VPRO Gids 19

11 mei t/m 17 mei
Pagina 6 - ‘Forum’
papier
6

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Johannes Post

Regelmatig, vooral rond de maand mei, komen er berichten in de media dat vrouwen, kinderen en kleinkinderen van verzetsmensen in WO II nogal nefaste gevolgen hebben ondervonden van de keuze 'pa in het verzet'. Dit bleek opnieuw uit Geertjan Lassches documentaire over Johannes Post, De erfenis van een verzetsheld, met als vertrekpunt De levensroman van Johannes Post van Anne de Vries. Er waren ook andere vormen van activiteit tijdens WO II, zoals bijvoorbeeld in de gezinnen van de vele duizenden Nederlandse ambtenaren. Hier ondertekende pa fluitend contracten waardoor Joden uit hun huizen gehaald konden worden, terwijl een volgende ambtenaar een enkele treinreis voor hen regelde. De moeder des huizes kon daarna met een bakfiets naar de niet meer bewoonde huizen om de waardevolle spullen eruit te halen (verrassend dat die handige bakfietsen opnieuw in gebruik zijn in sommige wijken van de stad). De kinderen uit deze gezinnen konden wat bijverdienen door adressen van onderduikers door te geven aan pa of zijn collega's. Na de oorlog verdwenen deze actieve mensen veelal naar Amsterdam-Zuid of Bloemendaal. Bij deze gezinnen geen ontevreden kinderen die zeurden dat pa zo weinig thuis was en zelfs de kleinkinderen waren tevreden dat opa deze keuze had gemaakt tijdens WO II. Deze gelukkige nakomelingen houden tot in het zesde geslacht nog jubileumbijeenkomsten in Krasnapolsky – een vrolijke documentaire waard.   

ANNE DE VRIES, AMSTERDAM

Anatevka

Puzzelmaker, blijf even wakker! Anatevka ('Puzzel' #16) is geen personage, maar de plaats van handeling (een dorpje in Rusland) waar de musical Anatevka zich afspeelt. Jaar van handeling:1905. Hoofdpersoon is de vrome Joodse melkboer Tevye, onder meer vertolkt door Thomas Acda en, in de jaren zestig van de vorige eeuw, door de onvergetelijke Lex Goudsmit. 

CORINE VERHOEVEN, SON EN BREUGEL

Ben de Graaf

Geweldig interview met dit icoon van de sportverslaggeving, Ben de Graaf (VPRO Gids #17). Niet alleen wat betreft het biljarten, ook als commentator bij atletiek wedstrijden, naast Theo Reitsma, was hij zeer deskundig. Maar het verhaal geeft wel aan hoe vreemd het er bij de sportredactie van de NOS aan toegaat. Want: Ben de Graaf weg, geen biljarten meer bij Studio sport. Pierre Zenden weg, geen worstelen of gewichtheffen meer. Frans Henrichs weg, geen ijshockey meer. Hans Eijsvogel weg, geen paardenrennen meer. Mart Smeets weg, geen Amerikaans basketbal meer. Joan Haanappel weg, geen kunstrijden meer. Grote kans dat als straks Tom Egberts weg is daar ook weer objectief en zelfs kritisch over Ajax gesproken mag worden.

CHARLES VAN SCHAIK, ROTTERDAM

Man Made (3)

Wil Alink, waar haalt u de arrogantie vandaan om op persoonlijke titel te beweren dat de VPRO leden gaat verliezen omdat u en uw achterban een programma niet goed of zinnig vinden? ('Forum' #18) Spreek voortaan alleen voor uzelf en uw achterban en niet voor mij en anderen die u niet kent. Ga vooral door met het maken van je programma’s, Sunny Bergman (zelfs als ik en mijn achterban ze niet goed vinden, haha).

ROOS PANIS, BLOEMENDAAL

Cuba

Ik heb al diverse keren de trailer gezien van het programma Cuba na Castro. Lijkt me interessant, maar ik ben vooral benieuwd naar de link tussen Cuba en de uptempo muziek van de Roemeense Fanfare Ciocarlia die onder de trailer is geplaatst.

ANGÉLIQUE VAN DEN HOOGEN 

Spitfire

Nieuwsuur vreest het ergste nu de Brexit aanstaande is. Voorbeschouwingen worden begeleid door een soort luchtalarm, afgewisseld met het ronkende geluid van een Spitfire. Het vliegtuig heeft in WO II uitstekend werk verricht, maar mag nu wel met pensioen. Hoe komen we van die herrie af?

H. HOGERWERF, MIJDRECHT