Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van charlatan tot hooligan.

In de ban van Rian

Je mag Rian van Rijbroek gerust een fenomeen noemen, hoewel niet direct in de positieve zin des woords. Je mag haar ook een oplichter noemen. Of een cybercharlatan, zoals onderzoeksjournalist Angelique Kunst haar noemt in de vele stukken die ze voor dagblad Tubantia over deze mysterieuze vrouw schreef.

Kunst probeert het raadsel van Rian al jaren te doorgronden, en dat doet ze sinds kort ook in een podcast met de toepasselijke titel In de ban van Rian. Die begint met het gênante optreden van Van Rijbroek in het beste journalistieke nieuwsprogramma van Nederland. Hoe kon het in godsnaam gebeuren dat uitgerekend Nieuwsuur haar in 2018 uitnodigde voor een gesprek over ddos-aanvallen?

Van Rijbroek werd in de uitzending opgevoerd als cybersecurity-expert, maar volgens mensen die het konden weten kraamde ze in dat gesprek alleen maar onzin uit. En dat was nog maar het begin, want inmiddels heeft Rian de succesvolle (en puissant rijke) Twentse zakenman Gerard Sanderink in haar macht. Met desastreuze gevolgen voor de miljoenenbedrijven van Sanderink.

Angelique Kunst en dist haar bevindingen met veel gevoel voor detail op in haar smeuiige onderzoekspodcast. Na de eerste aflevering raak je zonder twijfel zelf ook in de ban van cybercharlatan Rian. 

Sara’s mysteries

Precies op tijd voor de zomervakantie verschijnen er drie nieuwe afleveringen van deze  podcast die gemaakt is voor kinderen in de basisschoolleeftijd, maar ook voor ouders echt leuk om te luisteren. Theatermaker Sara de Monchy probeert samen met kinderen mysteries op te lossen die ze zelf aandragen. Ze gaat mee in hun belevingswereld en zo beleven ze samen een spannend avontuur. Zo gaat Jules op zoek naar een lynx die in haar dorp gezien zou zijn. Lopen kinderen en katten echt gevaar, of is dit een gevalletje fake news?

Over tijd

Presentator Carolien Borgers liet vier jaar geleden, toen ze 34 was, haar eicellen invriezen om haar vruchtbaarheid wat meer tijd te geven. In de LINDA-podcast Over tijd onderzoekt ze de biologische, psychologische en maatschappelijke factoren die daarbij komen kijken. En ze vraagt zich af of ze toen wel de juiste keuze heeft gemaakt. 

In drie delen kun je meeluisteren met haar zoektocht naar het antwoord op die vraag. Ze vertelt uitgebreid hoe het was om haar eicellen in te laten vriezen, en ook hoe duur het was bijvoorbeeld. Ook spreekt ze met ervaringsdeskundigen en artsen, en zo krijg je een interessant en compleet beeld van deze actuele kwestie. 

Man met de Microfoon Mini-romcom 'Klaas en de broers'

Een liefdesverhaal dat zo'n vijftig jaar geleden begint op de Gereformeerde Jeugdvereniging klinkt misschien weinig spannend, maar deze feelgoodpodcast over Els en Klaas is zeker de moeite waard. Het stel werd opgegeven door hun dochter Marije, die in het verhaal van haar ouders een miniromcom ontwaarde.

Terecht, want het is een heerlijke soap. Drie broers die bevriend waren met Els zagen het helemaal zitten met haar. Ook de moeder van het drietal zat lekker te pushen dat het toch wel heel leuk zou zijn als Els met een van haar jongens zou eindigen. Zelfs het housewarmingfeest van het Delftse studentenhuis van de broers werd zorgvuldig aangepast aan Els' agenda, want zij was de eregast. Maar in dat studentenhuis huurde ook nog een lange knappe krullenbol een kamer: Klaas. Hij zou er het weekend van het feest niet zijn, verscheen toch in zijn doorweekte zeiljas en toen Els en Klaas elkaar voor het eerst zagen was het bekeken. Maar de drie broers deden er alles aan om deze liefde-op-het-eerste-gezicht te saboteren.

Buffalo bitches, 20 jaar later

In 2002 maakte de Vlaamse podcastmaker Eva Moeraert een radiodocumentaire over twee vrouwelijke hooligans van AA Gent. De ‘Buffalo bitches’ Kimberly en Tiffany waren onafscheidelijk, maar Eva komt er twintig jaar later achter dat ze geen contact meer met elkaar hebben. Ze zoekt ze allebei weer op om uit te vinden wat er mis is gegaan. Voor de duidelijkheid: de twintig jaar oude ‘documentaire’ was fictie en de nieuwe serie dus ook. Maar dat is nauwelijks te merken. Dankzij Moeraerts vakmanschap en de improvisatie van de hoofdpersonen word je direct meegesleept in dit verhaal over voetballiefde en vriendschap.

meer podcasttips