VPRO Gids 22

30 mei t/m 5 juni
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Verenigde Staten 2020. Drama van Joe Robert Cole. Met o.a. Jeffrey Wright, Yahya Abdul-Mateen II, Andrea Ellsworth, Ashton Sanders en Regina Taylor.

‘Als je overal om je heen geweld ziet, raak je eraan gewend.’ De voice-over van dit harde, sombere gettodrama, waarin een jonge Afro-Amerikaan vanuit de bajes terugblikt op zijn jeugd, bevat nogal wat open deuren. En wie weleens een gangstarapnummer heeft gehoord, zal de plotelementen (afwezige vader, dubieuze vrienden, drugs, bendegeweld) precies kunnen voorspellen. Toch is dat zeker geen reden om All Day and a Night af te schrijven; regisseur en scenarist Cole (die meeschreef aan het script van Marvelfilm Black Panther) voert een uitstekende cast op, filmt met smaak en bravoure, en doet niet aan valse romantiek.

Verenigde Staten 2018. Biografie van Jason Reitman. Met o.a. Hugh Jackman, Vera Farmiga, J.K. Simmons, Mark O'Brien en Molly Ephraim.

In 1987 was Democraat Gary Hart hard op weg om de nieuwe president van de VS te worden. Hij lag ruim aan kop bij de voorverkiezingen, toen er geruchten opdoken dat de getrouwde Hart een affaire had. In dit bedachtzame (soms iets te bedachtzame) politieke drama plaatst regisseur Jason Reitman (Juno, Up in the Air) de kijker in Harts campagnekantoor en op de krantenredacties, en laat ons zo getuige zijn van dit kantelpunt in de Amerikaanse geschiedenis. Het moment waarop campagnes persoonlijk werden en tegenstanders op privékwesties werden afgerekend.

CINEMEMBER/ITUNES
Das weisse Band

Duitsland/Oostenrijk/Frankrijk/Italië 2009. Drama van Michael Haneke. Met o.a. Leonard Proxauf, Christian Friedel, Leonie Benesch, Burghart Klaußner en Janina Fautz.

Vlak voor WO I wordt een landelijk dorpje in het noorden van Duitsland opgeschrikt door een aantal akelige incidenten: iemand spant een touw over de weg waardoor een paard verongelukt, iemand wordt ontvoerd en mishandeld, er wordt brand gesticht. Wat is er toch aan de hand in deze ogenschijnlijk zo ordentelijke gemeenschap? Spannend, uitstekend gespeeld drama van regisseur Haneke (Amour, Funny Games), in prachtig zwart-wit geschoten, geeft gitzwart commentaar op de destijds heersende moraal. Twee Oscarnominaties en een Gouden Palm in Cannes.

VIDEOLAND
Arrival

Verenigde Staten 2016. Sciencefiction van Denis Villeneuve. Met o.a. Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker en Michael Stuhlbarg.

Wanneer twaalf ruimteschepen verspreid over de wereld neerstrijken, sturen de desbetreffende landen topteams naar de schepen om contact te leggen met de aliens. In het Amerikaanse team zit linguïste Louise Banks (Adams), die de aliens het best van iedereen lijkt te begrijpen. Al denken met name de Chinezen daar heel anders over. Grote-mensen-film - gebaseerd op kort verhaal 'Story of Your Life' van Ted Chiang - is eerste uitstapje in het sf-genre van regisseur Villeneuve en zeer geslaagde vingeroefening voor diens Blade Runner-reboot Blade Runner 2049.