VPRO Gids 20

16 mei t/m 22 mei
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Tony Iommi

Doe mij een plezier met een fotootje met daarbij de juiste naam van de gitarist van Black Sabbath, die in het artikel ‘Uit de schaduw’ (VPRO Gids #17, p. 90) Tommy Iommi genoemd wordt.

RUDOLF HULSHOF

Verzetsvrouw

Ik was blij verrast met de bespreking van Henriette Roosenburgs boek De muren vielen om (VPRO Gids #18, p. 16, ‘Vrijbuiter in verzet’). Toen ik in Davos kuurde voor mijn astma mocht ik het boek lenen van mijn groepsleidster. Met mijn dertien jaar was ik er wat jong voor, maar mijn leeshonger was groot. Er was ook amper radio en televisie begin jaren zestig, lezen was een van de weinige manieren om even te ontsnappen uit onze astmatische wereld in het sanatorium. Het viel mij toen al op dat het boek ging over vrouwen die zich verzetten tegen het nazisme, in tegenstelling tot andere verzetsverhalen, waarin alleen mannen voorkwamen. Wat ik nu ook begrijp is dat het boek speciaal was voor de leidsters en verzorgers, veelal krachtige vrouwen. De emancipatie stond destijds nog in de kinderschoenen, maar zij waren een voorbode van de nieuwe tijd. Bedankt voor deze boekbespreking, die zo veel prettige herinneringen terugbrengt!

SIMON VAN DER LAAN

Ruud van Hemert

De twee beste films van Ruud van Hemert (VPRO Gids #18, p. 24, ‘Vergeven van de gekken’) zijn online wel te bekijken. Namelijk op YouTube, de gratis streamingdienst met dagelijks 2,9 miljoen Nederlandse gebruikers.

NIELS VAN DER BURG, AMSTERDAM

Infantilisering

Ben ik de enige die het opvalt: de toenemende infantilisering van het achtuurjournaal? Er kan geen onderwerp meer voorbijkomen of er worden microfoons onder neuzen van voorbijgangers gedrukt, blijkbaar met de bedoeling erachter te komen wat de 'gewone mensen' ervan vinden. Met de coronacrisis is dat helemaal uit de hand gelopen: reporters die 'belangstellend' voor een flat staan als er een groep mensen gymnastiekoefeningen doet op het balkon, de zoveelste horecaondernemer die duidelijk moet maken dat het 'allemaal verschrikkelijk' is en een verslaggever voor een supermarkt die nóg een keer wil weten wat de klanten van social distancing vinden. Dagelijkse onbenulligheden zonder nieuwswaarde.

PER SCHUITEMAKER, HOORN

Marx

Als mensen over Marx schrijven (VPRO Gids #19, p. 10, ‘De wereld volgens Marx’) valt mij vaak op hoe bang ze lijken te zijn om zelf voor sympathisant te worden aangezien. Dan weet je eigenlijk al dat ze geen kaas hebben gegeten van zijn ideeën. Misschien is die angst het gevolg van schaamte, omdat ze nooit iets van hem gelezen hebben. En dan lees je dus al gauw dat de boeken van Marx onverteerbaar zijn. En je leest al snel over zijn menselijke zwakheden, zijn eigenaardige karakter. En vooral over China en Stalin, over dictaturen, en over Cuba. Over inperking van persoonlijke vrijheden. En over negatieve reacties van geleerde (!) tegenstanders van het marxisme. Even leek het erop dat er wat meer diepgang in het stuk kwam toen Irene van Staveren (eenoog in het land der blinden) geciteerd kon worden. Maar niet te serieus worden hè? Dat is niet cool. Mensen, stap nu eens over die nietszeggende details heen en probeer te begrijpen dat de analyses van Marx gezien moeten worden als een manier om vat te krijgen op de wetmatigheden van het kapitalistische systeem. En op de gevolgen daarvan. 

WILLEM VAN DEN HAAK, NOORDWIJK AAN ZEE

Herstel

In het artikel ‘Vrijbuiter in ver­ zet’ (VPRO Gids #18, p. 16) wordt Sonja van ’t Hof ten on­ rechte Niod­onderzoeker ge­noemd. Van ’t Hof is niet in dienst van het Niod, zij is freelanceonderzoeker.