VPRO Gids 42

17 oktober t/m 23 oktober
Pagina 66 - ‘dinsdagetalage’
papier
66

dinsdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

2-strijd

Hoe crisisbestendig zijn Trump en Biden? Vrienden, familie, collega’s en tegenstanders vertellen.

2Doc: The Choice 2020
NPO 2 23.05-23.57 uur

In de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen vond op 29 september de eerste directe confrontatie tussen president Donald Trump en zijn uitdager Joe Biden plaats tijdens hun eerste verkiezingsdebat op televisie. Het bleek die benaming niet waard. Zo’n 73 miljoen Amerikanen keken op de vier grote commerciële zenders abc, cbs, nbc en Fox anderhalf uur naar een potje bekvechten en schelden zonder enige inhoudelijke diepgang. Moderator Chris Wallace van Fox News probeerde tevergeefs Trump in toom te houden, maar Biden (‘Hou je bek, man’) kon er ook wat van. De media kwalificeerden het gebodene als ‘niet presidentieel’. Gezinspeeld werd op maatregelen om te voorkomen dat ook het tweede en derde debat (op 15 oktober en 22 oktober) ontsporen. De verkiezingsstrijd had een voorlopig dieptepunt bereikt.

Niet eerder slaagde een Amerikaanse president erin het land zo te polariseren en uitsluitend zichzelf tot inzet van de verkiezingen te maken. Sterke tegenstand kreeg hij niet. Het waren Democraten op gevorderde leeftijd die zich nog fit en bekwaam genoeg achtten om het tegen Trump op te nemen: Elizabeth Warren (70), Bernie Sanders (79), Michael Bloomberg (78) en Joe Biden (78). Trump zelf is 74.

Over de loopbaan, motieven en toekomstvisie van de zittende president en zijn uitdager gaat The Choice 2020: Trump vs. Biden van Michael Kirk, in de vs uitgezonden in de gerenommeerde pbs-documentairereeks Frontline. In de film ligt de nadruk op hoe beide kandidaten in het verleden reageerden op politieke en persoonlijke crisissituaties. Aan het woord komen vrienden, familie, collega’s en tegenstanders van Trump en Biden, onder wie Valerie Biden, Mary Trump, Roger Stone, John Bolton, Steve Bannon en Anthony Scaramucci. Dat Trump nooit fouten toegeeft, formuleert zijn advocaat Rudy Giuliani als volgt: ‘De enige manier waarop Donald zou kunnen erkennen dat hij iets niet goed heeft gedaan is als hij zou zeggen: “Ik denk dat mijn vader het anders zou hebben gedaan.”’

‘Een oase in deze verkiezingen’, oordeelde Variety over The Choice 2020: Trump vs. Biden. Op pbs.org is een gelijknamige podcast te beluisteren.

MAARTEN VAN BRACHT