Vijf podcasttips: van romantische oplichters tot keiharde topsport

The Turning: Room of mirrors

Amerikaans - Sport

Dat iedereen weet wie Moeder Teresa is, maakte het eerste seizoen van The Turning, waarin voormalige volgelingen een boekje opendeden over haar minder heilige kanten, zo boeiend. In het tweede seizoen worden de twijfelachtige methodes van de Russisch-Amerikaanse choreograaf George Balanchine onder een vergrootglas gelegd. Balanchine genoot in de balletwereld een iconische status en werd door zijn leerlingen op handen gedragen. Maar terugkijkend blijken veel voormalige ballerina’s minder enthousiast over de extreme manier waarop hun leermeester hen vormde en kneedde.

Stolen Hearts

Brits - Misdaad

Jill Evans is een alleenstaande moeder van twee dochters die werkt als politieagent in een klein stadje in Wales. Ze heeft al heel wat mislukte relaties achter de rug als ze online de succesvolle zakenman Dean Jenkins ontmoet. Dean is het helemaal. Toch? Stolen Hearts is bepaald niet de eerste podcast over een leuke vrouw die valt voor een charmante oplichter, maar dankzij de aanstekelijke manier waarop dit spannende verhaal wordt verteld, met veel quotes in sappig Brits slang, wil je er geen minuut van missen.

Druk

Nederlands - Sport

Een van de belangrijkste kenmerken van topsport is de grote druk om te presteren. Soms helpt die druk sporters om boven zichzelf uit te stijgen, soms gaan ze eraan onderdoor. De laatste tijd is er steeds meer aanzien voor het mentaal welzijn van sporters, nadat toppers als Naomi Osaka en Simone Biles onder de stress bezweken. In de podcast Druk spreekt Erik Dijkstra met (oud-)topsporters als Kiki Bertens, Simone Schulting en Epke Zonderland over hoe ze omgaan met die mentale belasting. Als je geen bezwaar hebt tegen de interviewstijl van Dijkstra en aanzwellende violen, is het interessante blik op het sportersbestaan.

Case 63

Amerikaans - Fictie

Een psychiater in New York behandelt een man die beweert dat hij een tijdreiziger uit 2062 is, op missie om de mensheid te redden van een dodelijk virus. Ondertussen verbaast hij zich over onze naïviteit in het gebruik van A.I. en social media. Hebben we daar zin in, zo’n fictie podcast over een dodelijk virus, net nu corona langzaam wegdrijft uit het collectieve geheugen? Ja, wel als het goed gemaakt is, en dat is Case 63. Het verhaal is niet te complex maar heeft genoeg onverwachte wendingen om je geboeid te houden. De hoofdrollen worden gespeeld door topacteurs Julianne Moore en Oscar Isaac en het sound design verhoogt de spanning. De tien afleveringen van ongeveer een kwartier binge je zo weg.

Te beluisteren op Spotify.

Love, Janessa

Brits - Oplichters

Haar naam is Janessa Brazil en ze is knap, lief en geeft ontzettend veel aandacht. Ze zit alleen wel vaak in de problemen, en heeft dan steeds geld nodig. De foto’s van deze vrouw zijn door duizenden romance scammers gebruikt om mannen te verleiden. De schaal van deze misdrijven is gigantisch: verliefde slachtoffers worden soms voor tonnen opgelicht. In deze podcast van de BBC gaat de Nigeriaans-Britse journalist Hannah Ajala op zoek naar de mensen die zich voordoen als Janessa, hun slachtoffers, en uiteindelijk ook naar de mysterieuze Janessa zelf.

Blijf op de hoogte van nieuwe podcasttips

Podcastgidsnieuwsbrief

Podcast-expert Elja Looijestijn bespreekt wekelijks een podcastparel en geeft actuele tips. Daarnaast vist ze een tijdloze titel uit het archief, die je misschien gemist hebt.

meer podcasttips