Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van de dood tot een verdwenen kampioensschaal.

NOS Jeugdjournaal Podcast

De meeste nieuwsmedia hebben tegenwoordig wel een (of meerdere) podcasts. Dus kon het NOS Jeugdjournaal natuurlijk niet achterblijven. Elke week duiken presentatoren Bart Tuinman en Malou van der Starre in een actueel onderwerp, van wilde dieren tot dodenherdenking. Dat doen ze op de manier die je kent van het Jeugdjournaal op televisie. Kinderen komen aan het woord en stellen vragen, volwassenen geven uitleg op een toegankelijke manier. 

De toon is luchtig en gezellig, maar zware onderwerpen worden niet geschuwd, horen we in de aflevering over kinderlokkers. Een mooie aanvulling op het televisiejournaal, voor kinderen die de actualiteit willen volgen.

Alligator Candy

In 2016 schreef journalist David Kushner een boek over de verdwijning van zijn broer Jon. Die fietste op een mooie herfstmiddag op zijn bananenfiets naar de buurtsuper aan de andere kant van het bos om snoep te kopen.

Jon kwam nooit terug, en dat heeft het leven van David voorgoed getekend. Dat hij zijn broer had gevraagd om die alligator candy heeft David jarenlang achtervolgd. Stel dat hij dat niet had gedaan: was Jon dan misschien wel teruggekomen?

Nadat zijn boek uitkwam, kreeg hij reacties van mensen die zich het drama nog goed herinnerden. Daarom besloot hij ook een podcast te maken. In zes delen vertelt hij wat er gebeurde, en praat hij met betrokkenen. Niet alleen zijn oudste broer en zijn ouders komen aan het woord, maar ook buurtbewoners en politieagenten.

Hoe minder je weet over wat er precies is gebeurd, hoe indringender dit verhaal. Dat is gespeend van elke sensatiezucht. Het gaat David Kushner om de enorme impact die zo'n gebeurtenis zelfs vijftig jaar later nog heeft en die maakt hij zeer invoelbaar.

De verdwenen schaal

Fan van FC Dordrecht ben je niet voor je lol. De voetbalclub in Zuid-Holland, vroeger bekend als DS '79 en Dordrecht '90, kende een hobbelige historie en weinig echt glorieuze momenten. Twee keer speelden ze een jaar in de eredivisie, twee keer degradeerden ze na een seizoen. Je zou dus denken dat er in de kleine prijzenkast een bijzondere plek is gereserveerd voor de kampioensschaal van het seizoen 1993-1994. Maar de club kreeg het voor elkaar die trofee maar liefst twee keer kwijt te raken.

Supporter Elisa Kuster, die al heel haar leven kind aan huis is op de Krommedijk, gaat op zoek naar de verdwenen schaal in deze frisse, onafhankelijk gemaakte podcast vol clubliefde. Geen gelikte productie, wel een mooie zoektocht en Kusters voice-over is in heerlijk sappig Dordts. 

Kassiewijle

De meeste mensen worden niet graag geconfronteerd hun je eigen sterfelijkheid. Maar toch kan het iets opleveren om het monster in de bek te kijken.

In de nieuwe podcast Kassiewijle onderzoeken kunstenaar Babs Bakels en radiomaker Laura Stek onze omgang met de dood. Babs is er al van jongs af aan door gefascineerd. Als meisje speelde ze op de begraafplaats en begroef ze dode dieren op de camping van haar oma. Naast het toiletgebouw. Tegenwoordig staat haar huis vol met spullen die met de dood te maken hebben: opgezette dieren, schedels, botjes. Babs gaat de confrontatie aan.

Laura vindt het makkelijker om haar doodsangst ver weg te stoppen – net als ik, en de meerderheid van de mensen. Dat kan ook makkelijk, want in onze samenleving hebben we de dood zo veel mogelijk verbannen uit het publieke leven. We denken graag dat we onsterfelijk zijn. Maar onze doodsangst heeft veel meer invloed op ons gedrag dan we misschien denken.

Elke aflevering onderzoeken Laura en Babs een aspect van de dood, van de laatste adem tot de uitvaart. Loop deze keer niet weg voor de dood, maar luister naar Kassiewijle en laat je verrassen.

Lees ook het interview met Laura en Babs.

Stervelingen

Nog een podcast over de dood, het lijkt wel een trend! Audiocollectief Schik, bekend van Bob, kregen van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving de opdracht om een podcast over onze band met ons onvermijdelijke einde te maken.

In de podcast komen mensen aan het woord die vanuit hun eigen perspectief vertellen over hun relatie tot de dood: een jonge dokter, een islamitisch geestelijk verzorger, een levenslustige vrouw die niet lang meer heeft. Er worden pittige vragen gesteld. Mag je zwijgen over de dood? Hoe ga je ermee om als je nog maar weinig tijd hebt? Valt dat te verdragen? En wat ís eigenlijk een goede relatie tot de dood?

Het drieluik is prachtig verstild gemonteerd, het handelsmerk van de makers, en ook deze podcast laat je zien dat de dood niet alleen maar eng hoeft te zijn.

meer podcasttips