VPRO Gids 29

18 juli t/m 31 juli
Pagina 25 - ‘Eelt’
papier
25

Eelt

Een korte verhandeling over eelt, op voet én ziel.

1.

Er is het spreekwoordelijke eelt op de ziel, maar ook belangrijk is het eelt dat rond de tenen en onder de voetzolen groeit en dat u misschien laat weghalen door een pedicure of zelf weghaalt op de avond voor u vertrekt naar een huisje in Drenthe.

2 .

Niet iedereen is overtuigd van het bestaan van de ziel, sommigen vinden het woord ‘ziel’ net zo bedenkelijk als het woord ‘God’. Hoe dan ook lopen wij eigenlijk voortdurend mentale, dat wil zeggen doorgaans onzichtbare, wonden op en daaroverheen groeit, zo moeten wij ons dat voorstellen, langzaam wat eelt.
Laten we ons niet afbeulen met de vraag hoe de ziel er nu precies uitziet, iedereen heeft daar andere ideeën over.
Maar hoe zou de mentale eeltverwijderaar er precies uitzien? Dat is wel degelijk essentieel.

3 .

Een kind kan een eeltverwijderaar zijn, een (erotisch) liefdesobject, een boek. Niet al deze eeltverwijderaars zijn natuurlijk te koop, maar voor heel wat mensen zijn ze wel binnen handbereik.
Zo niet, in deze tijden is het lastig gesprekken aan te knopen in de trein of zelfs in een café, dan zijn er altijd nog advertenties. Geef aan een eeltverwijderaar te zoeken. Een paar jaar geleden vertelde een moeder in Zutphen me iets over een knuffelgoeroe. Ik stond daar sceptisch tegenover, maar ongetwijfeld was die knuffelgoeroe eveneens eeltverwijderaar.
Religie en sektes doen doorgaans pogingen tot het verwijderen van eelt op de ziel, maar in de praktijk hebben ze vaak het tegenovergestelde effect.

4 .

Het is de totale hoeveelheid eelt die telt. Wie veel eelt heeft op zijn voet kan zich minder eelt op de ziel permitteren en wie veel eelt op de ziel heeft, doet er goed aan zijn voeten nagenoeg eeltvrij te houden.
Het is zaak een kritieke massa eelt niet te overschrijden.