VPRO Gids 15

11 april t/m 17 april
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

VPRO Gids en corona

Bezorging VPRO Gids

Normaliter komt de gids op dinsdag of woensdag bij u in de bus. Als gevolg van de maatregelen in verband met de coronacrisis kan PostNL niet langer garanderen dat de gids tijdig bij u wordt bezorgd. We begrijpen dat dit heel vervelend is. PostNL doet er alles aan om ervoor te zorgen dat u de gids in ieder geval voor de ‘startzaterdag’ in huis heeft. Wilt u met lezen niet wachten tot het weekend? De VPRO Gids staat elke week vanaf dinsdag al online op vprogids.nl.

Online heeft u de VPRO Gids altijd bij de hand
Met uw gratis digitale abonnement en uw VPRO-account hebt u op vprogids.nl toegang tot de volledige inhoud die we op papier publiceren. Op uw computer, tablet of mobiel leest u de VPRO Gids wanneer u wilt, ook als de papieren gids onverhoopt op zich laat wachten. Heeft u uw abonnement inmiddels geactiveerd? We hebben u hierover ook een e-mail gestuurd.

Inhoud

De redactie doet vanuit huis haar uiterste best ook deze weken een mooie en interessante gids voor u te maken. De programmering van alle lineaire radio- en televisiezenders, nationaal en internationaal, is echter onderhevig aan wijzigingen die we niet altijd tijdig ontvangen en kunnen verwerken. Het kan dus voorkomen dat tijden en/of inhoud van programma’s niet goed in de kolommen van de gids staan. Hiervoor vragen we uw begrip. Voor het meest actuele overzicht van de programmering verwijzen we u graag naar vprogids.nl/epg. Dit overzicht is altijd voor iedereen gratis toegankelijk.

REDACTIE VPRO GIDS

Vader

In de VPRO gids # 13 stond een stukje van Colin van Heezik over mijn film Tijd en plaats, een gesprek met mijn moeder (p. 90, ‘Lotje en Aatje’). Via deze weg wilde ik Colin hartelijk bedanken voor zijn inzicht. Want hoewel de film gaat over het bijzondere en moeilijke leven van mijn moeder, heeft hij al snel door dat hij eigenlijk over mijn vader Aatje Veldhoen gaat, en dat ik in werkelijkheid mijn vader stiekem wil ontmaskeren als een hele nare man. Terwijl mijn film toont hoe mijn moeder worstelt met de laatste fase van haar leven, waarin ze mij met veel moeite haar herinneringen vertelt, doorziet Van Heezik mijn werkelijke motieven, die hij genadeloos blootlegt. Want na virtuoos speurwerk vindt hij de betrouwbare bron die openbaart waarom het volstrekt logisch is dat mijn vader zijn kinderen niet meer wilde zien en waarom hij volkomen terecht nooit alimentatie betaalde. Mijn film belicht verder hoe het voor een alleenstaande vrouw moet zijn om vier kinderen op te voeden en hoe onvoorstelbaar goed ze dat heeft gedaan. Maar Colin weet natuurlijk dat bekende mannelijke kunstenaars hoe dan ook niet mogen worden afgevallen, ten koste van dit vrouwelijke verhaal. Op een knappe manier weet hij mijn moeder ook bijna geheel buiten zijn betoog te houden, want nogmaals: deze film ging over mijn vader, dat is toch zo duidelijk als wat?

MARTIJN VELDHOEN

Paapje

Wilt u in een volgend nummer eens vermelden hoeveel ingezonden brieven en e-mails u heeft ontvangen over die foto van de geelkaakweidespreeuw (VPRO Gids #14, p. 31, ‘Het weiland is leeg en stil’) die in het bijschrift wordt uitgescholden voor paapje? Ik ben daar heel benieuwd naar.

Tot nu toe zijn er vier reacties (inclusief die van u) op het foutieve bijschrijft binnengekomen. Met de geelkaakweidespreeuw is inmiddels een schikking getroffen.

JOOP VERKAMMAN, ROTTERDAM