Het is Halloween, tijd voor gruwelijke verhalen. Maar welke horrorpodcasts geven je echt kippenvel?

Je kunt ‘Halloween’ wel een overhypte uit Amerika overgewaaide feestdag vinden, maar het begint ook in ons land een ingeburgerde traditie te worden. Hierbij hoort het vertellen van spannende verhalen. 

Net als in het horrorfilmgenre experimenteren makers van horrorpodcasts erop los. Ze gebruiken originele manieren om een verhaal te vertellen en combineren dat met goede geluidseffecten. Luister je de podcasts The Left Right Game of Battersea Poltergeist met een koptelefoon, dan komen de geluiden van alle kanten. De tijd van krakkemikkige hoorspelen is definitief voorbij.

Het maken van deze audio-verhalen is een serieuze onderneming. En met resultaat: je wordt de verhalen ingezogen en schrikt je regelmatig kapot. Zoals het hoort bij horror; dan voel je meteen dat je leeft. 

The Left Right Game

Het verhaal van The Left Right Game verscheen voor het eerst op de website Reddit. Als je in Phoenix, Arizona maar vaak genoeg links en rechts zou afslaan, zou je in een parallel universum belanden. Tessa Thompson is een idealistische jonge journalist die aanhaakt bij een groep paranormale onderzoekers die dit ‘links rechts spel’ gaan spelen. Al snel blijkt dat dit spel heel gevaarlijk is. Gaan ze dit overleven? Amazon kocht de filmrechten van deze podcast.

The Lovecraft Investigations

De makers van de podcast The Mistery Machine doen onderzoek naar mysterieuze en occulte zaken. Ze belanden zo in gevaarlijke situaties met heksen, elfen, geheime genootschappen, geesten en demonen. In elk seizoen staat een ander boek centraal van fantasy-auteur H.P. Lovecraft (1890 –1937) maar dan geplaatst in onze huidige tijd. Er zijn drie seizoenen, dus bingen is mogelijk: The Shadow over Innsmouth, The Case of Charles Dexter Ward en The Whisperer in Darkness.

The Horror of Dolores Roach

Dolores komt na zestien jaar uit de gevangenis, waar ze vastzat voor de handel in marihuana. Haar wijk in New York is enorm veranderd. Overal wonen yuppies en ze kent niemand meer. Ze belandt in het enige restaurant dat ze nog wel herkent; ‘Empanada Loca’. De eigenaar Luis geeft Dolores onderdak en ze vindt een nogal onsmakelijke manier om geld te verdienen. Je moet wel van schelden en het karakteristieke rauwe stemgeluid van actrice Daphne Rubin-Vega houden. Luis wordt gespeeld door Bobby Cannavale (Mr Robot / Boardwalk Empire). Deze podcast wordt in 2022 verfilmd voor Amazon, door de makers van de film The Purge

The Battersea Poltergeist

In de Londense wijk Battersea zou een huis twaalf jaar lang geplaagd worden door een klopgeest. Deze laat de muren trillen, gooit alles overhoop en drijft elke bewoner tot waanzin. Er zouden honderden getuigen zijn. Een verslaggever van de BBC gaat deze bijzondere zaak onderzoeken, samen met enkele experts. Door het schakelen tussen actuele opnames, archiefmateriaal en het commentaar van de experts lijkt deze podcast soms een echte documentaire. De afleveringen zijn extra spannend als je luistert met koptelefoons. Wees gewaarschuwd; schrikken en een beetje gillen hoort erbij. 

The Burned Photo

Felicia en Kira kennen elkaar niet, maar ze worden beiden achtervolgd door een vloek die steeds weer wordt doorgegeven aan de volgende generatie. Allebei worden ze lastig gevallen door een slim monster, waardoor ze continu op de vlucht zijn. De titel verwijst naar de moeder van Felicia, die ooit een foto maakte waarop het monster zichtbaar was. Maar de foto verbrandde. In de verschillende afleveringen onderzoeken Felicia en Kira de oorsprong van de vloek. Seizoen twee is in productie en zal begin 2022 online komen.

Parkdale Haunt

Claire erft een oud huis in Toronto. Samen met haar beste vriendin Judith begint ze met renoveren en ze maken een vrolijke podcast over het klussen. In het huis gebeuren vreemde dingen en het karakter van Claire verandert. Judith denkt dat het huis de oorzaak is van alle ellende. Judith doet er alles aan om haar vriendin terug te krijgen.