VPRO Gids 16

18 april t/m 24 april
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Suikers (2)

Weer een indianenverhaal over suikers, deze keer van de briefschrijvers Te Poele (’Forum’ #14). Het Diabetesfonds zegt het duidelijk en juist: ‘Je lichaam maakt geen verschil tussen van nature aanwezige suikers en toegevoegde suikers’. Het begrip ‘volwaardige suikers’ is mij als chemicus onbekend. Ook geraffineerde suiker wordt gewonnen uit natuurproducten (bieten, riet, etc.) en bevat geen onzuiverheden meer. Natuurlijk zijn grote hoeveelheden suiker niet goed voor het lichaam, grote hoeveelheden appels ook niet. Chemische zoetstoffen zijn geen suikers en kunnen inderdaad best maar gemeden worden.
Jammer dat dit soort ongefundeerde en onbewezen bangmakerij nog steeds aandacht krijgt.

JAAP VAN DAM, MAASSLUIS

Ongelijk

Wat was ik blij met het artikel (VPRO Gids 14, p. 18) over het ongelijk behandelen van mannen en vrouwen bij ziektes. Terecht dat aandacht wordt gevraagd voor genderverschillen. Daarom was ik eerder zwaar teleurgesteld in het Erasmus Medisch Centrum. Voor onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus en het testen van bloedplasma op antistoffen als geneesmiddel werd gevraagd om mánnen boven de achttien jaar die genezen zijn van het coronavirus. Opmerkelijk: de verhouding mannen – vrouwen bij ziekenhuisopnames en sterfte door corona is circa 2:1. Reden te meer dus om ook uit te zoeken wat het verschil maakt. Daar kunnen ook mannen van profiteren!

IRMA VAN HEZEWIJK, GILZE

Factor tien

In het artikel over Kate Elizabeth Russell (VPRO Gids #13, p. 36) staat dat zij haar manuscript verkocht voor een bedrag met zeven nullen. In werkelijkheid was het een 'seven figures advance'. Een voorschot dus van zeven cijfers. Helaas voor Russell, dat is ongeveer tien keer minder.

RHONALD BLOMMESTIJN