Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van onzichtbare vrouwen tot een tweelingonderzoek.

The Comb

Het gaat uit met je vriend en hij zet uit wraak naakfoto's van je online. Dat overkomt vrouwen (en ook mannen) over de hele wereld. Alleen hoor je nou nooit eens wat zoiets betekent voor het leven van een meisje uit een land als Zimbabwe of Oeganda. 

Daarom vond de BBC het tijd een podcast te maken met dit soort verhalen uit Afrika. Die heet The Comb omdat elke zwarte Afrikaan onmiddellijk associaties heeft bij een kam. 

De onderwerpen zijn enorm gevarieerd: Afrikanen die zijn geadopteerd, de rol van meisjes in Zuid-Afrikaanse straatbendes, het gebrek aan jonge mannen in Senegal, klimaatproblemen, abortus, orgaandonatie en dus ook wraakporno. 

Die pikken we er even uit, als voorbeeld. Twee slachtoffers vertellen hoe hun leven werd verwoest door een rancuneuze ex. Een van hen legt uit dat haar ouders in een klein dorp wonen waar het hele leven om de kerk draait. En dus biedt ze, om de familie-eer te redden, haar excuses aan voor iets waar ze niets aan kan doen.

Wil je meer weten over de achtergrond van deze podcast? Lees dan dit interview met presentator Kim Chakanetsa.

DOCS: Vroeger waren mannen aardiger

Wanneer het precies gebeurt, weet je niet. Maar ineens word je niet meer nagefloten, krijg je geen oneerbare voorstellen meer en kijken voorbijgangers dwars door je heen. Dan weet je als vrouw: dit was het dan. Het zit erop. Ik ben nu definitief van middelbare leeftijd. Sommige vrouwen vinden het een opluchting, anderen een verlies. 

In de nieuwe VPRO DOCS Vroeger waren mannen aardiger gaat journalist en podcastmaker Dieuwertje Mertens in gesprek met verschillende vrouwen over het verliezen van de zogenaamde 'male gaze'. Ze spreekt onder meer met de Chileense succesauteur Isabel Allende, feministe en oud-politica Hedy D’Ancona, de Rotterdamse stadsdichter Anne Vegter en seksuoloog Ellen Laan.

Guru

Sivananda Yoga is een grote en gerespecteerde yogabeweging, waarin BBC-journalist Ishleen Kaur zich jarenlang thuis voelde. Ze woonde maanden in een van hun ashrams en de leden voelden als familie.

Totdat ze op Facebook een post zag van iemand die zei misbruikt te zijn door Swami Vishnudevananda, een van de grote goeroes. Kaurs wereld stortte in. Het voelde alsof een familielid een van haar zusters had misbruikt. In de driedelige podcastdocumentaire Guru hoor je hoe diep het haar raakt dat de wereld waarin ze zich zo geborgen en vertrouwd voelde, allesbehalve veilig bleek. Veertien vrouwen deden hun verhaal en daar is weinig namastees aan.

A Thorough Examination with Drs Chris and Xand

Chris en Xand van Tulleken zijn Bekende Britten. Een eeneiige tweeling die vaak op televisie te zien is. Soms samen, soms alleen. Ze zijn allebei dokter en presenteerden programma's als Trust Me, I'm a Doctor en Medicine Men Go Wild. Als identieke tweeling doen ze graag mee aan medische experimenten. Bijvoorbeeld over alcohol. Is het beter om elke dag matig te drinken of je een keer per week compleet lam te zuipen? Chris en Xand testten het uit.

In hun nieuwe wetenschappelijke podcast gaat het over een even serieus als curieus probleem: Xand is namelijk 20 kilo zwaarder dan Chris. In heel Engeland is geen eeneiige tweeling te vinden met een groter verschil in gewicht. Hoe kan dat? Ze hebben toch dezelfde genen? Ze onderzoeken waarom Xand zoveel zwaarder is geworden, en hoe hij weer op het gewicht van zijn broer kan komen.

Murder in Illinois

Heeft Christopher Vaughn zijn vrouw en drie kinderen doodgeschoten of is hij onschuldig? Dat is de hamvraag waar de twaalfdelige podcast Murder in Illinois om draait. In 2007 werd Christopher Vaughn gewond aangetroffen langs de weg. Hij beweerde dat zijn vrouw hem had neergeschoten. Die vrouw werd even later dood aangetroffen in de auto, met op de achterbank drie dode kinderen. Het verhaal dat deze moeder haar drie kinderen had doodgeschoten en daarna zichzelf, werd niet geloofd en Vaughn kreeg vier keer levenslang.

Maar er zijn mensen die geloven in zijn onschuld. De makers van deze podcast (die ook de podcast Happy Face maakten) nemen er alle tijd voor, en spreken uitvoerig met de ouders en broers van Christopher ('zo slim, zo getalenteerd, zo lief voor dieren'), maar ook met mensen die ervan overtuigd zijn dat hij zijn gezin uit de weg ruimde om in Canada een nieuw leven te beginnen.

meer podcasttips