VPRO Gids 42

17 oktober t/m 23 oktober
Pagina 12 - ‘Dutch Design thuis ’
papier
12

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Dutch Design thuis 

Hugo Hoes

De VPRO besteedt deze week uitgebreid aandacht aan Dutch Design Week en dat is allemaal terug te zien op vpro.nl. Ruim 350 programmaonderdelen kent deze editie, die vanwege corona virtueel plaatsvindt.

Daar hoef je de deur dus niet voor uit, Eindhoven komt naar je toe. Om u enig idee te geven van al het fraais dat daar te zien zou zijn, biedt de VPRO Gids u acht goede redenen om niet naar Eindhoven te gaan, maar wel naar ddw.nl

Collect Me if I Am Wrong

Diederik Schneemann

De waarde van een verzameling is meestal nogal persoonlijk en zelden goed meetbaar. Zo is een collectie lege lucifersdoosje voor de een een kostbare schat en voor de ander waardeloos materiaal. Maar wat nu als je die verzameling een transformatie laat ondergaan en er iets nieuws mee bouwt?

Clothing the Blind

Rachel Lourens

Voor blinden en slechtzienden is winkelen niet altijd funshoppen en kleding kopen zeker geen sinecure. Je weet niet wat je ziet laat staan dat je weet of kledingstukken matchen. Voelbare labels en logo’s in braille helpen daarbij en voorkomen dat je een shirt achterstevoren draagt.

Qengo

Geraldine Perez Reyes, Liz Roque Jihuaña, Jessica Melania Encalada Millán

Handen wassen is noodzaak in coronatijden, maar niet overal zijn kranen met schoon water en zeep. De Qenqo, een compact mobiel handenwasstation, is overal te plaatsen, binnen en buiten en biedt aan acht handen tegelijk plaats.

ReMask

Iris Bekkers

Een medisch mondmasker met een actief koolstoffilter dat meer dan 99 procent van de virussen filtert en dat ook nog eens hergebruikt kan worden. Daar zit de wereld niet op te wachten, maar om te springen.

Ripple: Universal Design for Sex

Zoe Huang, Rising Lai, Chia-Ning Hsu

Wanneer door een lichamelijke beperking zelfstandig masturberen niet mogelijk is kan de Ripple uitkomst brengen. Dit ultramoderne op een kledingstuk lijkende Taiwanese sekshulpmiddel prikkelt alle zenuwen en stimuleert lichaam en geest.

Sasha: Unisex Underwear

Sarah Roseman, Alice Watel

Is het een bikini? Een boxer? Nee, het is Sasha’s duurzame industrieel gebreide ondergoed. Genderneutraal, ademend en inclusief.

The Carwash Collection

Carlijn Olde Beverborg

Het is altijd een fijne sensatie om de enorme borstels en lange doeken in de wasstraat in mechanische cadans over de buitenkant van je auto te zien gaan. Alsof die door een enorme knuffel vastgepakt en gestreeld wordt. Waarom geen objecten van hetzelfde materiaal in je huiskamer? Daar wordt toch iedereen blij van?

The Finger Rub Rug

Laura A. Dima

Kan levenloos materiaal lichamelijke aanraking vervangen? Die vraag heeft Laura A. Dima beantwoord door een tapijt te maken dat bestaat uit 1300 siliconenreplica’s van de vingers van haar partner. Best wel raar, maar door de elektrische deken onder dit tapijt kun je er heerlijk op liggen.

Dutch Design Week vindt van 17 t/m 25 oktober online plaats. Ga voor een bezoek naar ddw.nl.

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →