Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van onbekende tot ongeplande vaders

Zaad zonder naam

De spermabank is de laatste tijd vooral vaak in het nieuws als het gaat over dubieuze doktoren die vrouwen insemineerden met hun eigen zaad. Maar over het fenomeen is nog veel meer te zeggen. Historica Tinne Claes schreef met het boek Zaad zonder naam een 'biografie van de spermabank' en de Vlaamse krant De Standaard maakte er een fascinerende podcast van. 

In de eerste aflevering vertelt gynaecoloog Harry Van der Pas hoe hij zijn eigen spermabank oprichtte en technieken uit de veeteelt gebruikte om vrouwen zwanger te krijgen. Destijds hielden ouders het meestal geheim als hun kinderen met donorsperma verwekt waren. Het is onthutsend om te horen hoe donorkind Steph, de verteller van het verhaal, erachter kwam dat haar vader niet haar biologische vader was.

De verdere afleveringen van de podcast gaan over de donor, de wensouder en over Steph, het kind. Let vooral ook op het prachtige sound design van deze podcast. Dat is van Wederik de Backer, een van de beste van de lage landen op dit gebied. 

Vigilante

Tim Miller is een bijzonder figuur. Al bijna veertig jaar helpt hij met zijn stichting met zoeken naar vermiste personen, en hij heeft daarbij ook flink wat succes gehad. Zijn missie begon met de vermissing van zijn eigen dochter Laura. Zij bleek later vermoord, de moordenaar is nooit gepakt. 

Podcastmaker Allie Conti besloot de kleurrijke Tim en zijn entourage te gaan volgen, en valt meteen met haar neus in de boter. Tim vertelt haar dat hij nu echt zeker weet wie zijn dochter heeft vermoord. Het interessante van de vijfdelige podcast Vigilante is dat Allie blijft twijfelen wat ze nou met haar hoofdpersoon aanmoet. 

Is hij een altruïstische held of een getraumatiseerde, geobsedeerde vader? Probeert hij haar nou echt op een vermeende seriemoordenaar af te sturen om een bekentenis los te krijgen? Luister en oordeel zelf.

Snackspeditie

Al jaren volg ik met veel plezier Snackspert op Instagram. Deze snackfluencer recenseert toegewijd en met evenveel humor als kennis van zaken allerhande vette en snelle happen uit de horeca en supermarkt. Een eigen podcast kon natuurlijk niet uitblijven, dus deze week werd Snackspeditie gelanceerd. Hierin test Eke Bosman (want zo heet hij echt) het fastfoodaanbod van een Nederlandse stad, samen met een local.

In de eerste aflevering duikt Eke samen met presentator Roxanne Kwant Den Haag in. Samen proeven ze misschien iets meer snackvoer dan goed voor ze is. Bij de kibbeling zitten ze nog lekker te smullen, maar als er bij de vierde stop een extra broodje bal met mayo verschijnt, zakt zelfs deze supersnacker de moed in de schoenen. Misschien kiest Eke bij de volgende aflevering voor iets minder haltes of kleine porties, maar als het enthousiasme blijft is dit een heerlijke podcast voor liefhebbers van een vette bek.

This is dating

De populariteit van het tv-programma First Dates is ongekend, dus blijkbaar is er iets ontzettend leuks aan het meeleven met mensen die op (een eerste) date gaan. Ach, wie houd ik voor de gek: ik wéét dat het leuk is want ik kijk er zelf ook maar al te graag naar. Het ongemak, de herkenning, de rekening, de cringe: alles is heerlijk aan mensen die daten. Daarom was ik enorm verheugd toen ik de podcast This is dating ontdekte: daarin luister je mee met mensen die op een eerste blind date gaan. 

Het idee is als volgt: de makers van Where should we begin, de relatiepodcast met Esther Perel, sturen vier vrijgezellen op een eerste date, en wij mogen meeluisteren. De (online) blind dates zijn door het team van de podcast zorgvuldig uitgezocht, en tijdens de dates helpen de makers mee het tot een succes te maken door interessante vragen aan de daters voor te leggen.

Tussen de dates door geven de makers commentaar op wat zij denken te horen (wel of geen klik, bijvoorbeeld) en na afloop wordt er gebeld met de betreffende vrijgezel om te horen hoe die het heeft ervaren. 'Come for the cringe, stay for the connection,' is de tagline van de podcast, en inderdaad: ik blijf.

Docs: Plotse papa's

Bert was pas 22 toen zijn scharrel hem liet weten dat hij vader ging worden. Een mededeling die zijn leven flink op zijn kop zette. Tien jaar na dato zoekt hij drie andere jonge mannen op die hetzelfde overkwam en praat met ze over hun ervaringen. De hoofdpersonen waren aanvankelijk nog geschrokken en boos op zichzelf omdat ze 'die guy' waren die een vrouw per ongeluk zwanger had gemaakt, nu zijn ze vooral bezig om te proberen een waardevolle band met hun kind op te bouwen. Dat lukt niet voor allemaal even goed, wat af en toe hartverscheurend is. 

Plotse papa's is de eerste audiodocumentaire van Bentsink, en dat hoor je ook wel. Hij is niet echt een professionele interviewer en de podcast doet af en toe wat rommelig aan. Maar omdat hij als ervaringsdeskundige met de andere papa's praat, krijgt hij van hen een bijzonder en goudeerlijk verhaal, over een kant van de zaak die je niet zo vaak hoort.

meer podcasttips