Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gidsredactie, van een helder verhaal over cancel culture tot een grimmige uitgaansnacht.

Groene oren

Groene oren is een podcast van Staatsbosbeheer, waarin een interviewer gesprekken voert met dieren. Het concept is gebaseerd op het Amerikaanse Everything is Alive, maar de Nederlandse makers hebben het geweldig doorgevoerd naar onze bos en heide.

Chris Bajema (De Man met de Microfoon) ontvangt dieren uit de Nederlandse natuur, zoals een nachtzwaluw en een gentiaanblauwtje. Hij interviewt ze over hun bestaan, en zo leren wij ze ook beter kennen.

De dieren worden gespeeld door topacteurs: Daniel Cornelissen, Lies Visschedijk, Wart Kamps en Leopold Witte. Zij vertellen niet alleen informatie over hun dier, maar geven ze een heel karakter mee. Zo vindt Daniel de nachtzwaluw dat hij enorm veel humor in zijn balts heeft en is vlinder Lies heel gevoelig voor sfeer.

Omdat de dieren vaak ook maar doen wat de natuur ze ingeeft, belt Chris ook nog even met een kenner van Staatsbosbeheer die meer over ze kan vertellen.

Dit klinkt waarschijnlijk nog steeds heel vaag, maar geef jezelf groene oren. Het is origineel, heel grappig, en er zit een bepaalde spanning in die je niet zou verwachten van een fictieve dierenpodcast.

The Daily: Cancel Culture

Onder de mensen en instituten die de laatste tijd 'gecanceld' zijn vallen onder meer JK Rowling, Johan Derksen en discotheek De School. Maar wat is 'cancel culture' precies? 'Cancelen' kan gebeuren als (een uitspraak van) iemand door een meerderheid niet meer wordt geaccepteerd. Zowel Donald Trump als een leger intellectuelen spraken zich onlangs uit tegen het fenomeen. 

Mensen collectief afbranden moeten we niet willen met zijn allen, tegelijkertijd worden dankzij 'cancel culture' mensen en meningen gehoord die eerst geen stem hadden.The Daily van The New York Times maakte een heel goede tweedelige podcast over waar cancel culture vandaan komt, hoe het uitgroeide tot het gesprek van de dag en hoe we ook het weer kunnen nuanceren. Met praktijkvoorbeelden die je bekend voor zullen komen. 

Danny/Jenny

Het is laat, in de club is het druk en warm. Jenny heeft voor het eerst in tijden weer gedronken. Danny heeft een tattoo in zijn nek is op zoek naar een gewillig slachtoffer. Dit gaat ellendig eindigen, dat hoor je aankomen. Maar hoe precies, is toch nog een verrassing. 

Danny/Jenny is een 'spoken-word hoorspel' en winnaar van de NTR Podcastprijs, een aanmoedigingsprijs voor aankomende podcast- en radiomakers. Vooral de vernieuwende wisselwerking tussen vorm en inhoud sprak de jury aan. Makers Ischa den Blanken, Bastiaan Benjamin en Max Ligtenberg gingen er geheel terecht met de prijs vandoor. Luister en laat je meevoeren in de dronken nacht. 

The Cut

Als podcastfan werd ik dolenthousiast toen ik hoorde dat Avery Trufelman podcasts zou gaan maken voor The Cut. Trufelman werkte eerder bij 99% Invisible, waar ze twee superleuke series over mode maakte: Articles of Interest. Bovendien heeft ze een prachtige, ietwat raspende stem. En The Cut is het ontuttige damesblad-onderdeel van het toonaangevende New York Magazine

Nu is er een wekelijkse podcast, en het lijkt erop dat Avery haar draai nog een beetje moet vinden. Het helpt natuurlijk zeker niet dat ze aangenomen werd op de dag dat Amerika in lockdown ging. De verhalen hebben daarom veel met de huidige pandemie en al zijn beperkingen te maken. De onderwerpen varieren van optimisme tot natuur en dick picks.

Avery zet de toon voor een magazine dat de actualiteit en popcultuur koppelt aan de grotere vragen.

De De Speld Podcast

Het duurde even voordat satirisch magazine De Speld ook een podcast had. Schijnbaar was iemand het Spotify-wachtwoord kwijtgraakt. Maar dat is nu ruimschoots goedgemaakt door een professioneel format en bekendheden als Jan van Tienen en Michiel Eijsbouts achter de microfoon. Ze hebben zelfs een matrassenfabrikant als hoofdsponsor. 

De podcast is lekker kort en zeer De Speld: de ongemakkelijke naam De De Speld Podcast, het omdraaien van onderwerpen als 'body negativity'. Deze nieuwe 'vaste prik' kan een mooie aanvulling worden op de (ook al vrij bizarre) wekelijkse nieuwsstroom. 

meer podcasttips