Dit zijn de podcastpareltjes van het afgelopen halfjaar, om onderweg naar de vakantiebestemming te verslinden.

S***hole Country

Uitgekomen op de drempel van 2021, maar deze podcast is wat mij betreft onderbelicht gebleven en verdient daarom een plek in deze lijst. Afia Kaakyire woont in de VS, maar haar ouders proberen haar over te halen om naar hun thuisland Ghana te verhuizen. Over de twijfels over deze beslissing maakte Afia een podcast die even speels als serieus is. Ze leert van alles over zichzelf, haar familie, vooroordelen, cultuurshock en waar ze eigenlijk bij hoort. Een perfect voorbeeld van hoe een particulier geval kan staan voor grote thema's als migratie, emancipatie en acceptatie. 

 

 

 

 

Lopendebandwerk seizoen 2

Bijzonder in vorm, onderwerp en uitvoering. Emmie Kollau interviewt elke aflevering een moderne ‘lopendebandwerker’, bijvoorbeeld iemand die in een fabriek vegavlees maakt, een werknemer van een industriële wasserij of een maaltijdbezorger. Met het verhaal en de geluiden van het werk gaat een bekende muzikant aan de slag om een soundtrack te componeren. In het nieuwe seizoen zijn dan onder anderen Luwten, Koen van de Wardt (Klangstof) en Lucky Fonz III.

 

 

 

 

lees ook

Sympathy Pains

Sympathy Pains sleept je mee in het bizarre verhaal van de Amerikaanse Sarah Delashmit, een vrouw die decennialang anderen manipuleerde met haar nepziektes, nephandicaps, nepmiskramen en andere drama's. Sarah is een klassiek voorbeeld van het syndroom van Münchhausen: ze simuleert allerlei nare aandoeningen met als doel de onverdeelde aandacht en zorg van anderen op te strijken. In deze podcast komen de mensen aan het woord die haar jarenlang geloofden en verzorgden.

 

 

 

 

luister ook VPRO Koos Podcast

In binge-podcast Sympathy Pains hoor je verschillende mensen die allemaal zijn voorgelogen door hun vriendin Sarah. Wie is Sarah écht, en waarom eigent ze zich al deze verschrikkingen toe?

Grijs gebied

Je kent het waarschijnlijk vooral uit films en series: de undercoveragent die bevriend raakt met een crimineel of infiltreert in een organisatie om een boef erbij te kunnen lappen. Maar ook in Nederland gebeurt dit echt. Hoe ver mogen de agenten gaan in infiltratie en misleiding? En hoe betrouwbaar zijn de bekentenissen die ze loskrijgen? Elsbeth Stoker, justitieverslaggever van de Volkskrant, behandelt in deze sterke podcast een aantal dubieuze gevallen van de methode ‘Mr Big’.

 

 

 

 

Grijs gebied

Je kent het waarschijnlijk vooral uit films en series: de undercoveragent die bevriend raakt met een crimineel of infiltreert in een organisatie om een boef erbij te kunnen lappen. Maar ook in Nederland gebeurt dit echt. Hoe ver mogen de agenten gaan in infiltratie en misleiding? En hoe betrouwbaar zijn de bekentenissen die ze loskrijgen? Elsbeth Stoker, justitieverslaggever van de Volkskrant, behandelt in deze sterke podcast een aantal dubieuze gevallen van de methode ‘Mr Big’.

Sorry about the kid

Paul McKinnon was veertien toen hij vlak voor zijn school geschept werd door een veel te hard rijdende politieauto. Dertig jaar later weet zijn broertje Alex alles nog van die traumatische dag, maar van het leven met Paul herinnert hij zich haast niets meer. Sorry about the kid is ontzettend aangrijpend. Het rauwe verdriet is zelfs dertig jaar later nog voelbaar door je koptelefoon heen. Toch is deze Canadese podcast een echte aanrader, omdat hij zo prachtig gemaakt en oprecht is. En omdat je net als Alex, hoop houdt dat je een klein stukje van de levende Paul terug kunt vinden. 

Chameleon: Wild Boys

In 2003 doken in het ingeslapen Canadese stadje Vernon ineens twee broodmagere jongens op. De vriendelijke lokale bevolking stond klaar om te helpen, maar wist ook niet goed wat ze aan moesten met hun bizarre dieet en het verhaal dat ze opgegroeid waren in de wildernis.

Journalist Sam Mullins komt zelf ook uit Vernon probeert jaren later te ontrafelen hoe het echt zat met deze mysterieuze bushboys. Het mooie aan deze podcast is dat hij steeds weer een diepere laag, een verhaal-in-een-verhaal weet aan te boren, en daarom veel meer is dan een reconstructie van een vreemde geschiedenis. 

De mediameiden

Misschien een beetje een vreemde eend in deze bijt van grondig geresearchte documentairepodcasts. Maar Tamar Bot en Fanny van de Reijt veroverden dit jaar het praatpodcastlandschap met hun verhalen van achter de schermen van ‘Hillywood’. Het aanstekelijke muziekje, de melige rubrieken en hun ironische, droogkomische toon sloegen meteen aan. Binnen no time zijn ze een vaste waarde in het wekelijkse luisterlijstje geworden en we kunnen niet wachten tot de meiden na de zomer weer terug zijn met hun rake analyses van de mediawereld.

Lees hier het interview met De Mediameiden.

Things Fell Apart

De nieuwe podcast van schrijver en podcastmaker Jon Ronson gaat over het onderwerp culture wars: de heikele thema's waardoor gemeenschappen en zelfs families lijnrecht tegenover elkaar kunnen komen te staan: Q-Anon, vaccinaties, kolonialisme... Maar Ronson gaat niet op zoek naar extreme standpunten. Hij onderzoekt op welk moment precies de kiem is gelegd voor deze maatschappelijke discussies. 

In de eerste aflevering lukt hem dit perfect bij het thema 'evangelische christenen vs. abortus', wat weer pijnlijk actueel geworden is.

Luister hier de aflevering van de VPRO Koos Podcast over Things Fell Apart.

De man met de rammelaars

De talentvolle maker Lotte van Gaalen maakte deze vierdelige serie voor het Joods Museum. Hij gaat over Heinz Keijser, een Duitser van Joodse afkomst, die een verzameling aanlegde van ruim 900 rammelaars, van allerlei materialen en uit alle windstreken. Het is een tragisch, meeslepend verhaal dat door allerlei tijdperken en landen leidt, en waarin de Tweede Wereldoorlog vanzelfsprekend een grote rol speelt.

The Trojan Horse Affair

De langverwachte nieuwe serie van de crème de la crème in podcastland: Serial en The New York Times. Hamza Syed, masterstudent journalistiek, gaat op zoek naar de oorsprong van een mysterieuze vermeende moslimextremistische brief en krijgt hulp van sterreporter Brian Reed (S-Town). The Trojan Horse Affair is veel tegelijk: een kafkaësk kastje-naar-de-muurverhaal, een 'buddy cop'-comedy over twee journalisten met heel verschillende afkomsten en drijfveren, een klassieke doofpotaffaire, een confrontatie met vooroordelen en onderhuids racisme, en een (soms tergend) zorgvuldig uitgepakt mysterie. Soms wat taaie kost, maar wel een staaltje topjournalistiek over een belangrijk thema.

Lees hier het interview met Brian Reed.

Podcast nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief van de VPRO Podcastgids en ontvang elke week de beste tips in je mailbox. Podcast-expert Elja Looijestijn bespreekt wekelijks een podcastparel en geeft actuele tips. Daarnaast vist ze een tijdloze titel uit het archief, die je misschien gemist hebt.

meer podcasttips