Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van Veluwe tot Kleine Zeemeermin

Pretpark Veluwe

Zeker is de natuur in Nederland herontdekt. Bij gebrek aan buitenlandse vakanties togen we de afgelopen tijd massaal naar plekken als de Veluwe om te ontspannen. In 2020 werden er bijna 1,6 miljoen binnenlandse vakanties gevierd in het grootste natuurgebied van Nederland. Dat gaat natuurlijk schuren. In de podcast Pretpark Veluwe van Omroep Gelderland onderzoekt Frank Oosterwegel de teloorgang de Veluwe. Hij leert wat er nodig is om de natuur te laten floreren en hoe de mens, juist op zoek naar de helende werking van diezelfde natuur, daar een bedreiging voor is.

NRC Vandaag: Doping doodnormaal

Jordi (23) trainde al twee keer per dag in de sportschool, maar bleef ontevreden over zijn bovenbenen. Dus toen een trainingsmaatje voorstelde samen 'een kuurtje' te nemen, zei Jordi geen nee. In acht weken won hij zestien kilo aan spiermassa in zijn bovenbenen.

Naar schatting vijftigduizend mannen tussen de pakweg twintig en veertig grijpen wel eens naar de anabolen om hun spieren op te pompen tot het gewenste formaat. Dat de omvang van hun hoofd dan kleiner wordt dan die van hun bovenarmen vinden ze zelf niet eng maar mooi.

NRC Vandaag maakte een driedelige podcast over anabolengebruik. Daarin hoor je hoe Jordi nu naar foto's van zijn opgeblazen zelf kijkt, en wat er zoal binnenkomt op de anabolenpoli in Haarlem. Daar zien ze wat er fout gaat. En dat is heel wat. Van krimpende zaadballen tot agressieproblemen.

Unread

Alex was een van de beste vrienden van schrijver Chris Stedman. Hij loodste hem door moeilijke periodes en leerde hem zichzelf te accepteren. Een van hun grootste gedeelde passies was Britney Spears. Alex was niet alleen dol op haar muziek, hij herkende zich ook in haar mentale problemen. 

In december 2019 kreeg Chris een verschrikkelijke e-mail van Alex. 'Als je dit leest, ben ik er niet meer', stond erin. In het attachment een aantal geluidsfragmenten van Alex die praat met een vrouw die verdacht veel klinkt als... Britney Spears. 

In de podcast Unread richt Chris een monument op voor zijn overleden vriend, en gaat hij op zoek naar deze mysterieuze vrouw die soms op Britneyforums opduikt. Is het haar echt? Niet het zoveelste free Britney-verhaal, maar een oprecht en kleurrijk relaas over fanschap, buitenbeentjes, internetcultuur en verlies. 

Revisionist History: Little Mermaid

Fans van Malcolm Gladwells podcast Revisionist History wisten het allang: geen onderwerp is hem te gek. Ook in het zesde seizoen van zijn podcast houdt hij kwesties uit het verre en recente verleden tegen het licht. Doel is om te onderzoeken hoe onze visie in de tussenliggende jaren is veranderd.

Dat Malcolm De Kleine Zeemeermin tackelt is al best verrassend, maar dat hij daar maar liefst drie afleveringen over maakte, klinkt nogal overdreven. Valt er echt zoveel te vertellen over het sprookje van Hans Christian Andersen dat door de firma Disney nogal bedenkelijk werd herschreven?

Ja dus. In het eerste deel hoor je hoe een hoogleraar rechtsgeleerdheid met haar twee zoontjes voor de tigste keer naar de avonturen van Ariel zat te kijken toen ze ineens een juridische brainwave kreeg.

Day X

In 2017 werd de Duitse militair Franco A. opgepakt toen hij op een vliegveld een wapen bij zich had. Hij wordt ervan beschuldigd een aanslag te hebben voorbereid, waarbij hij zich voor zou doen als een Syrische vluchteling. Dit met de bedoeling anti-immigratie en extreemrechtse sentimenten in Duitsland aan te wakkeren.

Dit bizarre geval bleek niet op zichzelf te staan. Franco A. bleek onderdeel van een netwerk van rechtse extremisten binnen de Duitse politie en krijgsmacht, dat zich voorbereidt op ‘Dag X’. Dat zou de dag zijn waarop de Duitse democratie in zou storten.

Katrin Bennhold, de correspondent in Duitsland van The New York Times, vertelt het complexe verhaal van het hedendaagse Duitsland, dat aan de ene kant het braafste en meest tolerante jongetje van de klas wil zijn, en daardoor wegkijkt van de neonazistische sentimenten die er wel degelijk broeien.

meer podcasttips