VPRO Gids 45

7 november t/m 13 november
Pagina 34 - ‘Boekentips’
papier
34

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 7 november

'Graphic novel’-uitgave

Muizen en mensen - Rébecca Dautremer en John Steinbeck

Zo overdonderend origineel als het uit prentenboekpagina’s met minutieuze uitsnijdingen opgetrokken bladerdiorama Middag (2019) is het nieuwe project van Rébecca Dautremer misschien niet. Maar met deze ‘graphic novel’-uitgave van John Steinbecks Muizen en mensen (Davidsfonds) bewijst de Française wel dat ze met haar prachtillustraties zelfs iets toevoegt aan een van de ontroerendste korte romans uit de literatuurgeschiedenis. Terwijl de integrale tekst over de gefnuikte dromen van dagloner George en diens metgezel/hinderpaal, de simpele, vriendelijke reus Lennie, als altijd je hart breekt, betovert Dautremer je visueel. Met fraaie pastel- en sepialandschappen; rake, net niet-karikaturale portretten en afwijkende intermezzo’s in de stijl van, pakweg, comics en (reclame)posters uit de jaren twintig of naïeve kindertekeningen die perfect bij de scènes aansluiten. Hebberigmakend mooi.

DIRK-JAN ARENSMAN

Verleidelijke knuffels

Duizend ogen - Samanta Schweblin

Ze zien eruit als schattig konijntje, draakje of panda; knuffels op wieltjes die je overal gezelschap houden. Maar door de oogjes van je kentuki kijkt iemand mee. Iemand die je niet kent. Soms heeft die het beste met je voor, maar niet altijd. De komst van de kentuki zet de wereld op z’n kop in Samanta Schweblins Duizend ogen (Meridiaan), die zich in huiskamers op alle continenten afspeelt. Kentuki’s zijn verleidelijk omdat ze troost bieden en eenzaamheid verlichten, maar ze kunnen ook misbruikt worden voor duistere praktijken. Dat een technologische revolutie kan ontaarden in een nachtmerrie is geen nieuw idee, maar Schweblin geeft er een uiterst originele invulling aan. Prikkelende ideeënroman en digitale thriller ineen.

KATJA DE BRUIN

Onthechte millennials

Opwindende tijden - Naoise Dolan

Op het eerste gezicht is het verleidelijk in de eveneens Ierse Naoise Dolan een Sally-Rooney-light te zien. Ook haar debuutroman Opwindende tijden (AtlasContact) gaat immers over superslimme, licht onthechte millennials die, terwijl ze vol zelfspot hun eigen gedrag en beweegredenen (kapot)analyseren, een rommeltje maken van hun liefdesleven. Dolans vertelster is de 22-jarige Ava, lerares Engels in Hongkong, die verscheurd raakt tussen haar intens ironische gemaksrelatie met Britse bankier Julian (type kostschoolwijsneus) en een bliksemschichtverliefdheid op de veel attentere advocate Edith. Maar tegenover Rooneys sterkere dialogen en complexere personages staan Dolans virtuoze vergelijkingen en een gortdroge typering als: ‘Ik vroeg me af of Victoria echt bestond of drie Mitford-zussen in een lange jas was.’ Bijna genoeg voor een gelijkspel.

DIRK-JAN ARENSMAN