VPRO Gids 49

5 december t/m 11 december
Pagina 82 - ‘donderdagetalage’
papier
82

donderdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Kerstclichés, gezellig!

Omroep Max gooit er een vierdelige kerstserie in voor alle leeftijden.

kerstgezel.nl
NPO 1 20.30-21.25 uur

Kerst op de Nederlandse televisie was jarenlang hetzelfde. Love Actually op de commerciëlen, een kinderserie bij de publieken en de All You Need Is Love kerstspecial en Home Alone op kerstavond, gevolgd door Home Alone 2 op Eerste Kerstdag. Deze laatste ‘traditie’ werd vorig jaar al ruw verstoord toen daags voor kerst bleek dat sbs de uitzendrechten van de kerstklassiekers met Macaulay Culkin niet meer in handen had (de films zijn nu te streamen bij Disney+). En het is nog de vraag of het Robert ten Brink gelukt is in dit door de pandemie geteisterde jaar een fatsoenlijke kerstspecial op te nemen. All You Need Is Love moest het vorig jaar met ‘maar’ 1,8 miljoen kijkers stellen, wat het de slechtst bekeken special sinds 2006 maakte. Een duidelijk teken van hoezeer het Nederlandse kijkgedrag rond de feestdagen in korte tijd is veranderd.

Het kerstaanbod op onze schermen is na al die jaren stagnatie inmiddels groter dan ooit. De verschillende streamingdiensten bieden samen vrijwel alle kerstklassiekers plus iedere kerstaflevering van Friends aan. Daarbij brengt Videoland sinds een paar jaar de mierzoete Hallmark kerstfilms. En ook aan originele content geen gebrek. Met name Netflix dook volop in de sneeuw en kerstballen, met een overdaad aan kerstromcoms tot gevolg.

In Nederland wordt vooral ingezet op kerstseries. Al sinds een jaar of vijf brengen de publieke zenders rond de feestdagen eigen, vaak goed ontvangen tv-series voor de jeugd en sinds 2018 was Videoland goed voor een jaarlijkse kerstserie. Dit jaar doet ook Omroep Max mee aan de trend en komt met het vierdelige Kerstgezel.nl. Centraal in deze kerstserie staat Noor Bloem (Juliette van Ardenne) die vlak voor kerst wordt gedumpt én ontslagen door haar vriend die tevens haar baas is. Omdat ze er vooral tegen opziet om wéér alleen aan de feestdis met haar familie te zitten, start ze een service waarbij ze zichzelf aanbiedt aan mensen die gezelschap nodig hebben voor de kerstborrel en -etentjes. Een plot dat leentjebuur speelt bij verschillende (kerst)klassiekers die het voorgingen, maar net genoeg wendingen heeft om het onderhoudend en fris te houden. Daarbij, wat is een kerstserie zonder de nodige kerstclichés?

ANKE MEIJER