VPRO Gids 41

10 oktober t/m 16 oktober
Pagina 66 - ‘dinsdagetalage’
papier
66

dinsdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Andere zalen

Voor zijn nieuwe reeks Volle zalen zit Cornald Maas even wat minder ‘dicht op de huid van de makers’.

Volle zalen
NPO 2 20.25-21.05 uur

Het culturele aanbod doornemen, kaartjes kopen voor een voorstelling, je verheugen, met de andere theaterbezoekers van die dag de foyer vullen met geroezemoes, met z’n allen de zaal in, je plaats zoeken, zitten, om je heen kijken, wachten tot het licht dooft en het gordijn opengaat, en het toneelstuk, de muziekuitvoering of wat dan ook begint. Altijd weer een spannend en magisch moment.

De zorgeloosheid en het feestelijke zijn er voorlopig vanaf, van zo’n cultuuruitje, met die her en der ver uit elkaar geplaatste mensen, het verbod op meezingen of het geven van een staande ovatie. Pauzes zijn afgeschaft en ter plekke gezellig napraten is niet de bedoeling – via de aangegeven looprichting dient iedereen na de voorstelling het pand zo snel mogelijk weer te verlaten. Tot zover de spontaniteit.

Sinds een jaar of wat voorziet Cornald Maas in een kijkje achter de culturele schermen met de serie Volle zalen. ‘Rondlopend in de coulissen, dicht op de huid van de makers’, volgens de algemene programmaomschrijving. Maar ook daar gaan dingen anno 2020 anders. Voor het vijfde seizoen volgt Maas zes artiesten die vertellen over hun leven en carrière en nu ook over de invloed die het vermaledijde c-virus erop heeft (gehad). 

De reeks opent met Danny Vera. De lijst van geannuleerde concerten van deze Zeeuwse americana-zanger, onder andere bekend van de huisband van Veronica Inside, is lang. Maar half november speelt hij drie keer in een uitverkochte (en aangepaste) Ziggo Dome –  op een podium in het midden van de zaal waaromheen kleine ronde tafeltjes staan, als was het een nachtclub. Aan Maas vertelt Vera, die in 2019 een grote hit had met het nummer ‘Roller Coaster’, hoe de vergrendeling afgelopen lente hem rust gaf en inspireerde. Daarnaast bezoeken de heren samen een sterrenwacht, omdat Vera behalve voor muziek een fascinatie heeft voor alles betreffende het heelal en mogelijk buitenaards leven.

Volgende week is cabaretier en schilder Jeroen van Merwijk aan de beurt, die ongeneeslijk ziek is. Erna volgen actrice Olga Zuiderhoek (zij had corona en zou deze herfst optreden met Wat er ook gebeurt, er klinkt muziek; een voorstelling geïnspireerd door de muziekcollectie van Willem Breuker, haar in 2010 overleden man, maar heeft dit moeten uitstellen), zangeres Jenny Arean (het liedjesprogramma Gedeelde smart dat zij met Brigitte Kaandorp wilde maken werd afgeblazen), acteur Hans Kesting (momenteel te zien in de monoloog Wie heeft mijn vader vermoord) en cabaretier Hans Dorrestijn. Hij werd in juni tachtig en speelt tot eind december ’t Houdt een keer op. Ja, laten we dat hopen. Niet wat Dorrestijn betreft, wel wat betreft dat andere.

ANGELA VAN DER ELST