Vijf nieuwe aanraders van de redactie van de VPRO Gids, van een doodenge kostschool tot een praatshow over mislukte tv-programma's.

De Taghi Podcast

Paul Vugts is een zorgvuldige en onverschrokken misdaadjournalist van Het Parool. Hij doet zijn werk grondig, ook als hij zelf in gevaar komt omdat criminelen niet gediend zijn van wat hij schrijft. 

Zijn collega Corrie Gerritsma hoopt hem altijd bij de koffie-automaat tegen te komen, omdat hij zulke goede verhalen heeft. Nu zet ze hem voor de microfoon om de grootste misdaadzaak van dit moment te analyseren: het criminele imperium van Ridouan Taghi. Klinkt als een goede opzet voor een podcast, en dat is het ook. 

In lekker korte afleveringen vertelt Vugts over de jeugd van Taghi, hoe hij groot is geworden in het criminele milieu, het proces Marengo en de impact van de liquidaties van advocaat Derk Wiersum en de broer van de kroongetuige op onze rechtsstaat. Luister mee met deze criminele koffieautomaatpraat. 

You’re Wrong About

Jessica Simpson, exorcisme en het proces tegen OJ Simpson hebben een ding gemeen: over allemaal bestaan allerlei vooroordelen en aannames die niet echt kloppen. Journalisten Sarah Marshall en Michael Hobbes fileren in deze podcast vol humor en kennis dit soort concepten. 

Vaak gaat het om mensen of gebeurtenissen die in de populaire cultuur zijn uitvergroot of platgeslagen. Meervoudige persoonlijkheidsstoornis bijvoorbeeld, een geestelijke aandoening die een tijdje heel 'trendy' was, in boeken en films en ook in de spreekkamer van de psycholoog. 

Vaak gaat het ook over bekende vrouwen, zoals in de fascinerende aflevering over Courtney Love, die veel veroordeeld, verguisd en miskend is. De presentatoren gaan niet alleen in op de feiten, maar vooral op de processen die ervoor zorgen dat ze op een bepaalde manier wordt gezien. Verder zitten er ook gewoon veel leuke grapjes en sappig geroddel in. 

The Lost Kids

Daniel was een lastige puber. Een jongen die, zoals zoveel jongens van zestien, zijn ouders tot wanhoop dreef. Na lang tobben stuurden ze hem naar de Cedu School, een kostschool waar lastige kinderen zowel therapie konden volgen als werden klaargestoomd voor de universiteit.

Daniel had er weinig zin in, maar zijn ouders zetten door. Totdat ze op een dag een telefoontje van hun zoon kregen. Daniel fluisterde: 'This is a bad school.' Daarna werd de verbinding verbroken. Hoe dat verder ging, hoor je in deze bloedstollende de podcast The Lost Kids

Guru

De firma Wondery heeft al veel fijne series afgeleverd, zoals Dirty John en The Shrink Next Door. Hun nieuwe zesdelige podcast heet Guru

Dit keer worden de praktijken van zelfhulpgod James Arthur Ray blootgelegd. In de zelfhulpindustrie gaan miljarden om. Mensen die een ander leven willen, betalen graag voor de illusie dat dat mogelijk is.

Zo ook de volgers van deze meneer, die tienduizend dollar neerlegden voor een speciaal kamp waar ze onder leiding van Ray in een zweethut gegarandeerd tot nieuwe inzichten over zichzelf en hun mislukte leven zouden komen.

Het liep, zoals te verwachten viel, anders. Luister en huiver.

Televisië

Televisië gaat over al het vergeten erfgoed dat de Nederlandse televisie ooit geproduceerd heeft. Of zoals makers Alex Mazereeuw en Michel Doodeman het zelf zeggen: 'Je hebt Televisieland, het land met alle mooie programma's en alle toffe producties en daarnaast ligt Televisië, een braakliggend terrein waar misbaksels en mislukte experimenten liggen.'

De eerste flop die op dit braakliggend terrein wordt gevonden door de twee podcastmannen, is Iedereen is gek op Jack, de tenenkrommend slechte Nederlandse remake van Everybody Loves Raymond met Linda de Mol en Jeroen van Koningsbrugge.

Op hilarische wijze bespreken Alex en Michel waarom Iedereen is gek op Jack met recht de 4,8 score op de IMDB verdient. Van casting tot lachband en scripts, tot het Amsterdamse accent van Beppie Melissen dat gaandeweg de uitzending steeds minder wordt. 

Na afloop kun je meteen door naar de tweede aflevering over Hole in the Wall. Je weet wel, dat programma waarin Beau van Erven Dorens en Gerard Joling zich in een spandex bodysuit hijsen en zich door verschillende vormen in een muur moeten zien te wurmen.