Vijf podcasttips: van cold case tot verdwenen koffer.

The Coldest Case in Laramie

Engels - true crime

Als Serial met een nieuwe serie komt, kun je zonder na te denken op ‘afspelen’ klikken. Het nieuwste seizoen is weer een klassieke true crime. Het heet The Coldest Case in Laramie en begon als coronaprojectje van New York Times-journalist Kim Barker. Zij besloot om te gaat kijken wat de stand van zaken was rond een onopgeloste moord uit 1985 in het stadje Laramie, Wyoming. Zij zat daar zelf op de middelbare school toen de negentienjarige Shelly werd vermoord. Het is een onopgeloste cold case, hoewel het vrij duidelijk is wie het heeft gedaan. Of toch niet? Barker bijt zich vast in de zaak en komt erachter dat de politie, de getuigen, maar ook het menselijk geheugen schikbarend onbetrouwbaar kan zijn. Trigger warning: de acht afleveringen leiden niet tot het oplossen van de moord. Is deze serie desondanks het luisteren waard? Ik vind van wel. Barker heeft een prettige, stoere, bijna achteloze voice-overstem. Ze weet de vele gaten en dubbele bodems in de zaak slim bloot te leggen en doet je nadenken: hoe zeker kun je weten of iets echt is gebeurd?  

Koffer 23

Nederlands - mysteriespel

Een mysteriespel en een podcast in één. Op een feest ter ere van het nieuwe televisieseizoen, wordt het spel Miljoenenjacht gespeeld. Linda de Mol presenteert, en André van Duin mag een koffer kiezen. Hij kiest nummer 23, maar dan blijkt de koffer vol geld ineens verdwenen. Een sluwe detective, gespeeld door Tygo Gernandt, moet de roof oplossen. In wekelijkse afleveringen vol BN’ers kun je meepuzzelen. Gesponsord door de Postcodeloterij, maar dat mag in dit geval de pret niet drukken. Bovendien kun je echt 10.000 euro winnen.

Deep Cover: Never Seen Again

Nederlands - mysteriespel

In een dorpje met de idyllische naam Travelers Rest in South Carolina verdwijnt een jonge vrouw. Jaren later duikt aan de universiteit NYU in New York iemand op met dezelfde naam. Als de politie verhaal komt halen, vlucht ze halsoverkop. Is dit dezelfde vrouw of iemand anders? En waarom neemt ze dan haar identiteit aan? Klopt de spionagetheorie van een politieman die ervoor zorgde dat het hele land naar haar op zoek ging? In het derde seizoen van deze podcast gaat de prijswinnende journalist Jake Halpern op zoek naar het ware verhaal.

Themafeest

Nederlands - chatcast

Schrijver Klaas Knooihuizen en vanalleskunner Wisse Beets maken al bijna vier jaar de podcast Themafeest. Deze chatcast onderscheidt zich van ieder ander geklets, en dat komt door de melig-absurdistische toon; de makers vatten hun feestje dan ook veelzeggend samen als ‘een periodieke podcast over thema’s om lekker naar te luisteren’. Die thema’s kunnen alles zijn: van ‘verstandskies’ tot ‘nuance’. De afleveringen gebruiken als startpunt weetjes over het thema in kwestie, die vervolgens voer zijn voor prettig ontsporende (meta)gesprekken tussen de twee vrienden.

De nieuwste aflevering gaat over voornamen. Voor echte namennerds wel jammer dat er over de namen Adolf en Vanessa weetjes te horen zijn die ook al in de uitstekende namenpodcast Aangenaam voorbijkwamen, maar verder is het weer een vermakelijke bedoening. Met bijvoorbeeld de dwingende tip om je kind Ruurd te noemen, een advies dat ook terugkomt in een liedje. De Themafeestliedjes – gemaakt door Beets, die ook in de band Woezels zingt – zijn altijd een hoogtepunt in de podcast: luister maar naar de bouncende beats in het etymologierubriekje, of het hilarische metalnummer waar de aflevering ‘Leeftijd’ mee afsluit.

Liefs, papa Piet

Nederlands - persoonlijke zoektocht

Q music-dj Joost Swinkels was pas vijf toen zijn vader overleed aan leukemie. Twintig jaar na die ingrijpende gebeurtenis besluit hij dat het tijd is om zijn vader beter te leren kennen, en gelukkig heeft hij daar veel mogelijkheden voor. Hij spreekt met vrienden en familieleden, maar zijn vader liet ook allerlei brieven, schriftjes en cassettebandjes na aan zijn twee jonge zoons. De podcast die daaruit voortkomt is heel particulier, maar weet dankzij het bijzondere archiefmateriaal toch te raken.

Ontvang wekelijks nieuwe podcasttips