VPRO Gids 42

17 oktober t/m 23 oktober
Pagina 29 - ‘Einde’
papier
29

Einde

Een korte verhandeling over het einde.

1 .

Aan vrijwel alles komt een einde, soms wordt dat einde de dood genoemd. Na afloop van een film stond er vroeger ‘The End’. Een wielrenverslaggever kan over een etappe van de Tour de France zeggen: ‘We naderen het einde.’

Omgekeerd zullen gelovigen en aanhangers in de reïncarnatietheorie stellen dat de dood niet per se het einde is. Je kunt ook van mening zijn, zoals al in de Bijbel staat, dat stof gewoon weer tot stof wordt. Je hoeft niet eens een gelovige te zijn om in de dood een transformatie te herkennen. Levend materiaal wordt niet levend materiaal.

2 .

Een plot is een onthulling die meestal aan het einde van een verhaal komt. De onthulling van dat einde wordt een spoiler genoemd. Wij weten hoe onze levens eindigen, met de dood, alleen niet wanneer. Jaren van tevoren je sterfdatum weten is een spoiler. Te veel weten over de toekomst verpest het leven, toch kunnen wij niet ophouden steeds van alles over de toekomst te willen weten. Wij snakken naar details over het einde. 

3 .

Een scheiding is een einde, als mensen niet getrouwd zijn wordt dat einde ‘uitmaken’ genoemd, iemand kan zeggen: ‘Ik ben gedumpt.’ Je kunt trouwen met degene van wie je eerder bent gescheiden, het einde kan dus worden herroepen. We dachten dat het hier eindigde, maar toch niet.

Auditie doen voor een rol en niet uitgekozen worden is een soort einde. Hitler probeerde tot twee keer toe op de kunstacademie in Wenen te komen. Twee keer werd hij afgewezen. Daar eindigde veel. 

4 .

Hier eindigt de serie korte verhandelingen.

Vanaf volgende week gaat Yasha verder met restaurantrecensies in de breedste zin van het woord.

Hebt u een restaurant? Wilt u een recensie? Contacteer de VPRO.

De meeste mensen zijn wat mij betreft rondwandelende restaurants.