Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van cowboys tot lingerie.

De zwarte dag van Hans

Op 4 februari 2021 werd de 69-jarige Hans van de Ven dood aangetroffen in zijn bad. De schouwarts constateerde snel een natuurlijke dood. Maar een aantal bekenden van Hans lieten het daar niet bij zitten. Misdaadjournalist Koen Voskuil zet in de podcast De zwarte dag van Hans op een rij welke alarmbellen er rinkelen: er woonde een voortvluchtige vrouw bij hem in huis die pottenkijkers weghield. Hij zat op zwart zaad, maar er stonden allerlei bv’s op zijn naam. Hij heeft een verleden bij de inlichtingendiensten en de vastgestelde doodsoorzaak en sterfdatum kunnen niet kloppen. Het is al snel duidelijk dat deze zaak harder stinkt dan een lijk dat dagenlang in een badkuip ligt.

Deze podcastserie van het AD stijgt ver boven het gangbare niveau van het true crime-genre uit. Voskuil verdoet geen tijd met persoonlijke ontboezemingen en slaat geen doodlopende zijpaden in. Hij komt steeds weer met nieuw en keihard bewijs en de zaak is nog in volle gang. Dankzij het speurwerk van Voskuil en de experts die je verder in de podcast hoort, is de politie eindelijk ook wakker geworden. Onlangs werd het graf van Hans van de Ven geopend voor nader onderzoek…

The Trojan Horse Affair

De langverwachte nieuwe serie van de crème de la crème in podcastland: Serial en The New York Times. In The Trojan Horse Affair besluit Hamza Syed, een masterstudent journalistiek, zich te verdiepen in een vreemde zaak in zijn woonplaats Birmingham. In 2014 ontving de gemeenteraad een anoniem document dat leek te wijzen op een plan van extremistische moslims om invloed uit te oefenen op basisscholen. Het leidde tot veel ophef, onderzoek en maatregelen, maar niemand leek de moeite te hebben genomen om uit te zoeken waar die amateuristische brief vandaan gekomen was. Syed gaat op onderzoek uit en heeft het onuitsprekelijke geluk dat hij hulp krijgt van sterreporter Brian Reed (S-Town). 

The Trojan Horse Affair is veel tegelijk: een kafkaësk kastje-naar-de-muurverhaal, een 'buddy cop'-comedy over twee journalisten met heel verschillende afkomsten en drijfveren, een klassieke doofpotaffaire, een confrontatie met vooroordelen en onderhuids racisme, en een (soms tergend) zorgvuldig uitgepakt mysterie. Het schakelen tussen het persoonlijke en het grote plaatje doet Serial net als in de andere seizoenen heel goed. Tegelijkertijd heeft The Trojan Horse Affair weer een heel eigen sfeer. Helaas verzandt de podcast toch net te veel in bureaucratische details om echt spannend te worden.

Chameleon: Wild Boys

Het is 2003 als twee jongens uit het niets opduiken in een klein Canadees plaatsje. Inwoners zien ze wat rondslenteren en vragen zich af wie ze zijn en waar ze vandaan komen. De jongste van de twee is zo mager dat iedereen die hem ziet zich rotschrikt. 
Wie zijn deze jongens en wat komen ze doen? Ook Sam Mullins vroeg zich dat af toen hij met een vriendin zat te chillen en de jongens ineens uit het bos tevoorschijn zag komen.

Tom en Will Green vertelden dat ze in de Canadese wildernis waren opgegroeid met ouders die niets van de buitenwereld moesten hebben. Na een ruzie over hun extreme eetgewoonten waren ze de deur uit gezet en nu bivakkeerden ze samen in het bos.
Dit verhaal verdeelde de inwoners tot op het bot: de ene helft schoot te hulp met onderdak, kleding en een creditcard, de andere helft geloofde er geen moer van.

Bijna twintig jaar later maakt Sam Mullins een podcast over deze jongens, die een klein provinciestadje in hun greep hielden. Wat is het echte verhaal achter deze mysterieuze bushboys?

Crypto Cowboys

De wereld van de cryptovaluta is goed te vergelijken met het wilde Westen. Elke cowboy kan een cryptomunt beginnen en proberen aan de man te brengen. Deze podcast van BNR onderzoekt de Nederlandse cryptomunt Xpose Protocol. Bekende zakenmensen als gamemiljonair Vasco Rouw en voetbaldirecteur Marc Overmars verbonden hun naam eraan en een gewiekste marketingcampagne beloofde gouden bergen. Maar de waarde verdampte en duizenden investeerders raakten hun geld kwijt. Was dit een vooropgezet plan, of knullig ondernemerschap? 

Fallen Angel

Zelfs als je je onderbroeken gewoon bij de Hema koopt, zul je weten wat Victoria's Secret is. Daar valt eenvoudigweg niet aan te ontkomen, want deze lingerieproducent is niet zomaar een behaboer. 
Als normaal, weldenkend mens kun je je moeilijk voorstellen waarom iemand zes maanden sla wil eten en zeven dagen per week urenlang wil fitnessen om daarna op paalhoge hakken halfnaakt over een podium te lopen. Maar voor veel modellen is toetreden tot het keurkorps van Victoria's Secret de ultieme droom. Als je het tot Angel schopt, heb je het gemaakt.

Wie de bladen een beetje bijhoudt weet dat het Victoria's-imperium wankelt. De kijkcijfers van de show lopen al jaren terug en de topmannen (inderdaad, piemelbezitters bepalen de lingeriestrategie) gaan niet bepaald met hun tijd mee. O ja, en dan waren er nog wat onfrisse betrekkingen met een zekere Jeffrey Epstein.
Meer dan genoeg voer dus voor een vet sappige podcast waarin voormalige Engelen een boekje opendoen – en waarin je bovendien hoort wie Victoria was en wat haar geheim is.

meer podcasttips