VPRO Gids 51

19 december t/m 1 januari
Pagina 12 - ‘Poedelprijzenregen’
papier
12

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Poedelprijzenregen

Cecile Elffers, Hugo Hoes, Elja Looijestijn en Inge ter Schure

Welke mensen, dieren en instituten in de media verdienden in 2020 een hart onder de riem? De VPRO Gids deelt ruimhartig de troostprijzen van het jaar uit.

Fred van Leer

Fred van Leer kan al niet meer stuk bij ons sinds hij zijn autobiografie/stijlgids Leer van Fred noemde. 2020 moest zijn jaar worden als de host van het nieuwe programma Drag Race Holland, waarbij de stylist zelf ook eindelijk weer eens een jurk en hakken aantrok. Maar eind oktober lekte er een seksfilmpje van Fred uit dat door onverlaten gretig werd gedeeld, waarna hij in een crisis belandde en moest worden opgenomen. 

Toen hij weer veilig en gezond thuis was, werd Fred ook nog eens het slachtoffer van een overval. Gelukkig veert niemand zo hard terug als Fred, getuige zijn Instagram. Daar laat hij – onder het motto ‘Ik bepaal die torie’ – duidelijk merken dat niemand hem eronder krijgt en neemt hij het en passant ook nog eens op voor andere slachtoffers van sexting. Slay, Fred!

Bruno Bruins

Op 19 maart tijdens een lang Kamerdebat over corona kreeg minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins een flauwte en zeeg ineen. Nu was het ernst met corona! Want als zelfs de verantwoordelijk minister valt konden we allemaal gaan. Snel schoten een bode en collega’s Hoekstra en Koolmees toe om de lijkbleke Bruins overeind te hijsen. Mondkapjes droeg nog niemand.

Op eigen kracht kon Bruins de Kamer verlaten en de volgende dag bood hij zijn ontslag aan. Diagnose: oververmoeid. Heel vervelend, maar gelukkig geen corona. Na zijn terugtreden ging het elke dag een stukje beter en vorige maand figureerde hij in poloshirt in een spotje van de Biljartbond. Daarin riep hij iedereen op om te gaan biljarten. Goede keus, mits op anderhalve meter.

De culturele sector

Terwijl heel Nederland de coronacrisis overleeft door series te bingen, staan de mensen die zo’n fijne serie mogelijk maken juist in de kou: acteurs, schrijvers, regisseurs, musici. Waar de politiek soepeltjes de zakken leegde voor het relikwie klm kreeg de culturele sector van zijn eigen minister Ingrid van Engelshoven doodleuk te horen dat ze dit seizoen maar als verloren moesten beschouwen.

Extra zuur: alleen culturele instituten die al structureel subsidie kregen, konden rekenen op overheidssteun. Toen tijdens de tweede golf de theaters en musea dicht moesten terwijl de sportscholen open bleven (want ‘belangrijke uitlaatklep voor de mensen’), kon je talloze klompen horen breken. En terecht. Ons goede voornemen voor 2021: zo veel mogelijk cultuur kopen!

Wie is de mol?

Seizoen 20 van Wie is de mol?, dat in januari begon, keek al niet heel lekker weg. De locatie was China: die keus kwam de Avrotros op kritiek te staan vanwege de mensenrechten, en als kijker moest je onwillekeurig toch steeds aan die coronabarende vleermuizenmarkt denken. En tja, die finale…Wat hadden we te doen met de mol – zo’n klassieke, onbekende BN’er, zanger Rob DeKay – die in plaats van een vol, juichend Vondelpark een luguber leeg Vondel CS aantrof, waar presentator Rik van de Westelaken bijna terug leek in zijn sobere dagen achter de NOS-desk. Vervolgens kwam er ook nog eens een speciaal eerder opgenomen jubileumseizoen achteraan, zonder al te veel feeststemming. 2 januari is het tijd voor seizoen 21, waarschijnlijk geheel coronaproof opgenomen. Hou vol, Rik!

De NOS

Ooit werd het fenomeen liveblog bewaard voor natuurrampen en noodsituaties. Maar nu het land 24 uur per dag in opperste staat van paraatheid is, zorgt de nationale nieuwsdienst voor een continu infuus om onze behoefte aan coronanieuws te bevredigen.

Des te schokkender was het bericht dat de logo’s van de NOS-busjes gehaald moesten worden omdat journalisten niet meer veilig hun werk kunnen doen. Hulde dus, en een extra krans voor nieuwslezer Amber Brantsen, die al twee keer een journaal moest afbreken vanwege zwangerschapsmisselijkheid.

