Deze week weer vijf podcasttips: van catfishing in Sweet Bobby tot krankzinnigheid in Madness of Two

Het geheim van Rijswijk

Anna Korterink vindt in het archief van wijlen haar vader, misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink, een cold case die haar niet meer loslaat. Op 7 maart 1985 werd een amateurbandje neergeschoten in hun repetitieruimte in Rijswijk. Drie van de vijf bandleden overleefden het niet. Er lijkt sprake te zijn geweest van een aanslag rond het Surinaamse verzet tegen Bouterse, maar de zaak werd nooit opgelost. Waarom niet? Dat vraagt journalist Anna Korterink zich af wanneer ze een mailtje krijgt van een van de nabestaanden. Ze besluit op zoek te gaan in de werkkamer van haar overleden vader – en ze stuit al gauw op documenten waar 'geheim' op staat... 

Je hoort het allemaal in de spannende NRC-podcast Het geheim van Rijswijk. Knap van de makers, Anna Korterink en Mirjam van Zuidam, is dat ze de zoektocht meteen persoonlijk weten te maken: door de familielink van Anna, maar ook door de emotionele getuigenissen van nabestaanden. De vriendin van een van de vermoorde jongens werd nooit meer de oude na de aanslag, zo horen we van haar zus.

Storytime with Seth Rogen

Filmster Seth Rogen is de zoveelste beroemdheid met een eigen podcast. Ik had er vrij lage verwachtingen van, maar bij de eerste aflevering die ik aanzette werd ik meteen verrast door een emotionele reis van Heavyweight-achtige proporties. 

In 'Glorious Basterds' vertelt comedian en actrice Quinta Brunson over een moeilijke periode in haar leven. Haar relatie was net uit en haar familie, allemaal Jehova's getuigen, wilde dat ze snel zou trouwen. Over haar ambities op comedygebied durfde ze niets te zeggen. Dan gaat ze met een bloedknappe, maar dodelijk saaie potentiële verloofde naar de bioscoop, waar ze een ontmoeting heeft die haar leven zal veranderen. 

Er zijn wat mooie plotwendingen, Rogen houdt het verhaal lekker op gang met zijn bulderende stem en gevatte opmerkingen, en hij houdt van melige geluidseffectjes. Het past allemaal bij deze gezellige podcast waardoor jij je ook ineens Hollywood-incrowd voelt. 

Sweet Bobby

Kirat, een vrouw uit de hechte Sikh-gemeenschap in Londen, onderhoudt maar liefst acht jaar lang – volledig online – een liefdesrelatie met de knappe cardioloog Bobby. Pas dan komt ze er eindelijk achter dat hij helemaal niet bestaat: Bobby is een zogenaamde catfish, een bedrieger zie zich online als iemand anders voordoet. Podcastmaker Alexi Mostrous maakt duidelijk hoe deze bedrieger een intelligente vrouw in de bloei van haar leven zo lang in zijn greep kon houden, ondanks allerlei ongeloofwaardige gaten in zijn verhaal. 

Het web van leugens, online personages en begoochelingen is bizar uitgebreid. Het bedrog van Bobby is het meest complexe catfishingverhaal wat je ooit hebt gehoord. Na drie afleveringen verandert Sweet Bobby van een reconstructie in een journalistieke achtervolging. Kirats leven is verwoest, maar 'Bobby' loopt nog steeds vrolijk rond. Hoe gaat dit aflopen?

Madness of Two

Geroutineerde podcastluisteraars weten dat het in dit medium niet gauw gek genoeg is. Toch spant Madness of Two voorlopig de krankzinnigheidskroon. Maak kennis met Lori, een diep religieuze beautyqueen (type blond met overdreven witte tanden) die ondanks haar geloofsovertuiging vijf keer trouwde en uiteindelijk compleet doordraaide. Maar dan ook echt. Lori was tot het inzicht gekomen dat haar kinderen zombies waren.

Maak ook kennis met Chad, die haar vijfde echtgenoot zou worden en die geloofde dat hij de reïncarnatie was van allerlei grootheden. Wie was de kwade genius? Wie luisde wie erin? Of was er sprake van collectieve waanzin binnen deze gedoemde relatie?

Een spoor van leugens en lijken leidde uiteindelijk naar Hawaii waar dit geschifte powerkoppel werd opgepakt. Daar op Hawaii begint deze podcast, om je vervolgens mee terug te nemen naar het begin.

Hooked

Josh Dean wilde na The Clearing en Chameleon een podcast maken over een bankrover. Dus stuurde hij een brief aan Tony Hathaway, die op dat moment zijn straf uitzat voor dertig berovingen. Het duurde even voor Josh antwoord kreeg, maar toen hij uiteindelijk een brief ontving, was duidelijk dat hij de juiste man had gevonden.

Tony werkte 22 jaar als vliegtuigontwerper bij Boeing voordat hij verslaafd raakte aan de beruchte pijnstiller oxycodon. Daar bleef het niet bij, want Tony zou uiteindelijk aan de heroïne raken. Om zijn verslaving te bekostigen zocht hij een manier om snel aan geld te komen.

In zijn eerdere podcasts bewees Josh Dean al dat hij een gedegen journalist is die niet alleen maar uit is op het vertellen van een sappig verhaal. Hooked maakt de vernietigende verslavingsgolf die Amerika teistert inzichtelijk. Je hoort niet alleen de uiterst sympathieke Tony zelf, maar ook de politieagenten die hem aanhielden, Tony's vrouw en kinderen en een hele serie andere betrokkenen.