De redactie van de VPRO Gids selecteert vijf nieuwe luistertips. Met deze keer een muzikale reis, interessante vrienden en een gijzelingsdrama.

De gijzeling van Gladbeck

Een bankoverval die overging in een gijzeling van een stadsbus vol passagiers en een dagenlange doelloze tocht door Duitsland en Nederland. Hijgerige pers die de gijzelnemers gretig fotografeerde en interviews afnam, plus een bizar stuntelende politie. De gijzeling van Gladbeck in 1988 was een aaneenschakeling van gebeurtenissen zo bizar dat Hollywood het niet had kúnnen verzinnen, in een setting – het troosteloze Roergebied van de jaren tachtig – die niet méér tot de verbeelding kon spreken.

Journalist Marcel van Roosmalen en zijn jeugdvriend Roel Gootzen  – geschiedenisleraar van beroep – volgden het destijds allemaal op de voet en maken voor deze podcast een roadtrip door Duitsland om te reconstrueren wat er gebeurd is. Van Roosmalen doet dit met zijn kenmerkende slechte humeur. Echt gezellig is het niet. Al past dat ook wel weer bij een reconstructie van een van de meest absurde gebeurtenissen uit de recente Duitse geschiedenis.

Even goede vrienden

Merol, Nicolaas Veul, Thomas Azier en Lize Korpershoek; als je die allemaal tot je vrienden mag rekenen heb je volgens mij gezellige verjaardagsfeestjes. Maike van Leeuwen en Pepijn Keppel interviewen in de podcast Even goede vrienden talentvolle creatievelingen (en één sporter) in De Balie. Van tevoren vullen ze een ouderwets vriendenboekje in, zoals jij op de basisschool vast ook had. En dan voeren ze een gesprek van ongeveer een halfuur. 

Maike en Pepijn zijn beiden journalist bij NRC, maar zoals Pete Wu aan het eind van zijn interview ook opmerkt: heel veel meer kom je niet van ze te weten. Dat zouden we wel leuk vinden in het tweede seizoen, want de gasten zijn interessant en de gesprekken prettig.

Couplegoals

Altijd leuk om te vragen aan een koppeltje: waar kennen jullie elkaar van? En hoe raakte het aan? Als je die verhalen eenmaal hebt gehoord, vraag je meestal niet door: wat werkt er wel en niet in hun relatie en wat vinden ze leuk en minder leuk aan elkaar? Terwijl je dat natuurlijk wel allemaal wilt weten!

Gelukkig is er nu Couplegoals. Een podcast over stellen, met als host ook een bijzonder stel: Mandy Woelkens en Roos de Vries. Roos is non-binair, wat wil zeggen dat die zich noch vrouw noch man voelt. In twee van de Couplegoals-afleveringen doen de hosts een boekje open over hun eigen relatie, waarbij niemand minder dan Arie Boomsma en Tim Hofman gastinterviewer zijn.

In de rest van de afleveringen interviewen Mandy en Roos zelf. Ze vragen overigens niet erg door, de podcast is vooral gezellig en complimenteus: 'Jullie twee zijn echt #couplegoals!'. Maar er zijn veel interessante stellen te gast, onder wie bijvoorbeeld ook een polyamoreus drietal. In de meest recente aflevering vertellen Eric Corton en Diana Sno – allebei actief in de media – over hun al bijna 25 jaar durende huwelijk en over de rol van kleur en gender in hun (gezins)leven.

3voor12 Roadtrip

Normaal gesproken reist de redactie van 3voor12 alle festivals af om verslag te doen en de sfeer te proeven. Nu al die festivals niet doorgaan, maakt 3voor12 radio een road trip langs stromingen in de dance. Dj Sagid Carter en dancejournalist René Passet beginnen in Scandinavië en reizen door de VS, Duitsland en Engeland. Allemaal hebben ze hun eigen dancegeschiedenis en -cultuur. De reis eindigt in Italië, met een verhaal over de licht cheesy, maar nu weer superhippe italodisco.

Wilde wijven

Er is gelukkig heel wat veranderd sinds vrouwen vooral bezig waren met het huishouden en kinderen baren. Tegenwoordig hebben we een stuk meer in de melk te brokkelen, al wordt er nog steeds van ons verwacht dat we onze benen scheren en niet de hard schreeuwen. Twee Vlaamse vrouwen gaan samen in gesprek over wat het betekent om vrouw te zijn, en vooral om tegen de heersende normen over vrouw-zijn in te gaan. 

Sofie Vandamme is docent en onderzoeker, met expertise op het kruispunt tussen de psychiatrie, de literatuur en de kunsten. Heleen Debruyne is wat jonger, en bekend van de podcast Vuile Lakens, die gaat over de vraag hoe we met seks en lichamelijkheid omgaan. Ze hebben dus een verschillende achtergrond, maar zijn beiden zeer belezen en hebben veel te melden. De ene na de andere naam wordt gedropt, van Virginia Woolf tot Ottolenghi.

Er staat nu een aflevering online, en dat moeten er in totaal tien worden. Leerzame kost voor wie wil weten hoe vrouwen (subtiel) in de pas worden gedwongen, en nog belangrijker: hoe er weer uit te komen.