VPRO Gids 29

18 juli t/m 31 juli
Pagina 0 - ‘Zomergasten 2020 #2 Inez Weski’
0

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Zomergasten 2020 #2 Inez Weski

Hugo Hoes

Janine Abbring presenteert dit jaar voor het vierde seizoen op rij VPRO Zomergasten. De tweede gast die zij ontvangt is de gevierde Rotterdamse strafpleiter Inez Weski. 

‘Ik ben een workaholic’

 – Zin, 31 juli 2019

Biografie

Mr. I.N. (Inez) Weski (1955, Rotterdam) studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit en is al meer dan veertig jaar advocaat. Ze is een van de meest ervaren strafpleiters en op dit moment de raadsvrouw van Ridouan T., hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo. Weski is ook advocaat van de Surinaamse president en veroordeeld drugshandelaar Desi Bouterse en van de van oorlogsmisdrijven en wapengroothandel beschuldigde Guus Kouwenhoven. Diens zaak loopt nu bij het Europese Hof. Inez Weski: ‘Ik breek nooit m'n hoofd over de vraag of iemand schuldig is, want hoe kun je dat zeker weten?’ (de Volkskrant, 23 augustus 2003)

Woordenaar

Vierhonderd (400!) woorden telde de langste zin in het 197 pagina’s lange pleidooi dat Weski in 2018 in de Amsterdamse rechtbank hield voor cliënt Naoufal B. Het voorlezen van deze pleitnota duurde twee dagen en dat moet voor de rechters best een lange zit zijn geweest. In hun vonnis noemden ze het lastig om structuur te ontdekken in het betoog en bovendien waren ‘uitdrukkelijk onderbouwde standpunten (…) door het zeer wijdlopige en grammaticaal niet kloppende taalgebruik niet eenvoudig te onderscheiden’. Ongebruikelijk stevige woorden die hard aankwamen bij Weski, al was het niet de eerste keer dat rechters haar wezen op hoofdbrekend taalgebruik. In 2017 noemde het Bossche Hof haar negentig pagina’s tellend verweer inzake Guus K. een bijna onontwarbare kluwen van kritiekpunten, stellingen en beweringen waarin met veel moeite een onderbouwd standpunt valt te ontdekken.

Even mijn advocaat bellen

Desi B. (Bouta), Guus K. (Mr. Gus), Jingping C. (Sister P.), Katinka S. (Tinkebell), Naoufal F. (Noffel) en Ridouan T. (Kleine) zijn enkele bekende namen in het klantenbestand van Weski.

Familiebedrijf

Inez Weski werkt net als haar zoon Guy (1981) bij het door haar oudere zus Miriam Weski (1953) opgerichte kantoor Weski Advocaten in Rotterdam.

Zomerliberaal

In 2011 werd Weski door de JOVD uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar. Die titel kreeg ze vanwege haar strijd tegen het verval van de rechtstaat. Volgens de jonge VVD’ers dringt de overheid steeds meer door in de levens van haar burgers, terwijl het aantal bevoegdheden van politie en justitie om informatie te verzamelen groeit. Weski verzet zich hier terecht tegen. Ook Arjen Lubach, Alexander Pechtold, Hans Teeuwen en Guy Verhofstadt zijn zowel Liberaal van het Jaar als zomergast geweest.

Privé

Hoewel de gerenommeerde strafpleiter beslist niet op haar mondje is gevallen, laat Inez Weski zelden iets los over haar privéleven. Het is dus een goed bewaard GEHEIM dat de immer in het zwart getooide advocaat alleen op vrijdagavond soms zit te niksen. De rest van de week werkt ze volgens welingelichte bronnen binnen de advocatuur buitengewoon fanatiek aan EXTREEM dikke dossiers. Weski – inmiddels ook oma – is een opvallende verschijning en haar herkenbare stijl staat bekend als understated barok. Ze eet regelmatig met stokjes, want ze is een groot liefhebber van sushi. Ingewijden roemen Weski’s exquise kunstsmaak. Ze houdt van de Russische bibliotheek en haar favoriete schilders zijn Salvador Dalí en Francisco Goya. Helaas is het werk van deze overleden kunstenaars ook voor de succesvolle advocaat onbetaalbaar. Het is overigens opmerkelijk dat ze bij elke rechtbank als LAATKOMER bekendstaat. Dat laat zich moeilijk rijmen met Weski’s voorliefde voor mooie en snelle auto’s, zoals Porsche en Mercedes. Wellicht vergeet de controlfreak toch de tijd als ze onderweg naar Patti Smith, PJ Harvey, The Black Keys of een van haar andere muzikale favorieten luistert. Al zijn er ook boze tongen die beweren dat de zeker niet CAMERASCHUWE Weski zich er met haar late entrees van wil verzekeren alle blikken te vangen. Dat past goed bij haar fascinatie voor ogen. Familieleden weten dat ze al haar hele leven ogen tekent. Een AFWIJKING, maar wel een onschuldige.

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Weer Weski?

Huh, dachten sommigen, Inez Weski is toch al eens zomergast geweest? Niet dus. Vakgenoten Wim Anker (2005), Britta Böhler (2003), Bram Moszkowicz (2007) en Prem Radhakishun (2009) zaten al wel op dit zomerse zondagavondpodium.

Afrekenen

Vierhonderd euro plus btw is Weski’s uurtarief. Voor alle criminelen van de oude stempel: dat is nog geen duizend Hollandse guldentjes.

Keuzefilm

De keuzefilm van Inez Weski, die direct na VPRO Zomergasten wordt uitgezonden, is Midnight Cowboy (VS, 1969). Drama van John Schlesinger. Een cowboy (Jon Voight) uit een Texaans dorpje denkt dat hij in New York een fortuin kan vergaren als gigolo. Daar sluit hij een onwaarschijnlijke vriendschap met een kleine oplichter (Dustin Hoffman). Ook met Sylvia Miles, John McGiver en Brenda Vaccaro.

luister VPRO Zomergasten terug als podcast