VPRO Gids 29

20 juli t/m 2 augustus
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Sami

Waarschijnlijk ben ik niet de eerste of de enige, ook omdat ik net pas Het wonder van Le petit prince (prachtig!!) heb gekeken, maar Ivalo, de plaats waar Sami-vertaalster Kerttu Vuolab op een kostschool gedwongen werd Fins te spreken in plaats van Sami, ligt in Finland en niet in Noorwegen (VPRO Gids #25, p. 82). De Sami bewonen een gebied dat zich uitstrekt over het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland.

Naschrift

U was de eerste én de enige.

MARJA-LEENA HELLINGS, GRONINGEN

Lijstje

Wat jammer toch dat van alles wat mooi en waardevol is altijd weer lijstjes gemaakt moeten worden. Ook nu weer, in een stukje over North Sea Jazz 2019 (VPRO Gids #27/28, p. 90): '(...) een eerbetoon aan de belangrijkste jazzmuzikant van de twintigste eeuw, Miles Davis.' alsof het de uitslag van een wedstrijd is. Als het om Louis Armstrong, Duke Ellington, Django Reinhardt, Roy Eldrige, Art Tatum, Dizzy Gillespie, Charlie Parker, Lenny Tristano, John Coltrane, Ornette Coleman, James Carter of Miles Davis gaat, zou ik geen rangschikking weten te maken. Ik vind ze allemaal geweldig en nu heb ik alleen nog maar een paar internationaal bekende iconen genoemd en zangers en zangeressen buiten beschouwing gelaten. Kunst is niet democratisch, maar elitair (zelfs hiphop), wars van verkiezingen en veel minder pervers dan topsport, de ongezonde variant van lichaamsbeweging.

MARTIN GASMAN, OOSTZAAN

Oost en west

Daan Schneider schrijft dat Botany Bay aan de westkust van Australië ligt  (VPRO Gids #26, p. 82). Als hij op de kaart had gekeken, zou hij hebben gezien dat die baai, en dus ook Sidney, aan de oostkust ligt. Hoe komt het toch dat oost en west zo vaak worden verwisseld, en noord en zuid vrijwel nooit?

ROBERT BOGERS.

Dierentuin (2)

Ik ben bang dat het openluchtmuseum van restexemplaren ('Forum' #27/28) de enige manier is om het voortbestaan van met uitsterven bedreigde dieren te waarborgen. Ik zie op de lange termijn geen enkele toekomst voor veel in het wild levende dieren. Zelfs de nationale parken in Afrika zijn niet veilig voor stropers, het is hopeloos.

ALBERT VAN DALEN, MAASTRICHT

Legende

Heel goed die nieuwe podcast van Lotje IJzermans (VPRO Gids # 26, p. 14 ), maar is iedere oudgediende tegenwoordig een legende of legendarisch? 

HERMAN BOUWMEESTER , AMSTERDAM 

Gewonemensentaal

In 'Gewonemensentaal' (VPRO Gids #26, p. 25) noteert Elja Looijestijn dat het Peter Taal opvalt wanneer een zin begint met 'naast' of 'behalve'. Volgens hem moet je dit vermijden, want zo’n zin ontspoort vaak. De derde zin daarna begint met 'Afgezien van ' (!) en vervolgens staat er: 'Twee door hem verzonnen worden haalden de lijst Woord van het jaar.' De zin ontspoort weliswaar niet, maar 'worden' moeten hier wel 'woorden' worden.

ANTON CH. VAN WEEREN, ZOETERMEER