Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gidsredactie, van een oplichtersschandaal in Hollywood tot een bizar geloof.

Suspicious Activity: Inside the FinCEN Files

De grootste boeven van de wereld hebben geen bivakmutsen op en bewaren hun buit niet in een grote schatkist in een grot. Het zijn keurige mannen in pakken die dineren in luxe restaurants. De bewijzen voor hun criminele gedrag zijn te vinden in eindeloze spreadsheets en pdf's vol met cijfertjes en boekhoudkundige trucs. 

De journalisten Anthony Cormier en Jason Leopold van Buzzfeed News kregen een stapel documenten in handen waaruit bleek hoe grote banken met medeweten van de Amerikaanse regering miljoenen aan zwart geld witwasten. Een grof schandaal, maar hoe maak je hier een spannend verhaal van?

Het lukt deze podcast vooral door de vlotte persoonlijkheden van de journalisten, fijne vergelijkingen, en sappige details. Zoals de integriteitsafdeling van de bank HSBC, die zich voornamelijk bezighield met cocaïne en strippers. 

Short Creek

In de eerste minuten van de eerste aflevering van de podcast Short Creek hoor je Elissa vertellen hoe ze weigerde ja te zeggen tegen een huwelijk met haar neef. Toch trouwde ze uiteindelijk met hem, omdat haar hele familie anders naar de hel zou gaan.

Het is een ijzersterk begin van deze podcast over de Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints. Deze fundamentalisten splitsten zich af van hun Mormoonse broeders omdat zij per se wilden vasthouden aan hun religieuze recht om met meer dan één vrouw te trouwen. Polygamie dus, of, zoals ze het zelf noemen: plural marriage. 

In het dorpje Short Creek, op de grens van Utah en Arizona, wonen veel van deze fundamentalisten. Sarah Ventre ging er een paar maanden wonen en won zo het vertrouwen van mensen die normaal nooit met de pers zouden praten.Hoewel de nadruk ligt op de zwarte kanten van dit bizarre geloof, hoor je ook over de mooie kanten: de saamhorigheid, de familiebanden, het opgroeien met dertig broertjes en zusjes.

Dat maakt Short Creek alleen maar sterker. 

You and Me Both with Hillary Clinton

Toen ze nog in de running was voor president van de VS, maakte Hillary Clinton de podcast With Her. In aanloop naar de volgende presidentsverkiezingen lanceerde ze een gesprekspodcast, You and me both. Hierin spreekt ze met mensen die haar inspireren. En als (de assistent van) Hilary belt, zeg je natuurlijk geen nee, dus het lijstje gasten is boeiend. 

Hillary belde met vicepresidentskandidaat Kamala Harris, maar dat gesprek vond ik wel erg duidelijk onderdeel van de verkiezingscampagne. Hartverwarmende anekdotes, iets te overdreven gelach en een stortvloed aan wederzijdse complimenten. Dan is de aflevering met feminist Gloria Steinem en arts Mona Hanna-Attisha, interessanter.

Ze praat met de twee vrouwen over hun achtergrond, prestaties en hun positie als vrouw. Iets waar Hillary natuurlijk goed over mee kan praten, en dat doet ze dan ook. 

Chameleon: Hollywood Con Queen

Een steeds complexer wordend oplichtersschandaal, dat zich ook nog eens afspeelt in de filmindustrie, dat klinkt goed. Bovendien is deze nieuwe podcast gemaakt door onderzoeksjournalist Josh Dean, van het geweldige The Clearing. Chameleon is het verhaal van een mysterieuze vrouw die ambitieuze types in Hollywood een mooie klus aanbiedt. De fitnesstrainer of visagist wordt naar Jakarta gelokt, waarbij hij allerlei kosten moet voorschieten. 

Eenmaal aangekomen in Indonesië blijkt de beloofde blockbuster-in-de-maak helemaal niet te bestaan en de veeleisende opdrachtgeefster gevlogen. De afgelopen jaren zijn er allerlei mensen uit het filmwereldje in deze val gelopen, maar niemand begrijpt precies de motieven. Voor de paar duizend dollar moet de oplichter wel erg veel moeite doen, en waarom gaat ze niet achter de big shots aan?

Chameleon belooft dat het mysterie steeds uitgebreider en veelomvattender wordt, dus blijf deze serie volgen. 

Lesbische Liga

Er zijn een stuk minder series en films over de romantische liefde tussen vrouwen, dan over heterorelaties. Wát er verschijnt is daarom extra belangrijk. Vera Siemons en Annefleur Schipper begonnen een podcast bij 3FM ter ere van het nieuwste seizoen van de iconische serie The L Word. Ze zijn nu toe aan seizoen twee van deze podcast, De Lesbische Liga, waarin ze allerlei andere media bespreken waarin de lesbische liefde een grote rol speelt. 

Het gaat over het belang van representatie, maar er wordt vooral veel gelachen, ook om stereotypen als voetballen, bier en vroeg samenwonen.

In de Liga is iedereen welkom, zeggen Annefleur en Vera, maar er wordt niet te veel uitgelegd, ('omg Kirsten Stewart'), want dit uurtje is het lesbisch onder elkaar.