Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van kunstmatig kunstwerk tot trancetempel

Het mysterie van de Diriya Star Night

De maker van deze podcast is Lex Boon, een journalist met een neus voor geweldige verhalen, en het onderwerp boeiend en bizar: kunstenaar Jeroen van der Most leest in een Saoedische krant dat één van zijn schilderijen voor 3,2 miljoen dollar is verkocht. Alleen… hij heeft het werk helemaal niet gemaakt. Lex en Jeroen gaan op onderzoek uit in Saoedi-Arabië.

Helaas heeft Boon tijdens die reis niet alles opgenomen wat je zou willen horen. En toen kwam ik er pas achter dat hij het hele verhaal ook al eens heeft opgeschreven in Het Parool. Maar als je dat niet hebt gelezen (en een Podimo-abonnement hebt), is deze podcast toch een aanrader. Het verhaal blijft bijzonder, Boon is een goede verteller en Jeroen een grappige en enthousiaste hoofdpersoon.

The Legend of Zillion

Momenteel draait in de Belgische bioscopen de film Zillion, over de opkomst en ondergang van een Antwerpse megadiscotheek. Het is een waargebeurd verhaal: de Zillion werd in 1997 geopend en werd door de een gezien als een paradijs, en door de ander als een poel van verderf. In elk geval kon er alles: de meest bizarre feesten, vuurwerkshows, porno op het podium.

Vaste klanten, dj’s en werknemers vertellen in deze podcast van Studio Brussel het verhaal. Elk weekend was er weer iets bizars; van mayonaisegevechten en levende kippen tijdens de dioxinecrisis tot echte bankbiljetten die over het publiek werden uitgestrooid.

Stralend middelpunt van deze extravagantie was eigenaar Frank Verstraeten. Hij verzon de meest bizarre acts, was de ster-dj, had een relatie met miss België en vloog rond in zijn helikopter. Dat kon natuurlijk nooit lang goed gaan en dat deed het ook niet. In de derde aflevering barst de bubbel. Maar dan heb je al zo veel smakelijke anekdotes en opzwepende trance-muziek gehoord dat je het gevoel hebt dat je zelf een hele nacht bent wezen stappen in de Zillion.

Articles of interest

De podcast Articles of interest gaat over mode, of uitgebreider: wat we dragen. Het derde seizoen is net van start gegaan, en hierin heeft host Avery Trufelman grote ambities. Ze gaat alles zes afleveringen gebruiken om ons inzicht te geven in de meest basic stijl van allemaal. Zo basic dat we soms niet eens doorhebben dat het een specifieke stijl is: 'nette kleren', zoals deze voor het eerst gedragen werden op de campus van prestigieuze universiteiten in Amerika. 

Want hier komt deze look namelijk vandaan, vertelt Avery in de eerste aflevering. Dat dit allemaal zo goed gedocumenteerd is, is te danken aan T. Hayashida, een Japanse fotograaf die de stijl van studenten in 1965 vastlegde in het fotoboek Take Ivy. Avery belooft om dit boek als startpunt te nemen voor het universele komen en gaan wat we unaniem mooi vinden. Klinkt misschien ingewikkeld, maar we hebben het hier over een van de beste vertellers in de podcastwereld, dus luister maar gewoon. Of lees eerst het interview met Avery over haar manier van werken en haar complexe liefdesverhouding met mode. 

Cover Story: Seed Money

Twee journalisten van het prestigieuze tijdschrift New York Magazine krijgen een verhaal in de schoot geworpen. Een ex-CIA-agent genaamd Matt klaagt zijn voormalige baas/beste vriend aan. Hij beschuldigt hem van het ronselen van vrouwen voor betaalde seks en mensenhandel. In de eerste aflevering van deze podcast horen we zijn kant van het verhaal: hoe een miljardair uit Silicon Valley de sfeer in een idyllisch bergdorpje kwam verpesten en een enorme engerd bleek te zijn. 

In de tweede aflevering echter komt de miljardair zelf aan het woord, en hij heeft een heel ander verhaal te vertellen. Aan podcastmaker Hanna Rosin (bekend van Invisibilia) en onderzoeksjournalist Ken Silverstein de taak om uit te zoeken wat de waarheid is. Aan het begin belooft Rosin dat dit niet zo'n podcast is die onder elke steen kijkt en uiteindelijk moet concluderen dat ze nog geen steek verder zijn gekomen.

Dan heb je me, want zulke podcasts heb ik al veel te vaak gehoord. Bovendien is het verhaal met ontzettend veel vaart en humor verteld. Als Hanna haar belofte waarmaakt, zou dit weleens een van de beste podcasts van het jaar kunnen worden. 

 

meer podcasttips