Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van een puberdagboek tot afluisterpraktijken.

The Vanishing of Harry Pace

Harry Pace was de oprichter van het eerste zwarte platenlabel van de Verenigde Staten. Hij runde ook nog een grote verzekeringsfirma en zette zich in voor gelijkheid op de woningmarkt. Het leven van Pace blijkt verweven met allerlei belangrijke gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis. Toch wisten zijn kleinkinderen helemaal niet wat hun opa deed, ze wisten zelfs niet dat hij zwart was. 

Hoe dit mogelijk is, heeft deels te maken met de manier waarop er in Amerika over zwart en wit wordt gedacht, die weinig te maken heeft met huidskleur. Het hele verhaal van de mysterieuze Harry Pace hoor je in een mooi nieuw drieluik van Radiolab. Op de manier die we kennen van bijvoorbeeld de serie over Dolly Parton, vertellen Jad Abumrad en Shima Oliaee het heldhaftige, boeiende, maar ook verwarrende en pijnlijke verhaal van een bijzondere historische figuur. 

Criminal: 48 hours

We hebben wel vaker afleveringen van de podcast Criminal getipt, maar dit keer hebben we er eentje die je echt niet mag missen. In twee afleveringen vertellen Denise en Aaron wat hen in 2015 overkwam.

Het is een verbijsterend verhaal waarover je van tevoren eigenlijk zo weinig mogelijk moet weten. In het kort: Denise en Aaron liggen na een date in bed als ze middenin de nacht worden overvallen door gemaskerde mannen. Ze worden geboeid, waarna Denise achterin een kofferbak wordt gegooid en Aaron achterblijft in zijn huis. Hij moet bepaalde opdrachten uitvoeren als hij haar ooit levend terug wil zien.

Het klinkt als een film, en die zal er ongetwijfeld komen, maar hier blijft het niet bij. Want hoewel ze deze beproeving uiteindelijk overleven, is de ellende nog lang niet voorbij. Niemand blijkt hun verhaal te geloven.

Do You Know Mordechai?

Kathleen en Arya delen een ex-man, maar dat gegeven stond een vriendschap niet in de weg. Integendeel. Ze werden vriendinnen dankzij die ex. Toen Arya na haar scheiding via een datingapp een leuke nieuwe man ontmoette, was Kathleen heel blij voor haar. Totdat bleek dat deze Mordechai niet was wie hij leek te zijn.

Dat was het moment waarop Kathleen haar microfoon erbij pakte, en opnames maakte over de belevenissen van Arya en een stoet van andere vrouwen die Mordechai online hadden ontmoet. Je hoort ze vertellen hoe hij ze wist in te pakken met zijn krankzinnige leugens en dat is op zich al smakelijk genoeg, maar daar bleef het niet bij. Want ook Mordechai zelf komt aan het woord.

Hij nam namelijk de uitnodiging van Kathleen aan om zelf te vertellen waarom hij zo'n onverbeterlijke leugenaar is. Of alles wat hij haar vertelt ook echt klopt, hoor je in latere afleveringen.

Alles onwijs eerlijk

Ben je fan van de heerlijk tenenkrommende afleveringen van Echt Gebeurd waarin mensen hun puberdagboek voorlezen? Dan is deze podcast echt iets voor jou. Ronald Venema was als tiener een fanatieke dagboekschrijver, zette al zijn zielenroerselen op papier en leest die zonder zelfcensuur voor in zijn eigen podcast.

Hij begon met zijn dagboek uit 1992, toen hij 14 was. Inmiddels zijn we bijna veertig afleveringen verder, en is Ronald in 1996 aangeland. Op droge, maar ook puberdramatische toon beschrijft hij (met vele uitweidingen) wat hij allemaal meemaakt op het gebied van school, liefde, en lichamelijke en sociale ongemakken. Alles, zoals de titel al belooft, onwijs eerlijk.

British Scandal: the Murdoch Phone hacking

De Britten zijn een bijzonder volkje. Aan de ene kant keurig en ultiem beschaafd, aan de andere kant kampioen in roddelen en vreemdgaan. Dat buit de podcast British Scandal heerlijk uit. Na reeksen over de vergiftiging van Alexander Litvinenko en het seksschandaal in het Britse parlement rondom de Irakoorlog, gaat het nu over de afluisterpraktijken bij roddelblad News of The World. Roddeljournalisten Rebekah Brooks en Andy Coulson maakten hun baas Rupert Murdoch gelukkig met het onthullen van allerlei scoops over beroemdheden en zelfs het koningshuis. Maar toen bekend werd dat ze hun informatie verkregen door het hacken van telefoons, stortte alles in elkaar.

Alice Levine (van het hilarische My Dad wrote a Porno) vertelt het verhaal, samen met Matt Forde. De vorm is in eerste instantie wennen. De presentatoren leggen het er allemaal lekker dik bovenop (British Scandal is dan ook van true crime/beroemdhedenpodcastmachine Wondery). Af en toe worden er stukjes nagespeeld en vooral Forde is niet zuinig met de (woord)grappen. Maar dankzij in charme en Britse humor word je toch meegesleept in het verhaal. En door die schandalige Britse affaires natuurlijk.

meer podcasttips