Kanye West

Nu er al vier jaar een gestoorde narcist in het Oval Office zit, wekt het geen verbazing dat andere mentaal uitgedaagden denken: hé, dat kan ik ook! Kanye West – hiphopsuperster met een eigen kledinglijn, Yeezy, en tegenwoordig vooral ook bekend als de man van Kim Kardashian – deed aan de Amerikaanse verkiezingen mee met zijn prachtig getitelde Birthday Party, maar haalde niet meer dan (of moeten we zeggen: maar liefst?) 60.000 stemmen.

De wereld had eerder al besloten dat West beter bij zijn muziekleest kon blijven, nadat hij regelmatig zijn steun voor president Trump had uitgesproken en zelfs met een Make America Great Again-petje geposeerd had. Kim, die overigens op Joe Biden stemde, vroeg om compassie voor haar man, van wie sinds enige jaren bekend is dat hij lijdt aan een bipolaire stoornis. Arme Kanye.

Bond, James Bond

Het was een moeilijk jaar voor Bond, James Bond. Vertolker van het eerste uur Sean Connery overleed op negentigjarige leeftijd. De première van de nieuwste Bondfilm, No Time to Die, is door de coronacrisis al twee keer uitgesteld.

James hoopt in het voorjaar van 2021 weer op het witte doek te schitteren. Maar dat optreden zal voor hem anders zijn dan anders. James Bond is in No Time to Die met pensioen gestuurd. Zijn codenaam 007 is vergeven aan een vrouw, wél eentje met flinke ballen: actrice Lashana Lynch, bekend van Captain Marvel

Hoe zou zij haar wodka martini drinken?

Natacha Harlequin

In juni was de strafrechtadvocaat Natacha Harlequin te gast in een zeer goed bekeken aflevering van het praatprogramma Voetbal Inside. Haar oogverblindende verschijning deed het mannenclubje ineenschrompelen, maar Harlequin maakte vooral indruk met haar heldere formuleringen. Die zouden we vast terugzien in Hilversum. En jawel, twee maanden later presenteerde ze samen met Mart Grol bij SBS 6 het liveprogramma Dit vindt Nederland! 

Helaas bleek niemand geïnteresseerd in de mening van bekende of onbekende Nederlanders over onderwerpen waar ze niet meer van wisten dan de kijker zelf. De vlag kon de modderschuit niet redden en na drie weken liet SBS 6 die dan ook zinken. Nederland vond het niks, maar wij hopen de advocaat snel terug te zien. En niet in de rechtbank.

Alle eindexamenleerlingen (en afstudeerders) van 2020

Ze konden op weinig medeleven rekenen, de eindexamenleerlingen die zich druk maakten om gemiste feestjes en gebrek aan sociale contacten. ‘Als je later terugkijkt op deze periode, begrijp je wel dat jouw situatie niet zo schrijnend was,’ kregen ze te horen. Of: ‘Wie in de oorlog geboren werd, had het pas zwaar.’

Maar ja, het puberbrein is nu eenmaal niet gemaakt om te relativeren. Dat droomt al maanden van die stiekeme zoen met een geheime liefde op een eindexamenfeestje, of de vrienden voor het leven die hij gaat maken tijdens de introductieweek. Dat is allemaal in het water gevallen. Daarom een stiekem kusje van ons.

Delano van Crooij

Wat is het toch jammer dat er vandaag geen publiek bij is, dacht keeper Delano van Crooij waarschijnlijk op zaterdagmiddag 24 oktober bij de aftrap van de wedstrijd VVV tegen Ajax. Want thuis tegen de landskampioen is het altijd een volle bak in Venlo, en voor je supporters doe je het. Ruim twee uur later was alles anders. Ajax won met de recorduitslag 0-13 en Van Crooij zal nog jaren bekend blijven als de keeper van de 0-13.

Terwijl hij niet eens slecht speelde, want zeker tien doelpogingen wist hij tegen te houden. Na afloop sloeg Ajax-keeper Onana een lange keepersarm om de schouder van zijn collega. Aardig, maar de grootste troost bood de aanblik van de tribune. Daar zat gelukkig niemand die het gezien had.

Dutchygirl90

‘Alleen samen krijgen we de overheid onder controle. Ik doe niet meer mee. Vriendenpeople.’ De Tiktokker wilde een duit in het zakje doen van de campagne waarin bekende Nederlandse internetters als Famke Louise en Thomas Berge protesteerden tegen de coronamaatregelen. Ze had alleen ‘free the people niet goed verstaan.

Dit bezorgde de andere helft van Nederland – die al smakelijk bezig was de influencers voor leeghoofdige egoïsten uit te maken – een extra lachstuip. Uiteindelijk kent de kwestie alleen maar winnaars, want het gevolg is dat Diederik Gommers op Instagram zit, Famke Louise boeken leest en Dutchygirl90 onder een andere gebruikersnaam vrolijk verdergaat met selfies plaatsen.

