VPRO Gids 16

18 april t/m 24 april
Pagina 5 - ‘Uitslag Boekenquiz’
papier
5

Uitslag Boekenquiz

Katja de Bruin

De opdracht aan A.H.J. Dautzenberg luidde als volgt: maak een moeilijke quiz, maar ook weer niet té moeilijk, want we willen de mensen niet op voorhand ontmoedigen. 

Illustratie Jip van den Toorn

Dautzenberg kweet zich voortreffelijk van deze lastige taak en leverde een quiz af die niet alleen moeilijk genoeg bleek, maar ook uitsluitend over Nederlandstalige auteurs ging. Mooi om Isabella de Moerloose en A. Moonen verenigd te zien, en ook de combinatie Sybren Polet en Heleen van Royen zul je niet snel nog eens aantreffen op een en dezelfde pagina.

Maar hoe moest die prachtquiz foutloos worden opgelost zonder de hulp van bibliotheek en boekhandel? We hielden ons hart vast voor het aantal inzendingen, maar onze deelnemers lieten zich door een mondiale crisis niet uit het veld slaan.
Bijna honderd inzendingen kwamen er, waarbij veel deelnemers wel aantekenden meer te hebben gegokt dan ze lief was.

Gerda van Dijk daalde dankzij Dautzenberg af ‘in de krochten van de literatuur’ en ontdekte zo Berckmans en Roobjee. Maar ze las ook ‘noodgedwongen’ Brusselmans.
Tamar van Caspel heeft zich erg vermaakt met de sneren van Arie Storm en ‘moest een trappetje pakken om het boek van Calis van de bovenste plank te halen, om te constateren dat ik na al die jaren nog steeds niet alles begrijp’.
Vraag 25 bleek het grootste struikelblok, over ‘de haaivis, ja de haaivis’. Wim Veerman gokte uiteindelijk op ‘de Antwerpse zelfkantromancier en -novellist Jean-Marie Berckmans. Die mocht graag alluderen en ik meen in de geschriften van de samensteller van deze quiz ook een zeker zwak voor hem te ontwaren. Voor zover dat wat waard is.’ Goeie educated guess, Wim.
Toos Hertog had het ook moeilijk met de haaivis. In de 1228 pagina’s van Vinkenoog Verzameld trof ze hem niet aan. ‘Had ik alle boeken van Berckmans doorgebladerd? Blijkbaar niet. Ik kreeg Jazz op aswoensdag toch nog te pakken. Superblij dat ik het bewijs met eigen ogen kon lezen. Tig keren naar gekeken, ja, het stond er.’
Slechts vier foutloze inzenders hadden we dit jaar. Wim Veerman, Toos Hertog, Marcel Feenstra, Marie-Anne Wijnen en Wim Ebing krijgen een boekenpakket. Ria Swart mag, zodra het weer kan, naar kasteel Ter Worm in Heerlen. Gefeliciteerd en tot volgend jaar!
1.D 2.D 3.C 4.B 5.D 6.C 7.C 8.B 9.D 10.A 11.C 12.B. 13.A 14.A 15.D 16.A 17.C 18.D 19.A 20.C 21.B 22.D 23.D 24.C 25.A 26.A 27.B 28.A 29.A 30.A