Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van puppy’s tot filosofie

Legacy of speed

Malcolm Gladwell is een bekende schrijver en ook de presentator van podcasts als Revisionist History, waarin hij aannames over historische gebeurtenissen tegen het licht houdt. Zijn nieuwe podcast wordt gesponsord door een sportmerk, maar dat maakt voor het verhaal niet uit. Legacy of Speed gaat over het hardloopteam van San Jose State University, een bijzondere opleiding om meerdere redenen. 

Tommie Smith en John Carlos zijn de twee atleten die op het ereschavot van de Olympische spelen van 1968 een zwart gehandschoende vuist in de lucht staken om steun te verlenen aan de black power-beweging. Zij kwamen beiden van San Jose State, net als vele andere kampioenen. In de eerste aflevering leren we wie er aan de basis stond van deze successen: een sprintcoach genaamd Bud Winter. Hij meende dat je om écht hard te lopen, ontspannen moet zijn en niet verkrampt. Nu is die opvatting gemeengoed, maar destijds was dat idee baan- en recordbrekend. 

Smoke Screen: Puppy Kingpin

In coronatijd was er bijna geen puppy meer te krijgen. Iedereen was veel thuis, ging toch al vaak wandelen, en een trouwe viervoeter leek ineens een ideale toevoeging aan het gezin. Helaas wekte dat ook misstanden in de hand, van zielige doorgefokte hondjes die veel te vroeg bij hun moeder werden weggehaald om voor woekerprijzen te worden doorverkocht. 

De Amerikaanse podcast Smoke Screen, die gaat over allerlei soorten zwendelaars, richt zich dit seizoen op zogenaamde 'puppy mills'; een soort legbatterijen die zonder rekening te houden met dierenwelzijn hondjes produceren. We maken in de eerste aflevering kennis met Mindi, die van kleuterjuf dierenactivist werd. Presentator Alex Schuman gaat samen met haar op zoek naar Jolyn Noethe, een hondenhandelaar die vele wetten en ethische grenzen overtreedt. Alle vijf afleverigen zijn al te beluisteren; klik op de link hieronder en kies je favoriete podcast-app. 

Visible women

Al tijden ben ik fan van Caroline Criado Perez (volgens haar twitterbio: Lobbyist for Big Vagina). Deze schrijver strijdt tegen onrechtvaardigheid ten opzichte van vrouwen door de wereld om de oren te slaan met keiharde cijfers. In haar boek Invisible women laat ze zien hoe de wereld is ingericht voor en door mannen, en wat de gevolgen daarvan zijn voor de andere helft van de wereldbevolking. Medicijnen worden bijvoorbeeld vaak alleen op mannen getest, terwijl vrouwenlichamen heel anders in elkaar zitten, een bekend voorbeeld van de gender data gap. 

Criado Perez zet haar missie voort in een nieuwe podcast, genaamd Visible Women. De eerste aflevering gaat over persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, essentieel om de levens van zorgmedewerkers te beschermen in bijvoorbeeld een pandemie. En ondanks dat de meerderheid van de zorgmedewerkers vrouw is, passen zij vaak de mondkapjes niet, omdat die ontworden zijn met een doorsnee (witte) man in gedachten. In de tweede aflevering gaan we naar het speelplein, dat vaak wordt gedomineerd door voetballende jongens. Hoe kan zo'n plek ontworpen worden zodat het voor iedereen leuk is om te spelen?

Criado Perez legt zo veel (Britse) humor in haar verhalen over keiharde discriminatie en onwrikbare instanties, dat je na het luisteren van podcast even vermaakt als woedend bent.

Philosophize This!

Bij filosofie denk je misschien aan grijze mannen die dikke boeken schrijven, of oude Grieken die diepe vragen stellen. Het lijkt er misschien op dat je alleen via moeilijke teksten meer te weten kan komen over de denkers en ideeën die de wereld hebben gevormd. Maar voor wie daar geen zin heeft, bestaat er de podcast Philosophize This!.

Maker Stephen West gaat de hele geschiedenis van de (voornamelijk westerse) filosofie langs, waarbij hij belangrijke thema’s uitlegt door ze te betrekken op de huidige maatschappij. Met grappige anekdotes maakt hij de moeilijkste concepten behapbaar en brengt hij oude teksten tot leven. De afleveringen duren ongeveer een half uur en afgelopen week is alweer de 167ste uitgekomen. Je kan uit de vele onderwerpen zelf iets kiezen dat je aanspreekt, of beginnen met de eerste aflevering die gaat over filosofen van ver voor de jaartelling.

Naakt op een kleedje

Vrouwen in musea zijn vaak naakt op een kleedje te zien, terwijl vrouwelijke kunstenaars vaak onderbelicht blijven. Heske ten Cate en Yuki Kho willen hier verandering in brengen. In hun podcast Naakt op een kleedje bespreken ze met een gast een werk van een vrouwelijke kunstenaar. Ze verhuisden van de VPRO naar podcastbedrijf De Stroom en het derde seizoen gaat daar deze week van start.

Daarin bespreekt schrijver Tatjana Almuli een van de bekendste vrouwelijke kunstenaars aller tijden: Frido Kahlo. Haar kleurrijke werk siert menig kussensloop, wat soms een beetje in de weg kan komen te staan van haar waardering als baanbrekende en compromisloze kunstenaar. De drie vrouwen in de studio bespreken wat ‘Frida’ voor hen betekent, maar geven met hun kennis ook echt een diepere laag aan het bekende kunstwerk.

meer podcasttips