VPRO Gids 11

14 maart t/m 20 maart
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Baan

Eerste vraag in het interview met Sophie Derkzen, de nieuwe presentator van Bureau Buitenland (VPRO Gids #10, p. 27): ‘Hoe heb je deze baan bemachtigd?’ Zou je deze vraag ook aan een meneer Derkzen gesteld hebben, Elja Looijestijn? En Sophie Derkzen, kom op! Daar had je iets over kunnen zeggen. Ik vind het een onnodige, rolbevestigende vraag.

ROOS PANIS, BLOEMENDAAL

Dos (2)

Daan van den Wall Bake schrijft dat ik mijn haar verf (’Forum’ #9). Niet waar, nooit gedaan.

A.L. SNIJDERS

La Baule-les-Pins

La Baule-les-Pins (VPRO Gids #10, p. 87, TV5 Monde) ligt niet aan de Franse zuidkust, maar in West-Frankrijk.
Het was een beroemde badplaats voor de beter gesitueerde Parijzenaars. Ik heb er in 1966 een summer of love beleefd met Dominique, de dochter van een Parijse advocaat die ’s avonds per vliegtuigje naar de camping kwam.

ROBERT MULDER, GRONINGEN

Meer mans

Het zal allemaal wel echt waar zijn en ook tragisch: de man heeft het moeilijk, hij voelt zich nutteloos en aan de kant gezet (VPRO Gids #10, p. 14, ‘Meer mans’). Zo tovert Hajee Pepping weer heel wat clichés uit zijn hoge hoed en krijgen eeuwenoude ideeën over de man-vrouwverhoudingen via een achterdeurtje weer een nieuw gezicht. Bij een conflict krijgt de man geen seks (bij de vrouw ligt dat natuurlijk héél anders!). Vrouwen houden van stoere mannen.

Er is mannelijke en vrouwelijke energie. Vader pakt de hypotheek en de verzekeringen weer op en er is godzijdank weer polariteit. Dit keer is de man ‘het haantje’ bij zijn medemannen in plaats van bij de vrouw. 120 Jaar feminisme is nu wel genoeg geweest. Je zal maar tegen een 10-0-achterstand moeten opboksen.

Dat is echt te veel voor een gewone vent. Een relatie is er toch niet voor om iets met elkaar te delen? Dat doe je met andere kerels, want die gasten houden tenminste van elkaar. De werkelijkheid is nog steeds dat de vrouw de baas in huis is, zodra de man van zijn werk komt en de deur achter zich sluit.

J. BUTER, AMSTERDAM

Contaminatie (slot)

'Ach, ach, het is niet alleen taalkundig onjuist, maar klinkt ook van geen meter.' Aldus Ben van Baren, in een nogal belerende bijdrage in deze rubriek (’Forum’ #8). Hij verwijt de auteur van een artikel in een eerdere gids 'compleet uit de bocht te gaan' door een niet bestaand woord te gebruiken, te weten 'erdoorheen'.

Nou, nou, meneer Van Baren, zou ik zeggen, op dat woord is taalkundig niets aan te merken. Het staat in Het groene boekje en in de Van Dale, en het Genootschap Onze Taal geeft onder de rubriek 'Taaladvies' voorbeelden die perfect overeenkomen met het gebruik van het woord in het door Van Baren verfoeide fragment. Overigens waardeer ik zijn gehechtheid aan juist taalgebruik.

Daarom wijs ik graag even op twee taalkundig onjuiste uitdrukkingen in zijn bijdrage. Iets klopt of klinkt niet 'van geen meter', maar 'voor geen meter'. En iemand 'gaat' niet uit de bocht, hij ‘vliegt’ of ‘schiet’ eruit. Zoals Van Baren zelf. Een vangrail in de vorm van een pedante woordenbrij helpt dan niet meer. Je vliegt erdoorheen.

TON GUIKING, AMSTERDAM

Gek

De afleveringstitel ‘Gewoon gek’ in de aankondiging gaf al te denken (VPRO Gids #9, p. 52, VPRO Tegenlicht). Het woord gek (volgens Van Dale: ‘van het verstand beroofd’) werd in het programma niet toegelicht, maar het werd wel veelvuldig gebruikt, ook door een hoogleraar, als aanduiding voor GGZ-cliënten. Beseffen de makers van het programma dat deze term mensen met psychische problematiek grieft?

B. KAPTEIN, GOUDA