VPRO Gids 43

24 oktober t/m 30 oktober
Pagina 25 - ‘‘Be real man, dit is 1993’’
papier
25

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

‘Be real man, dit is 1993’

Katja de Bruin

Kurt Cobain, Villa 65, Keek op de week, Spice Girls, Jiskefet, paddo’s, een muis met een oor op z’n rug, Louis Farrakhan, flippo’s, Franse kernproeven, Fort Alpha, Bolkestein, I.S.C.H.A., The Real World, Madelief, Beverly Hills 90210, Pamela Anderson, Babes in Toyland, Hollywood Hair Barbie, Sylvia Millecam, Janmaat, Furby’s, Beavis & Butt-Head, René Klijn, Poncke Princen, speentjes, Tineke de Nooy, de Bijlmerramp, prinses Diana, Take That, Tv-nomaden, Sai Baba, Jurassic Park, hakkûh, The Wonder Years, Max Laadvermogen, de euro, Mr. Lee’s Mysterious Washing Machine – wat waren ze mooi, die jaren negentig. Een greep uit brieven die destijds in ‘Achterwerk’ werden gepubliceerd. 

Spanning en genot

Iedereen heeft het over de onmenselijke situaties in Joegoslavië en Somalië. Maar is dit niet juist heel menselijk? Zit het niet in de aard van iedereen?
De Golfoorlog: amusement voor het volk. Iedereen schoot achter de buis, CNN zond spannende repor- tages uit. Op school praatte iedereen erover. Over de mooie Apache-helikopter, over de mooie technologie, over de spanning. Niemand scheen echt bedroefd te zijn. Het was actie!
Diep in mijn hart genoot ik van de spanning. Gene- raal Schwarzkopf maakte zelfs nog een grapje over het bombardement van een brug. Ik moest ook lachen. Men vergat de vele gedode, onschuldige jongens van ongeveer mijn leeftijd die moesten vechten voor Hoessein.
Vinkeveen: Miami Vice in Nederland. Nederland sprak erover, op de journaals spannende beelden van rondhollende agenten in kogelvrije vesten, kogelgaten in de rampen en reporters met opzwepende stemmen: zoals ze zo mooi zeiden in Keek op de week: onze eigen Miami Vice met als enige ‘smet op de pret’ dat er een agent werd gedood. Ja, dat vergat iedereen even, op het journaal werd het even snel vermeld, niks over nabestaanden. Niets over de persoon die was gedood. Men liet alleen de actie zien.
Ik wens iedereen veel spanning en genot bij de invasie van Somalië!

YANNICK DU PONT (17)

Fuck the sixties

Zondag 29 augustus: A Camping Flight to Lowlands Paradise. Eén grote massa met neo-hippies. Leuk allemaal, die sixties-/seventiesrevival die er door de ‘commerciële’ massa in gepompt is. Maar destijds was dat volgens ons een politieke kwestie en die politieke kant is momenteel ver te zoeken! En geef nou toch toe, wijde pijpen zijn niet mooi en plateauzolen zijn niet handig, dat vind je zelf toch ook? Be real man, dit is 1993 en de wereld is niet peace!

HET ANTI-PEACEVOGELFRONT (2 LEDEN), AMSTERDAM

Flippo's

Ik snap het niet. Wat is er nou zo leuk aan flippo’s? Ben je echt stoer als je een onbenullig dom papier plastic rond dingetje met een plaatje erop hebt? Nou, ik vind ze ongelofelijk dom! Ik heb er een paar, maar die ga ik verkopen. Een jongen bij mij in de klas hoeft er nog maar tien + de mega-flippo’s. Met de chips deed hij niks. Die gooide hij gewoon weg.

En nog tegen degene die de flippo’s heeft bedacht: je bent een lul want mijn vriendinnen zijn nu alleen nog maar bezig met ruilen op het schoolplein!!

MAAIKE (11), ZUIDLAREN

Planet Hardcore

Feesten ieder weekend
Blowen iedere dag
Heerlijk om te doen, wat van god niet mag

Eindelijk weer vrijdag
De dj’s draaien hard
De xtc racet door je lichaam Wij hakkûh door, de hele nacht

De bas dendert maar door, Snuiven op de wc’s
En we gaan harder dan ooit tevoor.

Wij zijn niet verslaafd,
Wij vinden het leven gewoon zo gaaf
En wij brengen Chirac nog liever om het leven, Dan dat we onze nederwiet op moeten geven!

Want wij willen ons goed voelen, Ook al is het op de pillen en speed Wij zijn jong en onvoorspelbaar, En leven alleen nog voor de beat!

EEN PAAR HAKKÛH-MOTHERFUCKERS UIT HET ZUIDEN

Tegen de euro

Ik ben tegen de euro. Waarom? Omdat ze al het Nederlandse geld gaan vernietigen, terwijl ze dat beter aan de mensen in de arme landen kunnen geven. Ook ben ik ertegen omdat we op school dan geen muntjesactie meer kunnen doen.

LAURA VAN HAANDEL, NIJMEGEN

Anti-lullo

Ik wilde effe kwijt dat ik strontziek word van die leuzen als ‘lullo’ en ‘heb je al geneukt?’ van het VPRO-programma Jiskefet. Ik vind het programma zelf niet stom (goed zelfs!) maar die mensen die die kreten ervan gebruiken wel. Dat soort gasten komen me gewoon mijn strot uit.

Verzin eens wat anders, lullo’s! Iedereen doet ’t namelijk al. Dat wilde ik gewoon effe vertellen. Groetjes van een anti-lullo.

SEBASTIAAN KONING (17), DEN HELDER

 

Furby

Hoi, ik zou misschien een Furby willen. Maar omdat die behoorlijk duur zijn, zou ik eerst zeker willen weten of ze wel zo leuk zijn als ze lijken. Als jij een Furby hebt, heb ik een paar vragen voor je. Ik zit op de middelbare school en heb dus redelijk wat huiswerk. Heb je met een Furby genoeg tijd voor school, huiswerk en vriendinnen? Vind je een Furby nou leuk of niet en is hij het geld waard?
Alvast bedankt hè.

CARLIJN, EDE

Kurt, mijn alles

Ik wou alle mensen die straks met brieven van ‘Wat een gore egoïst, die Kurt Cobain laat z’n vrouw en kindje zo alleen!’ even voor zijn. Het ligt namelijk ietsjes moeilijker. Kurt (mijn idool, mijn almighty, mijn alles) is gewoon gek gepest door de meelopendheid en de uitzuigerij van de commercie!! Alles wat de stakker wou, was zijn manier van denken op een alternatieve manier in zijn muziek uitdrukken. Waarom zitten de meest verwende etters uit m’n klas het hardste mee te headbangen, zo van: ‘Here we are, now entertain us!’ Walgelijk! Je laat niet zomaar de mensen van wie je het meest houdt in de steek hoor. Als je Nirvana’s muziek niet begrijpt, doe dan alsjeblieft niet of je hun ‘grootste fan’ bent.
Ik hield van Kurt alsof het mijn vriend was.

LOESJE (14), ENSCHEDE

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

meer jaren negentig