DEVENTER