Amalia, prinses der Nederlanden

Er was eens een kroonprinsesje. Pas over een jaar wordt Amalia achttien, maar de collectieve verontwaardiging over de toelage die ze dan zal krijgen liep in 2020 al hoog op. Terwijl ze waarschijnlijk de enige achttienjarige ter wereld is die weinig heeft aan anderhalf miljoen per jaar, want wat moet je met geld zonder vrijheid?

Daarnaast werd ze bedreigd door een engerd, die gelukkig achter de tralies is gezet. Ondertussen leeft haar nichtje Eloise van Oranje haar beste leven als losbandige student met een populair Instagramaccount. Amalia’s leven is nog lang, maar waarschijnlijk niet erg gelukkig.

NikkieTutorials

Nikkie de Jager, de winnaar van de jubileumeditie van Wie is de mol? De make-upgoeroe die als NikkieTutorials een YouTubekanaal heeft met bijna veertien miljoen abonnees? Heeft zij een troostprijs nodig?! Zeker. Ze belandde al een paar keer in het ziekenhuis met darmproblemen. Haar grootste nachtmerrie werd werkelijkheid: in haar eigen huis werd ze overvallen en onder schot gehouden.

En ze werd gechanteerd. Begin dit jaar vertelde Nikkie dat ze transgender is. Ze bracht dit zelf naar buiten nadat iemand had gedreigd haar verhaal te lekken naar de media. Nikkie stak een dikke middelvinger op naar haar bedreiger. You go, girl!

Gregory van der Wiel

De rechtsback speelde 46 keer in het Nederlands elftal en vierde successen met Ajax, Paris Saint-Germain en Fenerbahçe sk. Daarnaast is hij een slimme ondernemer en heeft hij een topmodel als vriendin. Toch belandde Van der Wiel aan het eind van zijn carrière als profvoetballer in een zwart gat.

In een uitgebreide verklaring op zijn website vertelt Van der Wiel over de paniekaanvallen en angstklachten waar hij al een jaar mee kampt. Iets wat maar weinig machovoetballers zouden durven. Van der Wiel hoopt op een comeback als voetballer bij rkc, van ons krijgt hij alvast een medaille.

Paul de Leeuw (en een knuffeltje voor Astrid)

De dag na de crematie van zijn vader kreeg Paul de Leeuw een telefoontje: of hij samen met Astrid Joosten op vrijdag het actualiteitenprogramma Op1 wilde presenteren. De omroep wilde met dit duo de kijkers ‘het weekendgevoel’ meegeven. Als je de grootste knuffelclown van Nederland bent, moet je jezelf tien keer zo hard bewijzen.

Dat deed Paul, in een gevoelig interview met de kwetsbare Rob de Nijs. Maar toen minister Hugo de Jonge aanschoof, ging de kritieksluis onmiddellijk open: ‘slap’, ‘tenenkrommend’, ‘gekwebbel’. Dat gaf niet echt een ‘weekendgevoel’. Misschien heeft zelfs de virtuoze Paul de Leeuw even tijd nodig om te groeien in zijn rol. Hou vol!

Mike en Karibuna

Mike (53) was het oudste dier van Dierenpark Amersfoort. Hij woonde er al meer dan vijftig jaar. Mike kon fietsen en touwtjespringen, en trad meerdere keren op met zangeres Conny Vink. Zijn kleinzoon Karibuna (19) was in de kracht van zijn leven en hij was de leider van de groep chimpansees. De twee waren publiekslievelingen, maar ze waren ook levensgevaarlijk.

Zo pakte Karibuna eens een drie maanden oud apenjong af van de moeder om het daarna dood te slaan. En Mike gooide regelmatig tonnen, zand en poep naar blonde vrouwen, want daar hield hij niet van. Dus toen de twee op 3 november ontsnapten uit hun verblijf, zagen de verzorgers geen andere optie dan hen dood te schieten. RIP, Mike en Karibuna.

Merel Westrik

Powervrouw Merel Westrik trok in oktober 2019 een stoer wit pak aan, gaf toe dat ze ‘fucking zenuwachtig’ was en voerde een goed gesprek over dickpics. Daarmee was de eerste aflevering van haar talkshow Ladies Night een feit. Maar al snel begonnen de kijkcijfers te kelderen en zorgde corona voor extra complicaties. In april werd haar programma alweer stopgezet.

Sindsdien duikt Merel sporadisch op in andere programma’s, maar lijkt ze zich vooral bezig te houden met het schieten van prachtige natuurplaatjes. Ze vermaakt zich prima buiten de schijnwerpers. Daarom is deze troostprijs ook een beetje voor ons, omdat wij haar missen op de buis.

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →