De redactie van de VPRO Gids selecteert vijf nieuwe luistertips. Met deze keer een bloedspannende fictiepodcast en onze eerlijke mening over de nieuwe podcast van Michelle Obama.

Nice White Parents

Pasgeleden werd bekend dat de New York Times podcastbedrijf Serial heeft overgenomen. Goed nieuws voor de liefhebber van extreem goed gereseachte, verhalende journalistieke podcasts, want dat is waar deze twee giganten allebei geweldig in zijn. Het eerste samenwerkingsproject werd prompt gelanceerd, maar al snel is duidelijk dat ook hier al jaren werk in zit. 

Nice White Parents is een onderzoek naar segregatie in het Amerikaanse basisonderwijs. Geen moordzaak zoals in het eerste seizoen Serial, geen radicale IS-strijders zoals in Caliphate, maar goedbedoelende, witte ouders die overwegen hun kinderen op een zwarte school te doen. 

Maakster Chana Joffe-Walt (This American Life) kwam op het idee toen ze zelf op zoek was naar een basisschool voor haar kinderen. In de podcast concentreert ze zich op een school in Brooklyn, waar de kwestie heel scherp is. Het interessante, belangrijke en ongemakkelijke verhaal geldt niet alleen voor heel Amerika, maar is ook voor Nederland relevant. 

The Harrowing

Normaal sla ik fictiepodcasts liever over. Ze weten me meestal niet te grijpen, al zijn er uitzonderingen. The Harrowing is ook zo'n uitzondering. Misschien omdat het Brits is, of omdat er zulke goeie acteurs achter de microfoon zitten, of omdat de geluidseffecten echt heel effectief zijn. 

In elk geval waande ik me al heel snel op dat Schotse eilandje waar nog geen honderd mensen wonen en waar tijdens een stormachtige nacht een politieagente onderweg is naar een afgelegen schapenboerderij. Die politieagente wordt gespeeld door Joanne Froggatt, bij Downton Abbey-kijkers beter bekend als Anna, van Mr. Bates.

Gierende storm, krakende deuren, blaffende honden en een paar lijken maken The Harrowing verrekte spannend.

The Michelle Obama Podcast

Het kan je haast niet ontgaan zijn: Michelle Obama heeft een podcast. Maar waar gaat die eigenlijk over? Dat vroeg ik me af nadat ik de lange inleiding van de voormalige First Lady hoorde. Iets met je community, en hoe je in het leven staat, en wat je voor de wereld wilt betekenen. Zoiets. Eerlijk gezegd klonk het nogal vaag. Een beetje Oprah-achtig spiritueel.

Maar ja, Barack. Die bronzen stem van rust en rede wil je wel weer eens horen. Marketingtechnisch dus een slimme zet om hem als eerste 'gast' uit te nodigen. Hoewel het ook nogal awkward is, zo'n 'interview' tussen twee echtelieden.

Hebben ze wat te melden, die Obama's? Natuurlijk wel. Het is best een aardig gesprek. Maar ook, hoe kon het ook anders, nogal braaf en voorspelbaar. 

Storybound

Lauren Groff is een schrijfster om in de gaten te houden. Nu leest ze in de fijne literaire podcast Storybound een van de verhalen uit die bundel voor. Het heet 'Flower Hunters' en gaat (onder meer) over een vrouw en haar voormalige beste vriendin. Deze Meg is medisch directeur van een abortuskliniek en heeft ook nog tijd om voor Halloween schitterende kostuums voor haar kinderen te maken. 

'Op het moment dat Meg het een week geleden uitmaakte, zaten ze gemberscones te eten die Meg zelf had gebakken en de hap in haar mond werd zo droog dat ze heel, heel lang niet kon slikken.'

Nu zit haar voormalige beste vriendin met een fles wijn en een lolly op de veranda na te denken over het leven.

De Moord op Patrick

Al meer dan twee jaar is onderzoeksjournalist Sanne Boer van Argos bezig met een cold case: de moord op de Limburgse tennisleraar Patrick van der Bolt. Op Tweede Kerstdag 2002 werd hij dood gevonden in zijn appartement. Sanne probeert erachter te komen wat er gebeurd is, maar vooral waarom de moord nog altijd niet is opgelost. 

Sinds de vorige aflevering van haar podcast is er een jaar verstreken, waarin van alles is gebeurd. Toevallig(?) is de onopgeloste moord dit jaar opgenomen op de cold case kalender van de politie. Sanne heeft allerlei anonieme tips gekregen, weet meer van Patricks vriendin José en van haar dubieuze ex. En ze rammelt aan de deur bij de politie, die meer lijkt te weten dan ze willen vertellen. De zevende aflevering staat nu online, in september is er ook een Moord op Patrick-special, waar luisteraars vragen voor kunnen insturen.