Vijf nieuwe podcasttips: van vluchten tot voetballen.

Run, Hide, Repeat

Engels - onderzoek

De Canadese journalist Pauline Dakin had een turbulente jeugd. Haar vader had een kwade dronk en nadat haar ouders gescheiden waren verhuisde het gezin vaak. Er was altijd iets om op de vlucht voor te zijn, al kon haar moeder haar nooit precies vertellen wat. Als ze het hele verhaal eindelijk te horen krijgt, is het nog bizarder dan je je kunt voorstellen. Samen met haar broer en beste vriendin vertelt ze hoe ze langzaam achter de waarheid kwam. Gebaseerd op het gelijknamige boek, ook van Dakin.

Koken met Classics

Vlaams - muziek

In deze podcast van de Vlaamse Radio 1 fileert muzikant Senne Guns, die onder andere ooit meespeelde in het orkest van Spinvis, bekende hits. Als een chef-kok zoekt hij de ingrediënten bij elkaar, waarbij hij de luisteraar meeneemt op een reis door de muziekgeschiedenis. Hij legt bijvoorbeeld uit dat ‘Sultans of Swing’ van Dire Straits bestaat uit onder meer een snufje Andalusische cadens, en scheut stratocaster en een blik Bob Dylan. Zo spijker je in vijftien minuten je muziekkennis bij en krijgt zelfs de meest belegen radiohit een nieuwe smaak.

My Mother Made Me

Engels - portret

Jason Reynolds is in de VS bekend als succesvolle schrijver van young adult boeken. In deze vierdelige podcast gaat hij op de persoonlijke toer. Het is een verhaal over ‘een aantal van de dingen die mijn moeder mij heeft geleerd’. We leren Reynolds kennen als een bedachtzame, filosofisch ingestelde man die soms opgeslokt kan worden door zijn werk en zijn roem en die veel bewondering heeft voor zijn moeder, Isabell. Zij is de steunpilaar van de familie, stond als eerste zwarte vrouw aan het hoofd van een verzekeringsfirma en was al bezig met spiritualiteit lang voordat dat hip was.

In de podcast gaat Reynolds zoals elke zondag bij haar langs, gaat met haar uit eten en boodschappen doen en ondertussen praten ze over het leven.

My Mother Made Me is eerst en vooral een liefdevol portret, en dankzij de sterkte teksten en warme stem van Reynolds ook een podcast van literair niveau. 

If Books Could Kill

Engels - onderzoek

Non-fictieboeken die zallerlei populairwetenschappelijke theorieën aan elkaar knopen, zoals Freakonomics of het werk van Malcolm Gladwell, doen het altijd goed op verjaardagen van mensen die alles al hebben en in de kiosk op het vliegveld. Maar klopt de inhoud wel? Michael Hobbes verwierf zijn faam met You’re Wrong About en Maintenance Phase, podcasts waarin hij culturele vooroordelen en de wellnessindustrie onder de loep neemt. In If Books Could Kill maakt hij samen met Peter Shamshiri gehakt van deze ‘airport bestsellers’ op een vileine, hilarische maar ook heel scherpzinnige manier.

VV het voetbalverhaal

Nederlands - verhalen

Over voetbal kan je duidelijk nooit genoeg praten. Podcastbedrijf en Dag en Nacht Media brengt in deze wekelijkse podcast geen transfernieuws of wedstrijdanalyses, maar tijdloze verhalen over de populairste sport ter wereld. Elke week vertelt een kenner in ongeveer 25 minuten een verhaal, bijvoorbeeld over het erbarmelijke team van Micronesië of de bekende straatvoetballer Issy Hitman. Gezellige muziekjes en toepasselijk sound design omlijsten de smakelijke vertellingen. 

meer podcasttips