Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van minnares tot vermisten

Corinna and the King

Corinna Larsen was tussen 2004 en 2014 de minnares van de Spaanse koning Juan Carlos. De koning raakte in opspraak vanwege corruptie, trad af en werd verbannen. Ook hun relatie overleefde het niet en Larsen sleept Juan Carlos nu voor de rechter. Tegelijkertijd doet ze haar verhaal in een achtdelige podcast, en die bevat zeer smeuïg materiaal uit de allerhoogste kringen.

Openhartig doet Larsen verslag van het hele verhaal: het moment dat hij haar versierde op een jachtpartij, tot de ‘casita’ waar ze als een getrouwd stel een sprookjesleven leidde tot de dubieuze geldzaken waarin hij verwikkeld was. Toen de relatie voorbij was, zag ze ook zijn donkere kant: de koning stuurde de geheime dienst op haar af en bedreigde haar.

Lost in Panama

Het gebeurt niet vaak dat een Nederlandse zaak onderwerp is van een Amerikaanse podcast. In Lost in Panama wordt in acht afleveringen de dood van Lisanne Froon en Kris Kremers, die in 2014 niet terugkeerden van een junglehike, onderzocht.

Twee journalisten reizen af naar Boquete, waar ze acht jaar na dato het spoor van Kris en Lisanne volgen. Hoewel uitvoerig onderzoek eerder uitwees dat er hoogstwaarschijnlijk sprake was van een ongeluk, geloven zij dat er meer aan de hand is. Ze wisten nieuw bewijs te vinden en strijden nu voor heropening van de zaak. 

Nooit gezien

Een nieuwe filmpodcast met een lekker strak en helder format. Actrice Anna Drijver, filmmaker Ivo van Aart en schrijver Gijs Wilbrink bespreken elke week een beroemde film. Alleen heeft één van de drie de film nooit gezien. Dan gaan ze uit elkaar en bekijken ze de film alsnog (dit kun je dus als luisteraar ook doen). In de tweede helft van de podcast delen ze hun bevindingen. 

De vraag is dan of de derde persoon zich nu nog kan voorstellen dat die ooit heeft kunnen leven zonder de overbekende film, en of die film de tand des tijds heeft doorstaan. Er is een goede chemie tussen de drie presentatoren en het leuke is ook dat het echt vakmensen zijn. Stiekem leer je tussendoor dus van alles over bijvoorbeeld regie en verhaalstructuur. 

De eerste aflevering van Nooit gezien gaat over Ghostbusters. Deze ultieme jarentachtigklassieker heeft Ivo dus nog nooit gezien. Hij zat niet onder een steen, dus heeft wel associaties: die pakken, die auto en dat groene slijm. Hoe gaat hij de film vinden, en gaan Anna en Gijs er net zo van genieten als ze deden toen ze hem als kind bekeken.

Niet geschikt voor kinderen

Kinderen van negen tot twaalf jaar die van griezelen houden, kunnen terecht bij deze podcast met enge verhalen. Ze gaan vooral over kinderen die te maken krijgen met bovennatuurlijke en dreigende verschijnselen. Elke aflevering is geschreven door een andere jonge schrijver, die zijn begeleid door podcastmaker Weike van Koolwijk.

Ze worden voorgelezen door stemacteur Pim Bastian en voorzien van spannende geluiden. Een nogal simpele vorm dus, maar de verhalen zijn eng genoeg om onder de dekens van te kunnen bibberen.

 

De ommezwaai

Dingen moeten anders, anders gaat de wereld kapot. Helaas het gaat het te langzaam. Toch zijn er grote spelers die het roer hebben omgegooid om de strijd tegen klimaatverandering te versnellen. Daarover gaat de BNNVara-podcast De Ommezwaai van Sander Heijne (Fantoomgroei).

Hij onderzoekt hoe onder andere Tata Steel en pensioenfonds ABP serieus vergroenden. De podcast zit niet altijd even strak in elkaar, maar laat wel zien dat het heus wel anders kan, wanneer de juiste personen de knop omzetten. Een hoopvol vooruitzicht.

 

meer podcasttips